Kostholdsråd

Curry holder deg klar i toppen

God nyhet for deg som elsker indisk!

HOT OG GODT: Og jaggu er ikke curryen sunn også!   Foto: Colourbox
HOT OG GODT: Og jaggu er ikke curryen sunn også! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En indisk curry er en eksplosjon i smaker, og derfor holder mange en knapp på det indiske kjøkken som sin favoritt.Nå viser det seg at å spise curry jevnlig kan hjelpe deg å holde hjernen klar i eldre alder. Forskning har avslørt at grunnen til at indere rammes sjeldnere av demens enn folk i Vesten, er at de får i seg mye av stoffet curcumin gjennom kosten, skriver Independent.co.uk.Curcumin er et kjemisk stoff som det finnes mye av i gurkemeie, en rot i slekt med ingefær. Gurkemeie er en veldig vanlig ingrediens i indiske curryer. Gurkemeie brenner dessuten fett!

Forebygger hjernesurr

Alzheimer antas å oppstå når det bygger seg opp et protein kalt amyloid i hjernen. Dette proteinet ødelegger nervebanene, og derfor slutter hjernen å fungere skikkelig. Curcumins effekt er at stoffet bremser dannelsen av kjemiske forbindelser som oppstår i prosessen før proteinet amyoid dannes.Les også: Maten som gjør deg smart

Roten til mye godt

Gurkemeie er forøvrig en gammel medisinplante som er blitt brukt til å bedre fordøyelsen og bekjempe infeksjoner i uminnelige tider. I nyere tid har det vist seg at roten kan hjelpe å forebygge hjerteinfarkt, kreft og blodpropper.Gurkemeie er en vanlig ingrediens i ferdige currypulverblandinger, så ved å lage din egen curry med currypulver, får du i deg en fin dose av stoffet. Indisk curry inneholder ofte også yoghurt, en super sak å ha i kjøleskapet, for den kan gi kostholdet en sunn vri på en-to-tre!Det finnes også helsekostprodukter laget av gurkemeie, men det er mer effektivt å spise det som en del av ditt vanlige kosthold.Å lage deg en curry fra ferdigsaus kjøpt på glass er ikke like sunt, blant annet fordi slike sauser inneholder masse sukker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer