LAVERE KOLESTEROL: En ny undersøkelse gjennomført i Storbritannia viser at dagens egg har lavere kolesterolnivå og inneholder mer vitamin D enn de gjorde for ti år siden.
LAVERE KOLESTEROL: En ny undersøkelse gjennomført i Storbritannia viser at dagens egg har lavere kolesterolnivå og inneholder mer vitamin D enn de gjorde for ti år siden. Vis mer

Egg

- Dagens egg er sunnere enn før

Styrker beinveksten, senker blodtrykket og holder deg slank.

Publisert
Det er få ting som smaker like godt om morgenen som et bløtkokt egg, en brødskive og et stort glass appelsinjuice. Likevel er det mange som har kuttet egg fra frokosten de siste årene grunnet stadige meldinger om at det gir økt kolesterol.

Dersom du er en av dem som fortvilet har droppet egget fra måltidene dine, kan du imidlertid glede deg nå.


Les også: Dette er viktigst når du skal velge frokost


En ny undersøkelse gjennomført i Storbritannia viser nemlig at egg er mye sunnere enn man tidligere har trodd, og at kolesterolnivået i eggene, som tidligere har vært knyttet opp mot en rekke helseproblemer, er langt lavere enn det var for ti år siden, skriver Daily Mail (EKSTERN LENKE).ETT TIL TO OM DAGEN: Ett til to egg om dagen kan hjelpe til med å holde deg slank. Proteinet i eggene gjør nemlig at du føler deg mett lenger.
ETT TIL TO OM DAGEN: Ett til to egg om dagen kan hjelpe til med å holde deg slank. Proteinet i eggene gjør nemlig at du føler deg mett lenger. Vis mer

Annen fôring gjør eggene sunnere

I tillegg til at dagens egg inneholder mindre kolesterol, inneholder de også mer vitamin D, som kan forhindre utviklingen av beinskjørhet og rakitt (en barnesykdom som fører til at skjelettet mangler nødvendig styrke, slik at visse knokler deformeres).

Årsaken til at egg har blitt mer næringsrike er at høner ikke lenger blir foret med benmel, som ble forbudt i Norge i 2000 på grunn av faren for kugalskap, som kan føre til dødelig hjernesykdom hos mennesker. I stedet får hønene nå en blanding av hvete, korn og høyprotein-fôr, som gjør eggene sunnere.

En studie gjennomført av myndighetene i USA viste at «moderne» egg inneholder 13 prosent mindre kolesterol og 64 prosent mer vitamin D sammenlignet med egg for ti år siden.

Disse funnene er også støttet av britisk forskning, som viser at et middelsstort egg inneholder cirka 100 milligram kolesterol, som er en tredjedel av de 300 milligrammene som anbefales per dag.

Les også: Derfor er egg suntSenker blodtrykket og holder deg slank

For to år siden hevdet også kanadiske forskere at egg faktisk kan hjelpe til med å senke blodtrykket. Studier viste nemlig at når egg blir brutt ned i kroppen, så produserer de proteiner som har lignende effekt som visse blodtrykk-senkende medikamenter.

En fersk studie fra Surrey University i Storbritannia viser også at det å spise ett eller to egg til frokost kan hjelpe folk ned i vekt, fordi det høye proteininnholdet i eggene gjør at vi føler oss mettere lenger.

Undersøkelsen, hvor frivillige spiste to egg om dagen i 12 uker, viste også at ingen av personene fikk økt kolesterolnivå som følge av eggspisingen.

Les også: Egg er ikke skadelig

Her er noen forslag til frokoster som inneholder egg:
 • Har du dårlig tid om morgenen, prøv dette: Visp et egg og legg det i en bolle og putt i mikrobølgeovnen i ett minutt. Legg det på en skive grovt brød, og legg en osteskive på toppen og noen skiver tomat.
 • Lag hardkokte egg kvelden før, og legg dem i kjøleskapet. Disse kan legges på en skive på morgenen, eller du kan rett og slett bare ta med deg egget og spise det i farta.
 • Lag en omelett av to egg, og fyll den med revet ost, purre, røkt fisk eller krydderurter. Ha gjerne litt grovt brød, salat, agurk og tomat på siden.
 • Lysten på cowboyfrokost, men redd for kaloriene? Prøv posjerte egg i stedet for speilegg eller og spar ca. 50 kalorier. Dropper du baconstripene også og erstatter dem med kalkunkjøtt sparer du ytterligere ca. 60 kalorier.

  Les også: 52 tips som brenner fett

  SUNNERE FOR: Grunnen til at egg er sunnere i dag har sammenheng med fôret hønene får i seg.
  SUNNERE FOR: Grunnen til at egg er sunnere i dag har sammenheng med fôret hønene får i seg. Vis mer
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer