DIABETES 2: Amerikanske forskere har funnet ut at epler er blant fruktsortene som har en spesielt beskyttende effekt på diabetes type 2. Foto: Glamy - Fotolia
DIABETES 2: Amerikanske forskere har funnet ut at epler er blant fruktsortene som har en spesielt beskyttende effekt på diabetes type 2. Foto: Glamy - Fotolia Vis mer

Frukt Og Bær

De fire sunneste bær og fruktsortene

Gir økt beskyttelse mot diabetes type 2.

At bær og frukt inneholder næringsstoffer som er gunstige for helsen, har vi visst lenge.

Og det er først og fremst det høye innholdet av antioksidanter, som har gjort at leger og ernæringsfysiologer lenge har bedt oss spise mer av det.

Nå viser imidlertid en ny studie at enkelte bær og frukter kan ha ekstra god effekt på helsen.

En gruppe forskere fra Brigham and Women's Hospital og Harvard School of Public Health i Boston, sammenliknet en rekke bær og frukter, og fant ut at fire sorter hadde en spesielt beskyttende effekt mot diabetes type 2, også kjent som livsstilsdiabetes.

LES OGSÅ: Bær skjerper hjernen

Blåbær, epler, druer og pærer

Frukt og bær skal utgjøre to av «fem om dagen», som er helsemyndighetenes anbefalte daglige inntak av frukt, bær og grønnsaker. Og kanskje er det ikke helt likegyldig hvilke bær og frukter du spiser.

Fra før vet man at det varierer en del hva slags vitaminer, mineraler, fibre og kjemiske forbindelser bær og frukter inneholder. Man vet imidlertid mindre om hva dette har å si for graden av helseeffekt.

Forskerne sammenliknet druer, fersken, plommer, aprikos, bananer, meloner, epler, pærer, appelsiner, grapefrukt, jordbær og blåbær.

Og de kom fram til at de som spiste minst to porsjoner ukentlig av hele frukter - og da spesielt druer, blåbær, epler og pærer - hadde 23 prosent lavere risiko for å utvikle diabetes type 2.

Forskerne mener man bør se nærmere på hvilke stoffer enkelte bær og frukt inneholder, for på den måten å finne ut mer om hvorfor enkelte sorter beskytter bedre mot sykdom enn andre.

LES OGSÅ: Frosne blåbær kan være bedre enn ferske

SPIS, IKKE DRIKK: Forskning tyder på at det er sunnere å spise bær og frukt enn å drikke det som juice. Foto: Glamy - Fotolia
SPIS, IKKE DRIKK: Forskning tyder på at det er sunnere å spise bær og frukt enn å drikke det som juice. Foto: Glamy - Fotolia Vis mer

Beskytter mot diabetes type 2

– Funnene våre gir ny dokumentasjon på at visse enkeltstående frukter kan være spesielt gunstige for å redusere risikoen for diabetes 2, sier ernæringsforsker Qi Sun ved Brigham and Women's Hospital ifølge Forskning.no.

Resultatene, som er publisert i British Medical Journal, er funnet ved å sammenligne og analysere data fra tre tidligere studier gjort i perioden 1984 til 2008. Nærmere 190 000 personer har deltatt i studiene.

6,5 prosent av disse personene utviklet diabetes type 2 i løpet av perioden.

Det var færrest tilfeller blant dem som spiste to ukentlige porsjoner blåbær, epler, druer og pærer. Flest var blant dem som spiste bær og frukter sjeldnere enn én gang i måneden.

Det forskerne regnet som én porsjon var for eksempel én kopp med bær eller frukt kuttet i biter, eventuelt et helt lite eple eller en hel liten pære.

LES OGSÅ: Detox gjør deg ikke varig slank

Juice hadde motsatt effekt

I studien analyserte også forskerne hvilken effekt ulike typer fruktjuice kan ha på helsen. Og de gjorde noen interessante funn.

Personene som drakk et eller flere glass fruktjuice daglig, hadde hele 21 prosent høyere risiko for å utvikle diabetes type 2.

Samtidig fant forskeren ut at dersom man kuttet ned til tre glass juice i uken, ble risikoen redusert med 14 prosent.

Hvorfor det er slik at enkelte bær og frukter spist hele eller i biter beskytter mot diabetes type 2, mens de samme bærene i juiceform kan øke risikoen, vet forskerne ennå lite om.

Forskerne påpeker derfor at flere undersøkelser er nødvendig. De utelukker heller ikke at resultatet kan ha en sammenheng med den generelle helsen til dem som spiser disse fire typene frukt og den generelle helsen til dem som nesten aldri spiser frukt.

LES OGSÅ: Sjekk superfruktene du bør prøve

ENDA SUNNERE: Vi visste fra før at blåbær er sunt, men nå viser en studie at det har en ekstra beskyttende effekt mot diabetes type 2. Foto: www.imagesource.comAll Over Pres
ENDA SUNNERE: Vi visste fra før at blåbær er sunt, men nå viser en studie at det har en ekstra beskyttende effekt mot diabetes type 2. Foto: www.imagesource.comAll Over Pres Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: