Barn

De tror de er tjukke

Sjekk hvorfor småjenter slanker seg syke.

Foto: Blend / Image Source
Foto: Blend / Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Små barn helt ned i seksårsalderen utvikler alvorlige spiseforstyrrelser. En ny undersøkelse avdekker at spiseforstyrrelser blir mer og mer utbredt blant stadig yngre barn i Storbritannina. Det siste året har 206 barn under 13 år fått behandling for anoreksi, skriver The Sun.

Det yngste barnet med klare symptomer på anoreksi var bare seks år. Flere av barna som hadde alle symptomer på spiseforstyrrelsen var bare åtte år.

- Sjokkerende

- Barn blir tidligere bevisst på hvordan kroppen deres ser ut. Vi hadde en studie på jenter mellom åtte og ti år, og resultatet var sjokkerende, sier Mary George. Hun er talskvinne for Beat, en organisasjon som arbeider mot spiseforstyrrelser.

 • Vil lære 6-åringer om sex
 • - Magre kjendiser er uskyldige
 • Farlig ekstrem-diett brer seg

 • Rund = Tykk og ensom

  I undersøkelsen fikk jentene se bilder av sykelig tynne kvinner. Barna skulle så beskrive hvordan de oppfattet dem. Ord som «populære» og «utadvendte» var ord som jentene ofte brukte da. Når de fikk se bilder av jenter med rundere former, brukte jentene ord som «ensomme» og «ulykkelige».

  Studien avslørte at 45 prosent av jentene med symptomer på anoreksi innrømte at de trente mye for å holde vekten nede.

  10-åringer: - Vi er så stressa
  P-piller mot bulimi
  Krever perfekte skolebilder

  Advarer mot fedmekampanjer

  I Storbritannia har offentlige myndigheter satt i gang en rekke kampanjer for å bekjempe fedmeepedemien i befolkningen. Nå mener kritikere at dette har gått for langt, og at kampanjen også gir normalvektige barn et vanskelig forhold til mat og kropp.

  Nå advarer fagpersoner mot de offentlige kampanjene.
  - Vi får beskjed om å spise fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag, og sjokoladeautomater har blitt bannlyst fra skolene. Men noen barn fanger opp disse meldingene om hva som er sunt og hva som er usunt, før de egentlig har skjønt hva mat handler om. Så de slutter bare å spise, sier Dr Dee Dawson ved Rhodes Farm Clinic.

  - Vi må formulere kampanjene forsiktig, så ikke barn forveksler det å være sunnhet med det å være radmager, sier Dr John Goldin, en barne- og ungdomspsykiater ved Great Ormond Street Hospital i Central London.

  Blir syke av nettet

  Dr Dawson advarer også mot de nye sosiale nettverkene for anorektikere på nettet. Såkalte thinspiration-sider bejubler anoreksi, og roser kjendiser for sine utstikkende kragebein og magre ansikter. De gir også tips om hvordan du kan lure familien til å tro at du spiser, og hvordan du kan håndtere sultfølelsen.

  - Disse nettsidene er svært farlige for barn med anoreksi fordi de gir barna adgang til et livsfarlig fellesskap, advarer Dr Dawson.

  - Det beste forekldre kan gjøre for å lære barna å forholde seg til måltider som en normal, sosial aktivitet er rådet fra Dr Goldin.

  LES OGSÅ:
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer