Tenner

Dårlig tannpuss kan føre til kreft

Stadig flere får kreft i svelget. Ny forskning viser at det kan skyldes manglende tannhygiene.

GOD TANNHYGIENE BESKYTTER MOT KREFT: God tannhygiene er viktig for en god tannhelse, naturlig nok, men også for å forebygge HPV-infeksjon og kreft, det viser en ny studie.  Foto: Getty Images
GOD TANNHYGIENE BESKYTTER MOT KREFT: God tannhygiene er viktig for en god tannhelse, naturlig nok, men også for å forebygge HPV-infeksjon og kreft, det viser en ny studie. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Antall menn og kvinner som får kreft i halsregionen har gått ned de siste årene. Likevel er det ett unntak - nemlig kreft i øvre del av svelget.

Ifølge Norsk Helseinformatikk gjelder dette både i Norge og utland, og forskere verden over jobber nå på spreng for å finne ut hva som er årsaken til at akkurat denne krefttypen øker.

Det man vet er at forekomsten av kreft i øvre del av svelget (orofaryngeal kreft) har en sammenheng med HPV-infeksjon i svelget, skriver Institutt for populasjonsbasert kreftforskning på sin nettside - Kreftregisteret.no.

LES OGSÅ: Slik unngår du misfargede tenner


HUSK MUNNSKYLL: Ifølge forskerne er munnskyll viktig. Foto: Science Photo Library
HUSK MUNNSKYLL: Ifølge forskerne er munnskyll viktig. Foto: Science Photo Library Vis mer

Kan føre til kreft

De aller fleste som smittes av HPV, vet ikke engang at de har hatt en infeksjon. Nå viser en ny studie fra University of Texas Health Sciences Center i Houston at dårlig tannhelse kan øke risikoen for å få en HPV-infeksjon.

Forskerne omtaler funnene som viktige, først og fremst fordi man fra før vet at HPV-infeksjon står for mellom 40 og 80 prosent av alle tilfeller av kreft i øvre del av svelget.

– Dette er så vidt vi vet den første forskningsstudien som har sett på sammenhengen mellom dårlig tannhelse og risikoen for en HPV-infeksjon, sier forskningsleder Thanh Cong Bui ved University of Texas til forskningsnettstedet Science Daily.

Studien, som er presentert i tidskriftet Cancer Prevention Research, kom fram til at det var over 50 prosent høyere forekomst av HPV blant de som rapporterte om dårlig tannhelse.

LES OGSÅ: Maten som renser tennene

Munnskyll forebygger

HPV er forkortelse for humant papillomavirus og infeksjonen kommer i mange former, både genitale og orale, hvorav HPV i munnhulen bare er en av mange varianter.

Forskerne i Texas studerte nesten 3500 personer og deres tannhelse, og i løpet av studien fant de i tillegg ut at manglende bruk av munnskyll var en av faktorene som påvirket risikoen for tannproblemer og økt fare for HPV-infeksjon.

– HPV «trenger» et sår i munnen for å kunne infisere munnhulen, og det er på den måten vi mener at dårlig tannhelse kan øke sjansen for å få HPV, forteller forskningsleder Thanh Cong Bui.

Tidligere studier har også funnet ut at økningen av krefttilfeller i øvre del av svelg kan ha sammenheng med seksuelle vaner, skriver Norsk Helseinformatikk.

I en stor samlestudie fant man ut at risikoen for å få denne formen for kreft, var større blant dem som hadde hatt flere enn seks forskjellige sexpartnere i løpet av livet.

LES OGSÅ: Sexflausene du ikke skal bry deg om

PUSS OG SKYLL: Studien fra USA konkluderte med at minst risiko for HPV-smitte hadde de som både pusset og brukte munnskyll. Foto: Warren Goldswain - Fotolia
PUSS OG SKYLL: Studien fra USA konkluderte med at minst risiko for HPV-smitte hadde de som både pusset og brukte munnskyll. Foto: Warren Goldswain - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer