Tannhygiene

Dårlig ånde? Disse kan ha skylda

Klarer ikke tannpussen å fjerne den dårlige ånden? Sjekk mandlene dine!

UBEHAGELIG: Dårlig ånde du ikke blir kvitt? Sjekk om mandlene har skylda! Foto: Colourbox
UBEHAGELIG: Dårlig ånde du ikke blir kvitt? Sjekk om mandlene har skylda! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Plages du av dårlig ånde? Hjelper det ikke med tannpuss eller tyggis?

Dårlig ånde er kjipe greier. Hvis du opplever dette, bør du først og fremst tenke over om tannpussrutinen din er god nok. Pusser du tennene minst tre minutter morgen og kveld? Gir du tunga en omgang med børsten? Bruker du tanntråd én gang om dagen?

LES OGSÅ: Ikke puss for hardt, det kan skade tannkjøttet

Sjekk mandlene dine

Hvis alt dette er i boks, så må du gå dypere inn i problemet (og munnhulen). Hvis du ikke har operert bort mandlene, kan det være disse som er årsaken til den dårlige ånden.

Mandlene er kjertler i svelget hvis funksjon er å beskytte halsen mot bakterier og infeksjoner. De har en litt ruglete overflate, og det er nettopp dette som gjør at de kan være roten til problemet.

I sprekkene og søkkene på mandlenes overflate fester det seg bakterier, og det er disse bakteriene stanken kommer fra, skriver tannlege Thomas P. Connelly på Huffingtonpost.com.

Noen ganger er søkkene så dyke at det samler seg såpass mye bakterier der at de blir til kalklignende steiner (på engelsk kalt "tonsil stones"). De er hvite i fargen, og du kan se dem med det blotte øyet hvis du gaper høyt og studerer mandlene. (Det kan være greit å bruke en lommelykt for å få lyst opp bak i svelget.) Du kan se et bilde a hvrdan de kan se ut på Wikipedia (ekstern lenke).

Slik unngår du problemet

Hvis du enten ser slike steiner festet i mandlene dine, eller mistenker at det lurer bakterier inni sprekkene som gir deg dårlig ånde, bør du begynne å bruke munnkyll, og gurgle munnskyllen helt bakerst i svelget. Det vil hjelpe ganske mye. Du kan også gurgle varmt saltvann, da det er effektivt i å løsne opp og vaske vekk bakterier.

Ser du hvite steiner, kan du forsiktig prøve å fjerne dem med en q-tips dyppet i munnskyll, men det kan være vrient og ganske ubehagelig å få til. Alternativt går du til en tanlege eller tannpleier og får henne til å spyle mandlene rene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer