Sjømat

Crabsticks inneholder ikke krabbe

Men det er ingen grunn til å droppe sjømatfavoritten for det.

CRABSTICKS: Crabsticks er laget av en fiskemasse som er presset sammen og tildsatt krabbesmak.  Foto: Liudmila Klimova - Fotolia
CRABSTICKS: Crabsticks er laget av en fiskemasse som er presset sammen og tildsatt krabbesmak. Foto: Liudmila Klimova - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du noen gang laget deg en delikat salat eller et smørbrød med crabsticks, i god tro om at det du spiser er krabbekjøtt?

Vel, da kommer kanskje dette som en overraskelse, for crabsticks inneholder faktisk ikke noe som helst form for krabbe.

LES OGSÅ: Hvor sunn er denne fiskematen?

EKSPERTEN: Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i Bramat.no.  Foto: John Harald Knutsson
EKSPERTEN: Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i Bramat.no. Foto: John Harald Knutsson Vis mer

Fiskemasse med krabbeekstrakt

Ifølge Lise von Krogh, som er ernæringsfysiolog i Bramat.no, er crabsticks, eller surimi som det egentlig heter, et fiskeprodukt som er inspirert av krabbekjøtt i konsistens, smak og farge.

– Surimi er opprinnelig en over 1000 år gammel japansk måte å konservere fisk på. I Japan finnes det en lang rekke slike fiskefarseprodukter.

–I Crabsticks og Lobnobs brukes det ulike former for fersk hvit fiskfilet som filiteres, trimmes, renses og vaskes på en skånsom måte. Prosessen bevarer fiskeproteinet.

Den oppmalte fiskemassen, som ofte består av lange tråder, blandes med mel og tilsettes krabbeekstrakt. Etter dette presses blandingen sammen til noen små, røde «krabbepinner».

– Mange kaller surimi fortsatt for crabsticks fordi de rett og slett ikke vet bedre. På produktets etiketter kommer det ikke godt nok frem at det faktisk heter surimi, og her blir kanskje mange lurt til å tro det er krabbekjøtt. Det er helt enkelt farse av hvit fisk.

LES OGSÅ: Å spise fet fisk er bedre enn å ta tilskudd

I SALAT: Crabsticks passer perfekt som tilbehør i en salat.  Foto: Ramon Grosso - Fotolia
I SALAT: Crabsticks passer perfekt som tilbehør i en salat. Foto: Ramon Grosso - Fotolia Vis mer

Renspikka protein

Til tross for at surimi ikke inneholder et snev av krabbekjøtt, er det fortsatt et delikat produkt å bruke til matlagingen.

– Crabsticks og lobnobs er undervurderte produkter når det kommer til matvarer man kan ha i kosten sin. I tillegg til at det er billig, er det også sunt, sier eksperten.

I tillegg til å være en super kilde til protein, inneholder også surimi minimalt med fett og karbohydrater.

Ifølge von Krogh gjør dette det til den perfekte ingrediensen i salater, småretter og middagsretter.

– Surimi kan brukes på samme måte som reker. Det skal ikke kokes, men kun ha en rask oppvarming før det tilsettes i retten, sier hun.

Dersom du skal bruke surimi i varm mat kan du egentlig ha det rett i maten uten å gjøre noe med det. Det er nemlig et ferdig spisbart produkt som ikke trenger å tilberedes.

– Det kan brukes i pasta med kremet saus, i en god salat eller som pålegg. Det er også fantastisk godt å dyppe i en kopp med sweet chili saus og spise som snacks, forteller von Krogh.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer