<strong>A-VITAMIN:</strong> Mer enn 700 publiserte studier på retinoider bekrefter effekten, noe som gjør A-vitaminet til en nøkkelingrediens i fuktighetskremen din. Sjekk flere smarte ingredienser lenger ned i saken.
A-VITAMIN: Mer enn 700 publiserte studier på retinoider bekrefter effekten, noe som gjør A-vitaminet til en nøkkelingrediens i fuktighetskremen din. Sjekk flere smarte ingredienser lenger ned i saken. Vis mer

Hud & Hår

Dagkrem bør inneholde dette

Plutselig ble det verdt bryet å lese bak på krukken.

Publisert
Sist oppdatert
Disse vitaminene kan gjøre huden din ekstra godt, ifølge helsenettstedet Prevention.com.

- Kroppen donerer bare en viss prosentandel av vitaminene til huden din, uansett hvor mange du får i deg, så derfor er det nyttig å tilføre huden noen ekstra, sier Mary Lupo, klinisk professor i dermatologi ved Tulane University School of Medicine til nettstedet.

 • 5 kremer som fjerner rynker

  Her er fem vitaminer hun anbefaler.

  Vil du se sju år yngre ut, lesdenne relevante artikkelen på kk.no.

  1. Vitamin A: For å få hud som ser yngre ut

  Du finner det i flere resptfrie kremer som selges på apoteket, endel nattkremer (se etter navnet retinoid på innholdsdeklarasjonen) og produkter som fås på resept.

  Vitaminet reduserer beviselig rynker, blekner pigmentflekker og jevner ut huden. Mer enn 700 publiserte studier på retinoider bekrefter effekten, noe som gjør A-vitaminet til en nøkkelingrediens i fuktighetskremen din, ifølge Doris Day som er klinisk professor i dermatologi ved New York University Langone Medical Center.
  Se KK-TV: Slik velger du riktig behandling for huden

  2. Vitamin B3: Tilfører fuktighet som reduserer rødhet

  Du finner det i fuktighetskremer og serumer (se etter navnet niacinamid på innholdsdeklarasjonen).

  Vitaminet øker beviselig produksjonen av ceramider og fettsyrer, to nøkkelkomponenter i hudens beskyttende ytre barriere. Når denne blir sterkere klarer huden bedre å holde på fuktighet og holder irriterende elementer ute. Særlig for sensitiv og rød hud er derfor vitamin B3 så nyttig, ifølge Leslie S. Baumann som står i bresjen for University of Miami Cosmetic Medicine and Research Institute. I en studie viste vitaminet seg å forbedre rødhet som følge av hudsykdommen rosacea som rammer mange lyshudede personer og som gjere forverres med alderen. En annen fordel ved vitamin B3 er at den hemmer pigmentoverføringen til cellene og kan motvirke pigmentflekker.
 • Pass opp for disse

  3. Vitamin C: Anti-age vitamin som «behandler» solskader

  Du finner det i fuktighetskremer som har som hensiktå holde vitamin C-lageret stabilt. Se etter vitaminet ca. mist på innholdsdeklarasjonen for å sikre deg at produktet har minst 5 prosents konsentrasjon av vitamin C, noe som er nødvendig for at du skal se effekten, råder Hema Sundaram om er dermatolog med base i Washington, DC.

  Vitaminet fanger beviselig opp frie radikaler som kan forårsake at huden henger og blir rykete. Vitamin C er også med på å mykgjøre huden, men samtidig gjøre overfalten fastere og blekne pigmentforandringer. I en studie ble kvinner med solskader behandlet med vitamin C-kremer i et halvt år og man så klare forbedringer. Men selv om fordelene ligner på de som vitamin A gir så er det noe med at hudaldring viser seg på ulike måter. Man trenger flere typer forsvar og reparerende komponenter, ifølge Mary Lupo.
  Styr unna hudens verste fiender

  4. Vitamin E: Minsker tørrhet og styrker hudens UV-forsvar

  Du finner det i solkremer og after sun-produkter. De beste produktene inneholder minst 1 prosent av dette vitaminet og vil da være listet opp ca. midt på innholdsdeklarasjonen.

  Vitaminet reduserer beviselig tørrhet ved å hjelpe huden med å gjenvinne sin naturlige fuktighetsbalanse. Vitamin E nøytraliserer dessuten frie radikaler og har fått tilnavnet «beskytteren» grunnet dette, skriver Prevention.com. Flere studier på hudpleiende ingredienser dokumenterer også vitaminets status og en av dem viser at vitamin E reduserte en del av de ustabile molekylene huden blir eksponert for som følge av røyking. Andre viser at ved å tilføre huden vitamin E før man er i solen gjør huden mindre rød og hoven.
 • Spis deg frisk, sunn og vakker

 • 5. Vitamin K: For yngre, mer våkent blikk

  Du finner det i øyekremer som også inneholder retinol.

  Vitaminet reduserer beviselig blå sirkler under øynene ved at det hindrer at blodårene tetter seg. En studie viser til god effekt etter kun en måned med fast påføring av vitamin K-krem under øynene, men siden kremen også inneholdt retinol er forskerne vbak studien litt usikre på hvilken av de to komponentene som bør få æren for forbedringen. Ifølge Leslie S. Baumann så kan vi ikke se bort i fra at de to jobber sammen og vitamin K anbefales derfor uansett.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer