Mat

De skjulte matfellene

Mye mat inneholder mer fett, sukker og kalorier enn du tror. Her er Jeanette Roedes tips til hva du bør være obs på.

De skjulte matfellene
Publisert
Sist oppdatert
PÅLEGG: Pølser av hvitt kjøtt er ikke nødvendigvis magrere enn andre pølser. Salami eller spekepølse av kalkun er ikke magert pålegg. Ellers er mårpølse og reinsdyrpølse blant de feteste.

Mange kremoster inneholder mye fett, men det finnes et godt utvalg av magre, smakfulle kremoster. Generelt er faste oster rike på fett, også parmesan. Brunost inneholder mye energi, både i form av fett og sukker.

Når du skal velge syltetøy bør du sjekke sukker per kilo bær (det varierer fra 250 gram per kilo til 750 gram per kilo). Det rimeligste syltetøyet har som regel mest sukker. Ikke la deg lure av syltetøy som reklamerer med at det ikke er tilsatt sukker. Det er i stedet tilsatt bærkonsentrat, som er en form for fruktsukker og inneholder like mye kalorier som vanlig sukker. Sjekk kalorier per 100 g.

Gode valg: Skinke av kalkun, vanlig skinke, bankekjøtt og roastbiff. Light-oster og halvfete faste oster. Fiskepålegg av alle typer. Her er fettet av den sunne typen.

KJEKS OG SNACKS: Søte kjeks inneholder masse sukker og usunt transfett, men det gjør grove kjeks også. Både grove kjeks og salte smørbrødkjeks inneholder mye fett.

Ellers kan det være verdt å merke seg at mikro-popcorn er langt fetere enn vanlig hjemmelaget popcorn.

Gode valg: Wasa Knäckis, Rugsprø, riskjeks.

SAUSER OG TILBEHØR: Hjemmelagde sauser er tradisjonelt mer kaloririke enn ferdigsauser. Av ferdigsauser er bearnés og hollandaise fetest. Mange ferdigsauser er bra, både de på glass og de i pose.

Crème fraîche har det samme fettinnholdet som seterrømme. Fettet i kokosmelk er av den usunne typen, det lønner seg å velge de med lavt fettinnhold. Pesto er fett, men det er sunt fett.

Er du opptatt av vekten, styr unna majonesbaserte dressinger.

Gode valg: Baser hjemmelagde sauser på gode buljonger, krydder og urter. Erstatt rømme med kesam i kalde sauser, og crème fraîche med Maisenna Cremefine i varme sauser. Velg olje- og eddikbaserte dressinger.

KJØTT: Fårikålkjøtt, entrecôte og t-bonestek er kjøtt med unødvendig mye fett, som ikke er lett synlig. Svinekjøtt er magert så lenge du skjærer bort det synlige fettet. Farseprodukter, også av hvitt kjøtt, inneholder mer fett enn rent kjøtt.

Gode valg: Indre- og ytrefileten er magert kjøtt. Det samme er lammelår og oksesteik, og selvsagt kylling- og kalkunfilet. Karbonadedeig er magrere enn kjøttdeig.

DRIKKE: Selv om juice er rikt på antioksidanter og vitaminer, inneholder den like mye sukker som saft, men i form av fruktsukker. Nektar er fruktkonsentrat tilsatt sukker og vann.

Alkoholholdige drikker har masse kalorier. Verst er rusbrus, som både inneholder mye sukker og mye alkohol.

Gode valg: Først og fremst vann. Deretter te og kaffe, så mager melk og moderate mengder juice.

SØTT: Er du opptatt av kalorier, vær obs på at verken fruktose, brunt sukker, vaniljesukker eller honning inneholder færre kalorier enn vanlig sukker.

Sorbét inneholder masse sukker selv om det er lite fett.

Styr unna hermetisk frukt i sukkerlake. Tørket frukt inneholder overraskende mye fruktsukker, men har til gjengjeld mye vitaminer og mineraler.

Gode valg: Venn deg til mindre sukker, bruk suketter der det går.


Har du noen gode matråd? Si din mening og del dem her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer