Nå viser det seg at å spise curry jevnlig kan hjelpe deg å holde hjernen klar i eldre alder. Forskning har avslørt at grunnen til at indere rammes sjeldnere av demens enn folk i Vesten, er at de får i seg mye av stoffet curcumin gjennom kosten, skriver Independent.co.uk.
Curcumin er et kjemisk stoff som det finnes mye av i gurkemeie, en rot i slekt med ingefær. Gurkemeie er en veldig vanlig ingrediens i indiske curryer. Gurkemeie brenner dessuten fett!
Forebygger hjernesurr
Alzheimer antas å oppstå når det bygger seg opp et protein kalt amyloid i hjernen. Dette proteinet ødelegger nervebanene, og derfor slutter hjernen å fungere skikkelig. Curcumins effekt er at stoffet bremser dannelsen av kjemiske forbindelser som oppstår i prosessen før proteinet amyoid dannes.Les også: Maten som gjør deg smart
Roten til mye godt
Gurkemeie er forøvrig en gammel medisinplante som er blitt brukt til å bedre fordøyelsen og bekjempe infeksjoner i uminnelige tider. I nyere tid har det vist seg at roten kan hjelpe å forebygge hjerteinfarkt, kreft og blodpropper.Gurkemeie er en vanlig ingrediens i ferdige currypulverblandinger, så ved å lage din egen curry med currypulver, får du i deg en fin dose av stoffet. Indisk curry inneholder ofte også yoghurt, en super sak å ha i kjøleskapet, for den kan gi kostholdet en sunn vri på en-to-tre!
Det finnes også helsekostprodukter laget av gurkemeie, men det er mer effektivt å spise det som en del av ditt vanlige kosthold.
Å lage deg en curry fra ferdigsaus kjøpt på glass er ikke like sunt, blant annet fordi slike sauser inneholder masse sukker.