Begravelse

De mest spilte sangene i begravelser

Både Bjørn Eidsvåg og Frank Sinatra er faste gjengangere.

AVSKJED: Sang og musikk er en svært viktig del av en begravelse. Og her er de sangene som er mest populære. Foto: Kzenon - Fotolia
AVSKJED: Sang og musikk er en svært viktig del av en begravelse. Og her er de sangene som er mest populære. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er mye å tenke på når man skal planlegge en begravelse, og musikken er en svært viktig del av denne avskjeden.

Kanskje synes du det er vanskelig å velge den riktige musikken, eller kanskje vet du akkurat hva du ønsker. Men noen sanger er faste gjengangere i begravelser, og vi har funnet ut hvilke.

– Vi opplever veldig ofte at pårørende er opptatt av at musikken i begravelsen skal være noe de forbinder med avdøde. Noe de føler er typisk for den som skal gravlegges, sier gravferdskonsulent i Wang Begravelsesbyrå, Anne Marie Brenne, til KK.no.

– Til en viss grad synes jeg det er veldig greit. Men jeg synes det er viktig at de pårørende selv også kjenner at musikken de velger gir noe til dem selv. Og min oppgave er ofte å hjelpe dem til å finne en balanse i dette, legger hun til.

Det gjelder altså å finne noe som både representerer den avdøde, samtidig som det passer for en selv.

LES OGSÅ: Dette skjer med de døde i Norge

SORG: Sorgen kan gjøre det vanskelig å forholde seg til de mange valgene som må tas når du skal planlegge en begravelse. Foto: Scanpix/NTB
SORG: Sorgen kan gjøre det vanskelig å forholde seg til de mange valgene som må tas når du skal planlegge en begravelse. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Dersom avdøde var glad i fjellet kan man for eksempel velge en sang som «Ved Rondane» av Grieg, som handler om naturen. Eller man kan velge «Ut mot havet» av Bræin, dersom sjøen var en viktig arena.

– Jeg er litt opptatt av at de som skal ta avskjed også føler at musikken gir dem noe de kan ta med seg videre i livet, forteller hun. 

Ikke alt er lov i kirken

Dersom begravelsen er kirkelig finnes det likevel noen regler å forholde seg til. Både presten og organisten må godkjenne de sanger og salmer som de pårørende ønsker, men de kan også gi veiledning til valg av sang og musikk dersom man synes det er vanskelig å velge. 

– I en kirkelig seremoni hører det med salmer. Mange har ikke noe sterkt forhold til salmer og trenger da litt hjelp. Folk vil ofte ha noe de husker, kjenner igjen, også for at de som kommer i seremonien skal kunne delta i sangen, forteller Brenne.  

LES OGSÅ: - Jeg klarte bare å tenke på begravelsen

KIRKELIG: Salmene er en naturlig del av den kirkelige seremonien, og man kan velge å ha allsang eller en vakker solosang. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN
KIRKELIG: Salmene er en naturlig del av den kirkelige seremonien, og man kan velge å ha allsang eller en vakker solosang. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN Vis mer

– Noen kommer med veldig ekstreme ønsker der vi må gå noen runder for å se om dette passer. Når det gjelder CD-avspilling er jo dette blitt mer alminnelig, men gode sangere og musikere kan gi en vel så god opplevelse, forklarer hun.

LES OGSÅ: Å miste et barn er en ensom sorg

Dette er de mest populære sangene

Men hvilke sanger er det egentlig vi som oftest velger når vi skal ta farvel med noen vi har kjær? Ifølge Brenne er det svært mange å velge mellom, men noen går igjen oftere enn andre.

– «Eg ser» med Bjørn Eidsvåg er en sang som har blitt brukt veldig mye, og den nevnes veldig ofte som et ønske. Noen ganger er det helt på sin plass, men det finnes mange andre fine sanger som kan passe enda bedre, forteller hun. 

Her er noen andre populære sangvalg:

Alt eg såg- Sigvart Dagsland
Bridge over troubled water – Simon & Garfunkel
My way – Paul Anka
Fly me to the Moon – Bart Howard
Time to say goodbye – Sartori/Quarantotto 
Öppna landskap – Ulf Lundell
You raise me up – Josh Groban
What a wonderful world – Louis Amstrong
Nocturn – Evert Taube
Jag vill tacka livet – Parra/Åhman
Gabriellas sång – Bäckman/Nilsson
Våren – Edvard Grieg
Amazing Grace – John Newton
Memory – A. Lloyd Webber

TRIST: Brenne synes det er viktig at de pårørende selv også kjenner at musikken de velger gir noe til dem selv.  Foto: Scanpix/NTB
TRIST: Brenne synes det er viktig at de pårørende selv også kjenner at musikken de velger gir noe til dem selv. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Når det gjelder salmer er «Gud når du til oppbrudd kaller» en salme som har en tekst som folk kan kjenne seg igjen i, for den henter frem hverdagslivet i kombinasjon med troen, forteller begravelseskonsulenten.

I humanetiske seremonier er det også begrensninger i forhold til valg av sang og musikk. 

– I slike seremonier er «Til ungdommen» ofte et populært valg, men også «Din tanke er fri» velges av mange, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer