Julen er tiden vi gjerne unner oss litt ekstra godsaker, og julebaksten hører for de aller fleste av oss med til både adventstiden og romjulen.
Men kanskje det er på tide å bytte ut noen av de tradisjonelle julekakene?
I siste utgaven av KK har vi noen deilige fristelser som vil både overraske og glede.
Dessuten kan det å bake faktisk være en fin metode til å senke skuldrene midt i julestria.
Vi lover at disse like fullt vil tilfredsstille den søthungrige og sørge for deilig smak og duft av jul!
Cookies med lys sjokolade og nøtter

Lekre klassiske sjokoladecookies – nam! (ca. 30 stk.)
125 g mykt smør
200 g sukker
1 vaniljestang, kornene
1 egg
225 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts salt
100 g melkesjokolade
100 g hasselnøtter
1. Rør sammen smør, sukker og vaniljekorn. Tilsett egget, og rør godt. Bland hvetemel, bakepulver og salt, og vend det inn i deigen. Hakk sjokoladen lett, og ha den i sammen med nøttene.
2. Rull deigen til en 5 cm tykk pølse, pakk den inn i plastfilm, og sett den i kjøleskapet i minimum 60 minutter.
3. Ta ut deigen, og skjær den ½ cm tykke skiver. Legg dem på en bakeplate med bakepapir med god avstand mellom hver, kakene kan flyte litt utover.
Stek på 180° C i 8 minutter, og avkjøl på rist.
LES OGSÅ: Gaver til å spise opp
Julemuffins med karamellsaus

I disse julemuffinsene er det dadler, aprikoser, fikener og alt det gode julekrydderet. (12 stk.)
100 g sukker
2 egg
100 g smeltet smør
2 dl crème fraîche
50 g aprikoser
50 g dadler
50 g fikener
50 g mandler
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts malt kanel
½ ts malt nellik
½ ts malt ingefær
50 g brunt sukker
60 g smør
¼ dl fløte
1 knivsodd salt
1. Pisk sukker og egg lett sammen, og rør inn smør og crème fraîche.
Skjær tørket frukt i små terninger, og vend dem sammen med mel, bakepulver, kanel, nellik og ingefær.
Vend det hele inn i eggeblandingen. Fordel deigen i store muffins-former. Stek kakene på 190° C i 10–12 minutter.
2. Kok ingrediensene til karamellsausen til en tykk sirup, og la den avkjøles lett. Hell litt over hver muffins, og server straks.
LES OGSÅ: Dette er marsipanen du bør velge
Honningbrød med appelsinsirup og valnøtter

Det myke, krydrede brødet kan nytes som det er, eller med kaldt smør. (12 skiver)
500 g honning
500 g sukker
3 dl vann
2 egg
1 kg hvetemel
2 ts natron
2 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
2 ts allehånde
1 ts malt nellik
1 ts syltet pomeransskall
2 appelsiner, skallet
50 g rosiner
LES OGSÅ: Julekosen du vil elske!
APPELSINSIRUP
2 appelsiner, saften
½ dl vann
3 dl rørsukker
PYNT
50 g valnøtter
1. Smelt honning og sukker i vannet i en gryte. Ta det av varmen, og avkjøl helt.
2. Pisk inn eggene, ett om gangen. Bland hvetemel, natron, ingefær, kanel, allehånde og nellik sammen, og sikt det i.
Ha i syltet pomeransskall, revet appelsinskall og rosiner.
3. Hell deigen i en smurt brødform, og stek på 150° C i ca. 40 minutter. Stikk en nål i brødet – det er ferdig hvis det ikke henger fast deig på nålen – men pass på at det heller ikke blir for tørt.
4. Kok appelsinsaft, vann og sukker til en sirup. Avkjøl brødene lett, hell over
appelsinsirup, og pynt med valnøtter.
Tekst: Camilla Zarah Lawes
LES OGSÅ: Trendy pepperkaker med bling-bling