D-vitamin

D-vitamin er noe de færreste får i seg nok av

Og det er helt essensielt for immunforsvaret.

VITKIG MED NOK D-VITAMIN: Matprodukter med mye D-Vitamin er for eksempel laks, tran, smør, egg og melk. 
 Foto: MAGNAR KIRKNES/VG
VITKIG MED NOK D-VITAMIN: Matprodukter med mye D-Vitamin er for eksempel laks, tran, smør, egg og melk. Foto: MAGNAR KIRKNES/VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å få i seg tilstrekkelig med vitaminer er viktig for kroppen vår.

Og særlig påpasselig bør man være med vitaminer som det er fort gjort å få for lite av, som for eksempel vitamin D. Og dette er et vitamin som vi kan få gjennom mer enn bare maten vi spiser. 

– Vitamin D skiller seg fra de andre vitaminene ved at kroppen selv kan danne det under påvirkning av sollys, sier ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, Kari H. Bugge til KK.no. 

På grunn av klimaet og den lange mørketiden her i nord er det derimot ikke like lett å få nok sollys på kroppen hele året.

– Det er et gammelt råd om å ta tilskudd av vitamin D i alle måneder med «R» i. I de senere årene har det vært studier som viser at vi kanskje ikke har så god vitamin D status selv etter en lang og lys sommer, og at det er flere enn tidligere antatt som trenger å ta et tilskudd også i den lyse årstiden, forklarer hun.

Men hvorfor er vitamin D egentlig så viktig for kroppen?

Svært viktig for immunforsvaret

– Den viktigste oppgaven til vitamin D er å styre kalsium- og fosfatbalansen i kroppen, og på den måten bidra til normal beindannelse. Vitaminet regulerer både opptaket av kalsium fra tarmen, samt avleiringer og utskillelse av kalsium i skjelettet, forteller ernæringsfysiologen. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer