<strong>GODE SKO:</strong> Det er viktig med gode sko, også når du danser Zumba. Det beste er en sko med myk og ikke for tykk såle, som disse modellene fra Nike (øverst), Bloch og Zumbawear.  Foto: Produsenten/Per Ervland
GODE SKO: Det er viktig med gode sko, også når du danser Zumba. Det beste er en sko med myk og ikke for tykk såle, som disse modellene fra Nike (øverst), Bloch og Zumbawear. Foto: Produsenten/Per Ervland Vis mer

Zumba

De perfekte skoene til Zumba-trening

- Skoene bør ha forholdsvis tynn og myk såle, råder instruktøren.

Publisert
Sist oppdatert
Som KK.no tidligere har skrevet har Zumba blitt ett av de hotteste gruppetreningstilbudene på markedet de siste to årene. Og stadig flere treningssentre tilbyr timer i dansekonseptet, som har røtter fra latinamerikanske pulserende rytmer.

Ved hjelp av god musikk og heftige trinn har dansetimen gjort trening morsommere og mer motiverende for mange kvinner og menn der ute, og en av grunnene til at konseptet har blitt så enormt populært er at det er et enkelt program de fleste (uansett alder og nivå) kan mestre.

LES OGSÅ: De hotteste treningstrendene for 2012

Gjør det morsomt å trene

Undertegnede journalist testet tidligere i år en Zumbatime på Treningshuset i Oslo (også sentre som SATS og Elixia tilbyr timer), og inntrykket mitt var svært positivt. Timen fikk faktisk terningkast fem, og ifølge instruktør Vilde Berntsen er det flere grunner til at nettopp dette konseptet er så «hot».

- Dette er en utrolig morsom time som kombinerer både dans og trening, og det er også grunnen til at det blir så effektivt. Danser du kun teknisk dans, så blir det kun for teknikkens del, men her har det blitt lagt inn veldig mange treningsmuligheter i tillegg, som gjør at timen blir mer attraktiv. Folk er kjempeopptatt av at det skal være morsomt å trene, og det blir det når du får alle dansetrinnene i tillegg, har Berntsen tidligere uttalt til KK.no.

Se flere bilder fra da KK.no testet Zumba nedenfor:


Hele KK.nos treningstest finner du her!

LES OGSÅ: Derfor bør du danse mer

Riktig sko for dansetreningen

Zumba er en treningsform der det ikke er behov for noe spesielt utstyr i form av klær eller apparater. Det som imidlertid kan være litt lurt, særlig hvis du går på timer ofte, er å investere i en god dansesko.

Ifølge Zumbainstruktør Randi S. Christensen Solberg, som også er produktansvalig for gruppetrening i SATS Norge (ekstern lenke), bør du først og fremst fokusere på sålen på skoen.

- Til Zumba anbefaler jeg en sko som ikke har så tykk såle. Du er ikke like avhengig av demping i skoene som på en vanlig aerobicklasse, hvor man hopper og spretter mer, forklarer Christensen Solberg til KK.no:

- Skoene bør også ha en forholdsvis myk såle så du kan «pointe» foten i den.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha to par joggesko

Anbefalte modeller

En annen ting som er viktig å tenke på, er at sålen ikke «sitter/henger fast» i gulvet, slik en del aerobic eller joggesko kanskje kan gjøre.

- Til Zumba er man mer avhengig av at ikke sålen skal sitte fast i gulvet og derfor anbefales sko som er egnet til dans med en såle som både kan gripe litt i gulvet, men samtidig er egnet til å gjøre glidemomenter og piruetter, sier Christensen Solberg:

- Personlig bruker jeg to modeller litt om hverandre. Den første er ultralette Nike free XT motion fit. Denne gir nok demping, har stabil såle for foten og er meget lett og luftig. Den andre modellen er en jazzdanssko fra Bloch (ekstern lenke). Denne har noe mindre demping, men mer bevegelig fotsåle for «point» i føttene. Den egner seg også mer til dansemomenter, og er høy over ankelen. Ellers selger også Zumba egne sko som selvsagt er godt egnet på den norske nettbutikken (ekstern lenke).


(Nike Free XT Motion Fit-modellene selges blant annet på Antonsport, G-Sport og Intersport).

LES OGSÅ: Slik finner du de beste joggeskoene

- Sålen avgjør hvor stabil/ustabil skoen er

For personer som har trent mye aerobic er det kanskje mest naturlig med en sko som går litt høyere over ankelen, slik at man unngår å tråkke over og slike ting.

Ifølge Christensen Solberg er imidlertid ikke dette nødvendig.

- Det er ikke slik at alle aerobicsko er høye over ankelen. Det er først og fremst sålen som avgjør hvor stabil/ustabil en sko er. Dessuten har føtter og ankler mange små muskler som også trenger å bli trent. Dersom man alltid bruker sko med meget stabil såle kan det også være fare for at det skaper «late føtter» fordi musklene aldri blir trent og dermed svakere. Til aerobic anbefales også sko som har god demping fordi det ofte er en del hopping i denne formen for trening, forklarer hun.

Men hva med personer som er tyngre, eller har kneskader og lignende, bør ikke de bruke sko med mer demping?

- Jo, det er en fordel med mer demping om du har mye vekt å bære/skader. Det kommer an på situasjonene og er meget individuelt. Har man en type skade hvor støtbelasting kan virke fremmende skulle jeg anbefalt sko med demping først og fremst, sier instruktøren.

LES OGSÅ: Det er noe helt spesielt med denne skoen

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

<strong>GODE MODELLER:</strong> Christensen Solberg har selv følgende modeller: Nike free XT motion fit (selges blant annet på G-sport, Antonsport og Intersport) og Bloch jazzdanssko fra Blochworld.com. Ellers selger de også egne Zumba-sko fra Zumbawear.no (nederst til venstre).  Foto: Produsentene
GODE MODELLER: Christensen Solberg har selv følgende modeller: Nike free XT motion fit (selges blant annet på G-sport, Antonsport og Intersport) og Bloch jazzdanssko fra Blochworld.com. Ellers selger de også egne Zumba-sko fra Zumbawear.no (nederst til venstre). Foto: Produsentene Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer