D-vitamin

D-vitamin er noe de færreste får i seg nok av

Og det er helt essensielt for immunforsvaret.

VITKIG MED NOK D-VITAMIN: Matprodukter med mye D-Vitamin er for eksempel laks, tran, smør, egg og melk. 
 Foto: MAGNAR KIRKNES/VG
VITKIG MED NOK D-VITAMIN: Matprodukter med mye D-Vitamin er for eksempel laks, tran, smør, egg og melk. Foto: MAGNAR KIRKNES/VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å få i seg tilstrekkelig med vitaminer er viktig for kroppen vår.

Og særlig påpasselig bør man være med vitaminer som det er fort gjort å få for lite av, som for eksempel vitamin D. Og dette er et vitamin som vi kan få gjennom mer enn bare maten vi spiser. 

– Vitamin D skiller seg fra de andre vitaminene ved at kroppen selv kan danne det under påvirkning av sollys, sier ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, Kari H. Bugge til KK.no. 

På grunn av klimaet og den lange mørketiden her i nord er det derimot ikke like lett å få nok sollys på kroppen hele året.

– Det er et gammelt råd om å ta tilskudd av vitamin D i alle måneder med «R» i. I de senere årene har det vært studier som viser at vi kanskje ikke har så god vitamin D status selv etter en lang og lys sommer, og at det er flere enn tidligere antatt som trenger å ta et tilskudd også i den lyse årstiden, forklarer hun.

Men hvorfor er vitamin D egentlig så viktig for kroppen?

Svært viktig for immunforsvaret

– Den viktigste oppgaven til vitamin D er å styre kalsium- og fosfatbalansen i kroppen, og på den måten bidra til normal beindannelse. Vitaminet regulerer både opptaket av kalsium fra tarmen, samt avleiringer og utskillelse av kalsium i skjelettet, forteller ernæringsfysiologen. 

En mangel på vitamin D kan derfor svekke eller skade både beinvev og muskulatur i kroppen.

FORKJØLET? Visste du at immunsystemet faktisk er helt avhengig av vitamin D for å fungere? Sørg derfor for å få i deg nok hele året gjennom, men spesielt i mørketiden. Foto: Image Source
FORKJØLET? Visste du at immunsystemet faktisk er helt avhengig av vitamin D for å fungere? Sørg derfor for å få i deg nok hele året gjennom, men spesielt i mørketiden. Foto: Image Source Vis mer

Men vitamin D er også svært viktig for immunsystemet vårt. For eksempel har en dansk studie vist at immunsystemet faktisk er helt avhengig av vitamin D for å fungere. Og det er spesielt T-cellene som har behov for D-vitaminer for å kunne bekjempe bakterier, virus og kreft. 

Mange tror kanskje at det er C-vitaminene som er viktigst når det gjelder å styrke immunforsvaret, og selv om dette også er et viktig vitamin for vårt sykdomsforsvar, er det - ifølge Kristin Fjæra Eng, ernæringsfysiolog hos Somebody.no, slett ikke det eneste.

– Et balansert kosthold hvor både vitamin C og D er inkludert er viktig for en generell god helse og for at immunsystemet skal fungere godt. Når det er sagt er det for de fleste av oss ikke noe problem å få i seg tilstrekkelig vitamin C daglig, mens færre får muligens i seg nok D vitamin, sier hun til KK.no. 

– Det kan det være flere årsaker til, blant annet fravær av sollys halve året og at vi generelt sett ikke spiser nok fet fisk, legger hun til. 

Ta tran og spis nok fet fisk

Selv om sollyset kan få kroppen til å produsere vitamin D av seg selv, er det i tillegg nødvendig for oss å sørge for et inntak av vitaminet gjennom maten vi spiser.

– Fet fisk som makrell, sild eller laks og ørret bør spises flere ganger per uke, enten som middag eller pålegg for tilstrekkelig D vitamin. Margarin og ekstra lett melk er tilsatt ekstra vitamin D, men vil ikke være tilstrekkelig for å få dekket behovet, forteller Eng. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise solbær

SPIS DETTE: Den beste måten å få i seg nok vitamin D er gjennom mat. Typiske matprodukter med mye D-Vitamin er laks, tran, smør, egg og melk.  Foto:  MAGNAR KIRKNES/VG
SPIS DETTE: Den beste måten å få i seg nok vitamin D er gjennom mat. Typiske matprodukter med mye D-Vitamin er laks, tran, smør, egg og melk. Foto: MAGNAR KIRKNES/VG Vis mer

Bugge trekker også frem fet fisk og tran som de beste kildene til vitamin D, men påpeker at både egg, og matvarer som er tilsatt vitaminet kan bidra med å øke inntaket.

– Om man spiser fet fisk jevnlig både som pålegg og til middag, vil man i prinsippet få dekket behovet for vitaminet. Jeg mener imidlertid at de fleste ikke spiser fet fisk regelmessig nok og at et tilskudd i form av tran er en god løsning, sier hun.

Eng er enig i dette, og anbefaler at man gjerne tar tran med vitamin D hele året. 

– Er det påvist en ekstremt lav verdi av vitamin D via blodprøve, kan man sammen med sin lege vurdere behovet for ytterligere tilskudd. Men jeg har veldig lyst til å si at vitamininntak i tablettform ikke bør overdrives. Tran vil for de fleste være tilstrekkelig, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer