Solbrent

De beste tipsene mot flassing

- Ikke plukk på de løse hudlagene, sier eksperten.

SOLBRENT: Om du har blitt solbrent og huden din er i ferd med å flasse, bør du ifølge eksperten unngå solen og smøre deg jevnlig med en god fuktighetskrem. Foto: Markomarcello - Fotolia
SOLBRENT: Om du har blitt solbrent og huden din er i ferd med å flasse, bør du ifølge eksperten unngå solen og smøre deg jevnlig med en god fuktighetskrem. Foto: Markomarcello - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har huden din tilbragt litt for mange timer i solen uten solkrem denne uken?

Da sitter du kanskje nå med solbrent hud og irriterer deg over at brunfargen du så iherdig jobbet for å bygge opp er i ferd med å flasse vekk.

Hva er egentlig årsaken til at vi begynner å flasse?

LES OGSÅ: Nå bør du sjekke ansiktskremen

Huden helbreder seg selv

Silje Austnes som er Klinisk spesialist i kosmetiske behandlinger og Kosmetisk dermatologisk sykepleier, forteller til KK.no at det kan være to årsaker til at vi begynner å flasse etter vi har opphold oss lenge i solen.
 
- Den første er at huden blir uttørket av mye UV-eksponering og dannelsen av døde hudceller øker – de døde hudcellene må flasse av slik at ny sunn hud skal komme til overflaten.

- Flassingen kan også være et resultat av at huden har blitt solbrent og forsøker å kvitte seg med de skadde hudcellene på overflaten slik at den kan begynne å reparere seg selv. Flassing er altså en naturlig del av hudens reparasjonsprosess, forklarer hun.

IKKE PLUKK: Ikke plukk på flasset, er blant ekspertens råd.
IKKE PLUKK: Ikke plukk på flasset, er blant ekspertens råd. Vis mer

LES OGSÅ: Slik sminker du vekk solbrenthet

Unngå å bli solbrent

Som med de aller fleste ting, er det både enklere og bedre å forebygge enn å reparere. Dette gjelder også hva flassing angår.

Austnes forteller det er mye du kan gjøre for å unngå å ende opp med solbrent hud som flasser.

- Det viktigste er at du unngår å bli solbrent slik at huden ikke skades mer enn nødvendig av UV-strålene. Bruk derfor en solkrem med høy faktor, og smør deg gjerne hver andre time dersom du er ute i sollys.

I tillegg til å smøre deg jevnlig, bør du også gjenta påføringen hver gang du har badet, dusjet, tørket deg med håndkledet eller svettet mye – og dette gjelder selv om solkremen betegnes som vannfast.

- En annen ting som det er viktig å huske på etter en lang dag med mye soleksponering, er at du må pleie huden din godt. Bruk derfor en god fuktighetskrem eller en aftersun som virker lindrende for huden, sier hun.

SMØR DEG: Om du har blitt solbrent og flasser bør du smøre deg jevnlig med mye fuktighetskrem for å opprettholde fuktbalansen i huden.
SMØR DEG: Om du har blitt solbrent og flasser bør du smøre deg jevnlig med mye fuktighetskrem for å opprettholde fuktbalansen i huden. Vis mer

LES OGSÅ: Her rammes mange av hudkreft

Om skaden allerede har skjedd

Dersom du først har blitt solbrent og begynt å flasse, mener Austnes det er viktig at du unngår solen så hudens reparasjonsprosess kan sette i gang.

- Jeg anbefaler deg å unngå solen dersom huden din flasser slik at den får tid til å leges. Du bør bruke høy solfaktor for å beskytte den såre, skadde huden, i tillegg til å smøre deg jevnlig med mye fuktighetskrem for å opprettholde fuktbalansen.

En fet, god krem eller salve vil altså gjenopprette fuktighetsnivået i huden fra utsiden, men du trenger også å fylle på med fuktighet på innsiden. Kroppen mister nemlig ekstra væske når den reparerer seg selv etter å ha blitt solbrent, så derfor bør du også øke vanninntaket når du har vært uheldig med sola.

En annen ting som er viktig å ha i bakhodet når du flasser er at det er viktig å la huden være i fred – med andre ord bør du verken pille på eller dra av flasset.

- Det er veldig viktig at du ikke pirker på hud som flasser på grunn av solbrenthet. Dette er fordi hudoverflaten er veldig sårbar og man kan lage små sår i huden ved å rive av flasset.

- I tillegg kan man være uheldig og ende opp med å rive av frisk hud under de døde hudcellene, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer