ILLE BERØRT AV ROS?: Se hva psykologen mener det sier om deg, og hvordan du kan bli bedre å det! Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia ltd
ILLE BERØRT AV ROS?: Se hva psykologen mener det sier om deg, og hvordan du kan bli bedre å det! Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia ltd Vis mer

Psykologi

Dårlig til å ta imot komplimenter?

Det bør du gjøre noe med! Se hvordan her.

«Så fin kjole!»

«Denne? Nei, huff, den er gammel, og jeg kler egentlig ikke lengden.»

Kjenner du deg igjen? Er du dårlig til å ta imot komplimenter og ros?

Det er synd, for å ta imot en kompliment eller ros er noe vi burde gjøre med et smil. For det er jo kjempehyggelig om noen har noe positivt å si om deg!

LES OGSÅ: Nordmenn er dårlig til å gi komplimenter

Typiske reaksjoner

Hvis du føler deg truffet, er det typisk at du reagerer på en av følgende tre måter når du får en kompliment:

Du blir beskjeden - og prøver å snakke ned deg selv. Det du gjorde var da ikke så spesielt, og plagget er da ikke så fint ...

Du blir mistenksom - og tror personen som gir komplimenten smisker og er ute etter noe, for han eller hun kan da ikke være oppriktig...

Du snur komplimenten - og retter oppmerksomheten tilbake til personen, noe som er typisk om du er konfliktsky og opptatt av å gjøre alle til lags (du er en såkalt «people pleaser»).

LES OGSÅ: Singel? Dette faller gutta for

Det handler om selvfølelse

– Mitt råd er å stoppe autopiloten neste gang du får en kompliment. Dette er en fin måte å bli mer kjent med seg selv. Hold igjen noen sekunder før du reagerer som du pleier, og tenk gjennom hva komplimenten får deg til å føle, sier psykolog Kari Normann, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi.

– Hva foregår i hodet ditt? Blir du flau? Har du ikke tillit til personen som gir komplimenten? Tror du hun smisker eller er ute etter noe? Eller kanskje er litt dum, som mener det du gjorde var så fantastisk?

Hvis du kjenner etter, kan det jo være at du innerst inne blir glad for komplimenten, men av gammel vane ikke klarer å ta den til deg og bare si takk.

– Kan du tillate deg gleden ved at noen synes noe godt om deg? Har du et dårlig selvbilde, og ikke liker deg selv, og heller ikke kan unne deg noe, så er det fort gjort å avvise komplimenter.

Typisk norsk

Men det er ikke bare lav selvfølelse som gjør at mange av oss ikke er flinke til å ta imot gode ord.

– I vår kultur er det nærmest tabu å fremheve seg selv, så for noen er dette å underkjenne og bagatellisere komplimenter et uttrykk for et kulturelt fenomen. Vi nordmenn reagerer som regel helt annerledes enn amerikanere, som generelt sett har mye lettere for å både rose hverandre og ta imot komplimenter.

LES OGSÅ: Rachel Nordtømme gikk på date uten sminke

Øv deg på å takke

Så hva skal du gjøre neste gang noen komplimenterer deg for enten et fint antrekk eller en jobb du har gjort?

Det er veldig enkelt - du stopper opp, tar inn over deg komplimenten, og sier bare: «Takk, det var hyggelig å høre.»

– Tren på å takke hyggelig tilbake, så faller det deg mer naturlig etterhvert. Du kan også si «Det ble jeg glad for å høre», eller rett og slett «You made my day», sier Normann.

Husk at det heller ikke er noe gøy for den som gir ros å bli avfeid. Det vil få ham eller henne til å føle seg utilpass, og mindre lysten på å gi ros til deg i framtiden.

Må være ekte

Når dette er sagt, er det selvsagt tilfeller der komplimenter deles ut litt for lett, og dermed ikke er ektefølt.

– I yrkeslivet kan for eksempel noen oppleve å få komplimenter og ros som ikke føles så ekte fra sjefen. Meningen skal være å motivere, men det fungerer ikke hvis vi ikke føler at avsenderen faktisk mener det, sier Normann.

– Gode komplimenter skal være ektefølte, men de må også treffe riktig. Hvis vi roser folk for noe som er veldig enkelt, kan de føle at vi tror de er dumme. Det er jo ikke meningen.

LES OGSÅ: Dette kan gjøre at du mister håret

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop