Tarmkreft

De første symptomene på tarmkreft

Stadig flere norske kvinner og menn får kreftformen, som hos 20 prosent oppdages tilfeldig.

SYMPTOMER PÅ TARMKREFT: Problemer med tarmen over flere uker, er et av flere tegn på at noe kan være galt. Du bør da oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix
SYMPTOMER PÅ TARMKREFT: Problemer med tarmen over flere uker, er et av flere tegn på at noe kan være galt. Du bør da oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Norge ligger i verdenstoppen i forekomsten av tarmkreft. 

Rundt 4000 kvinner og menn blir hvert år diagnostisert med kreft i tarmen, ifølge Kreftregisteret
 
En del merker imidlertid lite til sykdommen i begynnelsen og symptomene kan være diffuse. 

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Oppdages tilfeldig

Ifølge Kreftforeningen oppdages rundt en av fem tilfeller av tarmkreft, først ved at man får akutte smerter i mage og tarm.

- Tarmslyng og smerter på grunn av tarmslyng kan for noen, rundt 20 prosent, være det første symptomet, som får personen til å bli tilsett av lege, forteller assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen til KK.no.
 
- Vedkommende havner da, på grunn av sterke uutholdelige smerter, på sykehus og tarmkreften blir på en måte mer eller mindre tilfeldig oppdaget, sier han.

Opdalshei forklarer at hvorvidt du får tydelige symptomer, blant annet avhenger av utbredelsen og hvor i tarmen kreftsvulsten er.

- I tillegg handler det om individuell smertegrense og kanskje også om forsvarsmekanismer. Noen oppsøker lege når de kjenner relevante symptomer og får det sjekket ut, mens andre fortrenger symptomene, sier han.

LES OGSÅ: 10 kreftsymptomer du ikke må overse

AKUTTE MAGESMERTER: En del merker få eller ingen symptomer, før de plutselig får tarmslyng. Foto: NTB Scanpix
AKUTTE MAGESMERTER: En del merker få eller ingen symptomer, før de plutselig får tarmslyng. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Symptomer på tarmkreft

Selv om symptomene kan være vage, er det flere tegn som kan indikere tarmkreft og som går igjen hos mange:

TA TIDLIGE SYMPTOMER PÅ ALVOR: Det er rådet fra assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen
TA TIDLIGE SYMPTOMER PÅ ALVOR: Det er rådet fra assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen Vis mer
 • Endringer i avføringsmønster.
 • Slim i avføringen.
 • Følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig.
 • Luft i tarmen, følelse av å være oppblåst.
 • Magesmerter.
 • Blod i avføringen.
 • Vekttap.
 • Lav blodprosent og/eller lave jernlagre.

 

- Ta symptomene dine på alvor. Endringer som avføringsmønster som ikke normaliseres igjen etter cirka tre uker, bør sjekkes av lege, sier Opdalshei.

Dette gjelder for eksempel om man opplever en veksling mellom diaré og forstoppelse og blod i avføringen, enten det er svart eller friskt rødt. 

- Sterke smerter i mage og tarm, som kommer og går over en periode på en til to uker, indikerer også at man bør oppsøke lege, sier Opdalshei.

LES OGSÅ: Har noen du er glad i fått kreft?

Tabu symptomer

En utfordring når det gjelder diagnostisering av tarmkreft, er også at flere av de vanligste symptomene kan være vanskelig å snakke om. 

- Det er tabu å snakke om avføringsproblemer, men jo kjappere vi tar problemene med til legen, desto tidligere kan det oppdages, fortalte Margrethe Gaassand, prosjektleder i Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft til KK.no tidligere i år. 

Blant kvinner som får kreft i tarmen i dag, lever mellom 60 og 70 prosent fem år etter diagnosetidspunktet. 

- En tidlig stilt diagnose vil redusere risikoen for å utvikle alvorlige krefttilfeller, og bedre sjansene for å overleve, sier Gaassand.

Studier viser at tarmkreft i stor grad skyldes livsstil og i mindre grad arv og genetikk.

- I cirka 20 prosent av tilfellene synes det som om det er en viss overhyppighet av kreft i tykktarm/endetarm i familien, uten at det er påvist arvelige genetiske faktorer, forteller Opdalshei. 

LES OGSÅ: Ber unge kvinner ta kreftvaksine

BEARBEIDET OG RØDT KJØTT: Forskning viser at stoffer i kjøttet kan øke risikoen for tarmkreft, og Verdens helseorganisasjon anbefaler derfor at man begrenser inntaket. Foto: NTB Scanpix
BEARBEIDET OG RØDT KJØTT: Forskning viser at stoffer i kjøttet kan øke risikoen for tarmkreft, og Verdens helseorganisasjon anbefaler derfor at man begrenser inntaket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Risikofaktorene

Ifølge Kreftforeningen er det sjelden én livsstilsfaktor som er årsaken til at man utvikler kreft, men i stedet summen av flere.

Faktorer som kan øke risikoen er: fysisk inaktivitet, overvekt, høyt alkoholforbruk, røyking, høy alder, polypper og adenomer i tarmen som ikke blir behandlet, betennelsessykdommer som ulcerøs kolitt og crohns sykdom, tidligere strålebehandling mot bekken og tidligere tarmkreft.    

I tillegg kan et usunt kosthold øke risikoen og nylig publiserte Verdens helseorganisasjon en rapport, som viser at bearbeidet og rødt kjøtt, kan føre til kreft i tarmen.

- Det er en vitenskapelig solid sammenheng mellom stoffene i bearbeidet kjøtt og risiko for å utvikle tykk- og endetarmskreft, sier Opdalshei.

- Men, det handler om mengde og om å kutte ned på kjøttkonsumet. Bacon til frokost er ikke like farlig som å røyke, men man kan oppnå en helsegevinst av å tenke seg litt om og redusere inntaket av bearbeidet kjøtt, og heller spise mer grønnsaker, fiber og fisk – som gir en beskyttende effekt mot tykk- og endetarmskreft, sier Opdalshei.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer