Sexstillinger

De beste sexstillingene når du har vondt i ryggen

Forskere har funnet løsningen.

FOR VONDT I RYGGEN TIL SEX? Ved å forsøke en ny sexstilling eller bruke lett masasje som forspill, trenger ikke ryggplagene stå i veien for sexlivet ditt. Foto: Fotolia
FOR VONDT I RYGGEN TIL SEX? Ved å forsøke en ny sexstilling eller bruke lett masasje som forspill, trenger ikke ryggplagene stå i veien for sexlivet ditt. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sex er kanskje ikke det du tenker på når korsryggen verker og smertene stråler nedover beinet.

De fleste av oss, rundt 80 prosent, får ryggplager en gang i løpet av livet.

For en del blir plagene en del av hverdagen, men det betyr ikke at du trenger å leve i sølibat.

LES OGSÅ: Gjør det vondt når du har sex?

Bakfra best for menn

Kanadiske forskere ved universitetet i Waterloo, mener de har funnet sexstillingene som er mest skånsomme for ryggen, skriver Forskning.no.

Ifølge Natalie Sidorkewicz, som er doktorgradsstipendiat og hovedforfatter bak den nye forskningsartikkelen om sex og ryggsmerter (publisert i tidsskriftet Spine), blir par med ryggproblemer ofte anbefalt å «ligge i skje» når de har sex, men dette er ikke alltid det beste.

I artikkelen skriver Sidorkewicz og teamet hennes at dette i større grad avhenger av hva slags ryggproblemer du har.

Foreløpig har forskerne kun kartlagt hvilke stillinger som egner seg best for menn med ryggproblemer, og de er:

Bakfra: Passer for menn som har problemer med å bøye ryggen framover, og som får større smerter av å prøve å ta seg på tærne, eller sitte over lengre tid.

Misjonærstilling: Passer for menn som har smerter i korsryggen. For denne gruppen kan det også fungere bra å «ligge i skje», ifølge forskerne.

LES OGSÅ: Slik kan du trene vekk vond nakke

OFTE ANBEFALT: Forskerne mener dette ikke nødvendigvis er den beste stillingen for deg med ryggproblemer. Foto: All Over Press
OFTE ANBEFALT: Forskerne mener dette ikke nødvendigvis er den beste stillingen for deg med ryggproblemer. Foto: All Over Press Vis mer

Kvinner må holde ryggen rett

Forskerne tror funnene deres kan være svært nyttige for par der en eller begge sliter med ryggproblemer.

- Vi tror disse funnene har potensialet til å forbedre livskvaliteten og kjærlighetslivet for mange par, sier Sidorkewicz.

- Mange forblir i sølibat fordi en kveld med sex kan føre til flere måneder med smerter, sier Stuart McGill, forsker og medforfatter til artikkelen.

Nå skal teamet analysere hvilke stillinger som er best for kvinner med ryggproblemer.

Det de foreløpig mener å vite, er at kvinner bør forsøke å holde ryggen rett og heller bruke hoftene dersom de har ryggproblemer.

Tidligere har forskning vist at kvinner har lettere for å få vondt i korsryggen, særlig hvis de er overvektige.

Ifølge Apotek 1 er det spesielt samleiestillinger hvor kvinnen ligger på ryggen, som ofte kan gi smerter. Det gjelder for eksempel kvinner som har bekkenløsning.

TENK NYTT: Forskerne mener det kan være mer skånsomt for ryggen å ha sex bakfra. Foto: All Over Press
TENK NYTT: Forskerne mener det kan være mer skånsomt for ryggen å ha sex bakfra. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Sover du ryggen vond?

Bøye framover eller bakover?

Ifølge helsemagasinet Spine Health er det viktig at par hvor den ene eller begge har ryggproblemer, ikke stresser for mye med sex.

- Forsøk og lage en god atmosfære og vær tålmodige med hverandre, råder de.

De foreslår også at dere «varmer opp» og bruker lett massasje, dusj eller et bad som forspill.  

Helsemagasinet forklarer at personer med korsryggsmerter gjerne synes det gjør minst vondt når ryggen er rett eller noe lent bakover. 

Gjelder dette deg, anbefaler de at du forsøker stillinger hvor ryggen er enten rett eller noe bakoverlent.

Selv om det å ligge på ryggen kan være vondt for kvinnen, mener Spine Health det for noen kan fungere å prøve misjonærstillingen med knærne løftet opp til brystet.

LES OGSÅ: Bli kvitt muskelknuter

Analyserte samleier

For å finne ut hvordan ryggen blir belastet under forskjellige sexstillinger, brukte de kanadiske forskerne et bevegelsessporingssystem.

Referansepunkter på kroppene til ti forskjellige par ble satt opp, og parene ble filmet mens de hadde sex i forskjellige stillinger.

Deretter analyserte forskerne parenes bevegelser for å se hvilke stillinger som ga minst mulig belastning i forhold til forskjellige ryggplager.

De kanadiske forskerne understreker at det som kan gjøre vond for én person, ikke nødvendigvis gjør det for en annen. De anbefaler derfor at du prøver deg fram, og på den måten finner stillingene som provoserer fram minst smerte og problemer.

Resultatene fra studien håper forskerne kan danne et sett «retningslinjer» for hvordan leger kan gi råd til pasienter som forteller at ryggplager ødelegger sexlivet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer