Samliv

De 10 vanligste sexskadene

- Det er langt fra uvanlig å pådra seg skader i forbindelse med sex, sier eksperten.

SEX-SKADER: Visste du at fem prosent av oss har måttet bli hjemme fra jobben noen dager som følge av en skade forårsaket av sex?
 Foto: anyaberkut - Fotolia
SEX-SKADER: Visste du at fem prosent av oss har måttet bli hjemme fra jobben noen dager som følge av en skade forårsaket av sex? Foto: anyaberkut - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi blir stadig påminnet om viktigheten av det å ha sikker sex, men sex kan være risikofylt på flere måter.

Ja, for begrepet «sikker sex» kan få en helt annen betydning når en leser om alle skadene folk har pådratt seg under hyrdestunden.

LES OGSÅ: Her er de vanligste sextabbene våre

De vanligste sexskadene

Ifølge nettstedet lelo.com viser en undersøkelse at fem prosent av oss har måttet ta noen dager fri fra jobben grunnet skader som har oppstått i forbindelse med sex.

Det høres kanskje litt dramatisk ut, men det er faktisk fullt mulig å brekke et ben, strekke en muskel eller bli angrepet av et husdyr under samleiet.

Her er en liste over de ti vanligste sex-skadene:

 1. Bitt
 2. Forvunnede kondomer
 3. Dødsfall
 4. «Pink-eye» - dette får du når fremmede bakterier kommer i kontakt med øynene.
 5. Katte-angrep - dette er faktisk vanlig, og skyldes at katten tror eieren blir angrepet.
 6. Vaginale skader - som for eksempel rifter.
 7. Strekk i muskler
 8. Brannskader fra tepper
 9. Brukket penis - ja, penis kan faktisk brekke!
 10. Brukne ben 
BITT: Bitt topper listen over de vanligste sex-skadene. Om du har blitt bitt av partneren din kan det ifølge eksperten være lurt å sjekke det for å være på den sikre siden. Foto: llhedgehogll - Fotolia
BITT: Bitt topper listen over de vanligste sex-skadene. Om du har blitt bitt av partneren din kan det ifølge eksperten være lurt å sjekke det for å være på den sikre siden. Foto: llhedgehogll - Fotolia Vis mer


Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet, forteller til KK.no at de fleste har pådratt seg en eller annen form for skade i forbindelse med sex.

- De fleste som er seksuelt aktive har nok fått seg en støkk, enten det er at de har falt ut av senga, fått rifter eller pådratt seg et blått øye i kampens hete.

Når det kommer til listen over de mest vanlige sex-skadene, mener Ebbestad det garantert stemmer at forvunnede kondomer og bitt er blant de vanligste skadene.

- Til tross for all beskyttelse og fordeler kondomer gir, kan det gå den andre veien også. Et kondom kan i noen tilfeller skli av innvendig under samleie, bli inhalert ved et uhell eller svelget under oralsex.

- Når det kommer til bitt og blåmerker er nok dette de mest rapporterte sex-skadene som trenger tilsyn av lege. Blåmerker er for så vidt uskyldige, men det kan lønne seg å vurdere kraften i bittet selv når temperaturen er på sitt heteste, sier hun.

LES OGSÅ: Har du blitt vibrator-avhengig?

Kvinner får rifter i vagina

EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad Foto: Privat
EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad Foto: Privat Vis mer

I tillegg til forvunnede kondomer, blåmerker og bitt, er det ifølge Ebbestad også ganske vanlig at kvinner er så uheldige og får rifter i vagina under samleie.

- I en dansk undersøkelse kommer det frem at hver tredje kvinne får rifter i skjeden under samleie. Dette kan henge sammen med forskjellen i kvinners slimhinner mener forskere. Undersøkelsen viser at det ikke spilte noen rolle om de hadde hatt rå eller mye sex, eller om de hadde brukt kondom eller sexleketøy.

- Vaginaen tåler mer fysisk behandling enn de fleste andre menneskelige organer og vev, men den er ikke uovervinnelig, og rifter eller sår kan oppstå under tøff seksuell aktivitet – spesielt uten glidemiddel.

Videre forteller hun at forskning viser at mange par bruker for kort tid på forspillet, noe som gjør at kroppen deres ikke er ordentlig klar for samleie og rifter kan oppstå.

- Det tar en kvinne mellom 15 og 30 minutter å bli fysisk klar, dette til tross for at lysten er til stede. Dersom hun ikke er klar vil selve penetreringen ofte være ubehagelig for begge, og vaginale rifter kan oppstå.

SEX PÅ SOFAEN: Av alle steder en kan ha sex, er det ifølge en undersøkelse sofaen som er det stedet flest skader seg. Foto: Vaidas Bucys - Fotolia
SEX PÅ SOFAEN: Av alle steder en kan ha sex, er det ifølge en undersøkelse sofaen som er det stedet flest skader seg. Foto: Vaidas Bucys - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Redd for at du er «dårlig i senga»?

De farligste stedene å ha sex

Har du opplevd selv å bli skadet i et hett øyeblikk – eller gjerne vil unngå det – da bør du ifølge nettstedet lemondrop.com vurdere å ha sex andre steder enn de følgende:

 1. På sofaen
 2. I trappen
 3. I bilen
 4. I dusjen
 5. På soverommet
 6. På en stol
 7. På Kjøkkenbordet
 8. På toalettet
 9. I hagen
 10. I skapet

Ebbestad forteller at hun mener skader i forbindelse med sex skjer over alt og at det ikke er noen spesielle steder som utmerker seg mer enn andre.

- Til syvende og sist er det viktigste at begge tar det på alvor om man skulle være så uheldig å bli utsatt for en skade under samleie. Det er fort gjort å la seg rive med, og ignorere skaden.

- Når det er sagt er det å ha et aktivt sexliv utenfor soverommet et godt sunnhetstegn for forholdet. Bare vær forsiktig med hvor dere ender opp med å ha samleie, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer