Terri Orbuch, professor i sosiologi ved Oakland University i USA, har nemlig funnet fram til de sju vanligste problemene som pleier å oppstå i parforhold. Hun har også forslag til hvordan disse problemene kan takles.
1. Mangel på tillit
Å ha tillit til hverandre er grunnleggende i et forhold. Når du ikke tør stole på at kjæresten er ærlig, eller tviler på at partneren har gode hensikter, er forholdet i fare.
En løsning på problemet er å ta en tillitsprat. Det er viktig å få klargjort hvilket forhold og tanker dere begge har om ærlighet og forpliktelse. Hva skal til for at dere stoler på hverandre? Her er noen punkter som kan være til hjelp om du vil at partneren din skal oppleve deg som pålitelig:
Vær konsekvent i ord og handling
Kom tidsnok til avtaler. Gi beskjed om du blir forsinket.
Ikke lyv, selv ikke hvite løgner – verken til partneren eller til andre.
Vær rettferdig, selv når dere krangler.
Vær oppmerksom på partnerens følelser. Du trenger ikke være enig med ham/henne, men den andres følelser må du ta på alvor.
Gjør din del av oppgaver og plikter i hjemmet
Respekter partnerens grenser
Lytt til partneren.
Ikke overreager når noe går galt.
Ikke ta opp ting dere er ferdige med når dere krangler.
Selv partnere som elsker hverandre kan ha problemer i sexlivet. Dere kan ha ulike behov når det gjelder hyppighet, type seksuell aktivitet og tilfredsstillelse. Behovene kan også endre seg over tid, noe som kan skape utfordringer for dere.
Åpenhet og kommunikasjon er stikkord for å unngå frustrasjoner på det seksuelle området.
Mange par tror daglig samvær og samarbeid om de daglige oppgavene er kommunikasjon, men disse tingene bidrar ikke til økt forståelse dere imellom.
Det er når dere deler tanker og følelser at reell kommunikasjon oppstår. Klarer dere å sette av fem minutter hver dag til å snakke om andre ting enn hvem som har ansvar for middagen, hvem som skal hente ungene osv, vil det styrke forholdet.
Dette er et sårt punkt for mange par. Å klargjøre hvor mye dere har i inntekt, hva dere skal bruke penger på, hvem som skal betale hva, hva ting koster og hvem som sløser, er definitivt noe som kan skape splid.
Hver tredje måned bør dere derfor ha en pengeprat, der dere lager en oversikt over økonomien og en plan for hvordan dere skal disponere pengene. Store finansielle avgjørelser bør tas i fellesskap.
Hvem gjør hva og hvor mye i hjemmet? Her er det stor risiko for konflikt. Særlig kvinner liker å oppleve at de er del av et team på dette området. Å dele på oppgavene betyr ikke at det trenger å være 50-50, men at arbeidsfordelingen er rettferdig.
Ta diskusjonen når dere begge er avslappet, og fortell hva dere forventer at den andre skal gjøre. Forsøk å bli enige om gode løsninger der forventningene oppleves som urettferdige eller urealistiske.
De aller fleste par krangler innimellom. Det er ikke antall konflikter, men hvordan dere håndterer dem som er viktig. Destruktiv atferd som roping, skriking, eller å trekke seg unna er ikke bra.
Velg riktig tidspunkt når dere tar tak i en konflikt. Å ta det når ungene hører på, eller når dere er utslitte etter en lang dag er ikke å anbefale. Fortell hvordan konflikten oppleves for deg, framfor å kritisere partneren for måten han/hun takler den på.
Start gjerne setningene dine med «jeg føler», eller «jeg synes». «Jeg føler meg oversett når du ikke ringer for å si at du blir sen» er langt bedre enn «du er så tankeløs at du ikke engang ringer når du blir sen». Lytt til hva partneren din sier, framfor å konsentrere deg om din egen reaksjon på det som blir sagt.
Forsøk å beholde roen. Husk at uenighet ikke nødvendigvis er det samme som mangel på respekt.
Fellesskap betyr ikke nødvendigvis at dere skal gjøre de samme tingene, ha de samme hobbyene eller interessene. Men det er viktig at dere har et fundament i forholdet dere begge identifiserer dere med; at dere har holdninger og verdier som samstemmer.
Par som har de samme tankene om barneoppdragelse, livssyn og livsstil har størst sjanse for å få et langvarig forhold. Dere trenger ikke være enige om alt, men dere bør være bevisste på hvordan ulikhetene påvirker forholdet, og på hvordan dere takler dette.