Spiseforstyrrelser

De første tegnene på spiseforstyrrelser

Er du syk eller bare litt ekstra opptatt av mat og vekt?

SPISEFORSTYRRELSER: Tenker du på mat 30-40 prosent av tiden, kan det være et tegn på at du har et problem.  Foto: NTB Scanpix
SPISEFORSTYRRELSER: Tenker du på mat 30-40 prosent av tiden, kan det være et tegn på at du har et problem. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I Norge regner man at rundt 10 prosent av befolkningen har lettere spiseproblemer, også kalt forstyrret spising.

Ifølge Folkehelseinstituttet har i tillegg 50.000 jenter og kvinner spiseforstyrrelser.

Men hvor går grensen?

Når er du bare veldig opptatt av vekten og når har du en spiseforstyrrelse?

LES OGSÅ: Disse jentene får spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser eller forstyrret spising?

De som har det som kalles forstyrret spising, trenger ikke nødvendigvis hjelp.

- Når det derimot begynner å gå utover livskvalitet og helse, så har man et problem og bør oppsøke hjelp, sier lege og spesialist i psykiatri, Marianne Hatle til KK.no.

Hun er leder ved Spiseforstyrrelsesklinikken, og forklarer at friske personer tenker på mat mellom 10 og 15 prosent av tiden, mens de som har alvorlige spiseforstyrrelser tenker på mat bortimot 100 prosent av tiden.
 
- Tenker du på mat, vekt eller kropp 30-40 prosent av tiden, så tenker jeg at det må gå utover livskvaliteten. Dermed kan det bety at du har et vanskelig forhold til mat, sier Hatle.

VEIER SEG OFTE: Noen veier seg flere ganger om dagen, noe som kan være et tegn på at forholdet til mat og vekt ikke er sunt.  Foto: NTB Scanpix
VEIER SEG OFTE: Noen veier seg flere ganger om dagen, noe som kan være et tegn på at forholdet til mat og vekt ikke er sunt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om det finnes flere varianter av spiseforstyrrelser, deler man sykdommen inn i tre underkategorier: anoreksi, bulimi og overspisingslidelse.

De første tegnene på anoreksi og bulimi, er at du blir overopptatt av mat, vekt og kropp – og at prosent av tiden du tenker på det øker.

PIRKER I MATEN: Men spiser kanskje ikke så mye?  Foto: NTB Scanpix
PIRKER I MATEN: Men spiser kanskje ikke så mye? Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Du tenker mer på mat, ønsker å gå ned i vekt, du er misfornøyd med kroppen og tenker at du får det bedre om du går ned i vekt, forteller Hatle.

LES OGSÅ: Overspising er vanligst

Veier seg «hele tiden»

De som er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, begynner gjerne gradvis også å kutte ut flere og flere mattyper.

- De slutter med godteri, spiser ikke fett og/eller karbohydrater, også videre, sier Hatle.
 
Hun forteller at mange får dårlig samvittighet etter at de har spist, og kan ha tanker rundt at de «eser ut» for hvert måltid.

- De teller kalorier og selvtilliten blir mer og mer basert på kropp og vekt, forklarer Hatle.

Et tidlig tegn kan også være at du begynner å veie deg hver dag. Noen med spiseforstyrrelser veier seg veldig ofte, gjerne flere ganger om dagen. En del begynner også å trene mer, først og fremst for å kompensere for kaloriinntaket.

- En del bruker gjerne også mye tid foran speilet. Sjekker hvordan de ser ut i butikkvinduer de går forbi for eksempel, forteller Hatle.

LES OGSÅ: Besatt av «strong is the new skinny»

MIDDDAGSSELSKAP: Sosiale settinger som dette, blir ofte vanskelig for en person med spiseforstyrrelser.  Foto: NTB Scanpix
MIDDDAGSSELSKAP: Sosiale settinger som dette, blir ofte vanskelig for en person med spiseforstyrrelser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Takker nei til middagsinvitasjoner

Mistenker du at en nær deg har en spiseforstyrrelse, kan du forsøke å legge merke til måten vedkommende spiser på.

- Du kan se at de gjerne spiser på en spesiell måte. De «leker» med maten, skyver den rundt med gaffelen og får det til å se ut som de spiser mer enn de gjør, forklarer Hatle.
 
Blant de som har bulimi, kan man se at de ved enkelte måltider spiser veldig lite, mens det ved andre måltider ikke er noen bunn.

- Så går de på do eller ut en tur, for å kaste opp, sier Hatle.
 
Mange med spiseforstyrrelser synes også sosiale settinger, som middager og selskaper hvor det serveres mat, er vanskelig.

- De unngår og takker nei til situasjoner som involverer mat. Andre lar for eksempel være å reise, fordi de synes det blir vanskelig med maten, sier Hatle.

Spiseforstyrrelser kan gi store humørsvingninger og er en alvorlig sykdom, som også kan føre til depresjoner og personlighetsforandringer. Søk derfor hjelp, enten det gjelder deg selv eller en nær deg.

Blant dem som kan hjelpe deg videre og ut av en spiseforstyrrelse er:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer