Diabetes

D-vitaminmangel kan føre til diabetes

Kom deg ut i sola nå!

PRIS HØSTSOLA MOT DIABETES: Selv om kalenderen i beste fall viser sensommer, bør du løpe ut i sola når den viser seg. Det er god investering for helsa.  Foto: Colourbox
PRIS HØSTSOLA MOT DIABETES: Selv om kalenderen i beste fall viser sensommer, bør du løpe ut i sola når den viser seg. Det er god investering for helsa. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Skinner sola for en gangs skyld? Løp ut, og la huden få i seg D-vitaminer via solstrålene. Forskning viser nemlig at du kan utvikle type 2-diabetes hvis du ikke får nok D-vitaminer, og solen hjelper kroppen din å danne D-vitaminene du trenger, ifølge forskning.no. – Personer med et svært lavt nivå av D-vitamin i blodet, har 65 prosent større risiko for å utvikle diabetes 2 enn de som har et høyt nivå, sier seniorforsker Lotte Husemoen, som er ph.d. i epidemiologi på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Danmark.De danske forskerne har funnet resultatet gjennom to helseundersøkelser av 4296 menn og kvinner mellom 30 og 60 år.LES OGSÅ: Melk kan også hjelpe.

Dobbelt så stor risiko

Gjennom spørreskjema kartla de alt fra trening til røykevaner, og blodtrykk og vekt ble sjekket. Det ble også målt hvor mye D-vitamin de hadde i blodet. De som allerede hadde utviklet type 2-diabetes ble skilt ut fra undersøkelsen. Forskerne så at dersom man har et lavt innhold av D-vitamin, mirakelvitaminet, i blodet, hadde man en dobbelt så stor risiko for å utvikle type 2-diabetes. Siden dårlig kosthold, inaktivitet og fedme spiller inn, kjørte forskerne dataene gjennom et program som kunne skille ut disse faktorene. LES OGSÅ: Små pupper mot diabetes?

Endrede insulinnivåer

For å gjøre resultatet enda mer nøyaktig, ble også endringer i glukose- og insulin-nivåene målt. Disse målingene bekreftet sammenhengen, siden innholdet av D-vitamin i blodet falt sammen med at glukose- og insulinnivåene endret seg i en ugunstig retning. Det er et forstadium til type 2-diabetes. For mye D-vitamin kan forøvrig være skadelig. Danskene håper nå å få gjennomført en studie der det trekkes ut noen deltakerne som får D-vitamin. Forekomsten av diabetes skal deretter sammenlignes med en kontrollgruppe som ikke mottar behandling. Skinner ikke sola akkurat nå? Spis fisk til middag, putt blåbær og epler i nistepakka, og sverg til koffeinfri kaffe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer