NEGLESOPP: Feil negleklipping, feil sko og fukt er noen av de vanligste årsakene til neglesopp - som svært mange av oss har.  Foto: somjring34 - Fotolia
NEGLESOPP: Feil negleklipping, feil sko og fukt er noen av de vanligste årsakene til neglesopp - som svært mange av oss har. Foto: somjring34 - Fotolia
Neglsopp

De vanligste årsakene til neglesopp

Kan faktisk skyldes skoene dine.

KK.NO: Neglsopp er noe vi gjerne vil unngå, men det er faktisk ganske vanlig. Og da sopp som kjent trives godt under fuktige forhold, og dessuten er svært smittsomt, er det ekstra viktig å tenke på nå når vi skal vasse rundt med bare tær på stranda og ved bassengkanten. 

Veldig kort forklart har alle en fint inndelt bakterieflora over hele hele kroppen.

NEGLESOPP: Er veldig smittsomt. Foto: sergojpg - Fotolia
NEGLESOPP: Er veldig smittsomt. Foto: sergojpg - Fotolia Vis mer

Denne er fint inndelt og fungerer som beskyttelse og immunforsvar. Forstyrrelser i bakteriefloraen kan gi sopp og ubehandlet kan dette bli svært plagsomt. 

LES OGSÅ: Slik blir du enkelt kvitt tørre føtter

Kommer av fuktig klima, skader og små sko

Du forbinder kanskje neglsopp med gamle, urenslige tær, men det er nok ikke tilfellet.

- Jeg har ikke noe konkrete tall på dette problemet, men det er langt vanligere enn folk tror, forteller fotterapeut ved Kristiansand fotterapeutsenter, Else Olsen. 

- Ca 80 prosent av vår kundemasse har neglesopp i større eller mindre grad, 

Det er mange grunner til at vi får neglsopp. Feil sko, fuktig klima, små skader og feilklipping av neglene.

PASS PÅ: Bassengkanten er et yndet sted for neglsoppen. Foto: Scanpix
PASS PÅ: Bassengkanten er et yndet sted for neglsoppen. Foto: Scanpix Vis mer

Dårlige sko kan føre til flere fotplager, og ifølge Olsen er det viktig å velge store nok sko, med høy nok tåkappe, om du vil unngå fotsopp. Dette for å unngå at neglen gnisser mot skotøyet når du går. Faktisk skal den være litt «for stor» når du står stille og prøver den i butikken.

- Skoen skal være én cm lenger enn lengste tå fordi foten vokser en cm i frasparket til neste steg. Da hviler hele kroppens tyngde på den ene foten, og fotbuene hjelper foten til å fjære. Dette må vi ta hensyn til. Hvis ikke vil tærne stange i skotuppen ved hvert steg, forklarer Olsen. 

Neglen fungerer som en beskyttelse mot neglsengen under, men den tåler ikke alt den heller. Gnissing mot skoen vil gjøre at den verner seg mot trykket ved å produsere mer neglmasse. Dette igjen skaper en forstyrrelse i bakteriefloraen som kan gi neglsopp. 

LES OGSÅ: Derfor får du rynkefingre

BUD NR.1: For trange sko kan gi neglsopp. Husk at du trenger en hel ekstra centimeter å boltre deg på, fordi foten vokser når du går. Foto: Scanpix
BUD NR.1: For trange sko kan gi neglsopp. Husk at du trenger en hel ekstra centimeter å boltre deg på, fordi foten vokser når du går. Foto: Scanpix Vis mer

- Så er det de føttene som stadig lever under fuktig klima. Oftest starter dette med sopp i huden som igjen forplanter seg til neglesopp, forklarer fotterapeuten.

Å miste noe på tåa er utrolig vondt, og det kan gi varige men - også i form av neglsopp. Når tåa skal leges kan man ofte få neglsopp av samme grunn som når neglene gnisser mot skoen din - overprodusering av neglmasse.

- Etter neglebetennelser, betennelse i negleområdet, kan det også her oppstå neglesopp. Feilklipp kan også forårsake neglesopp, forteller Olsen. 

LES OGSÅ: Derfor stinker det av føttene dine

Viktig å behandle

Sopp i de fleste former er svært smittsomt og det gjelder også neglsopp.

Om sommeren går vi mye barbeint, og mye i fuktige miljøer der soppen trives. Har du en liten skade eller rift rundt neglen når du koser deg ved bassengkanten i sommer, er veien kort til å bli smittet av andre, ifølge Olsen. 

Er problemet først ute er det viktig å få behandlet det. Faren med å ikke gjøre det, er at soppen kan spre seg ytterligere. ​

- Den spiser seg innover den friske delen av neglen, og problemet vokser.

GJØR DU DETTE RIKTIG? Ikke klipp neglen for langt ned på sidene. Foto: Scanpix
GJØR DU DETTE RIKTIG? Ikke klipp neglen for langt ned på sidene. Foto: Scanpix Vis mer

- Er man plaget med veldig mye neglesopp, er det viktig av rent hygieniske grunner å få orden på problemet. Neglemassen blir fortykket og den råtner opp etterhvert, advarer Olsen. 

Slik unngår du neglsopp: 

  • God fothygiene: Holde føttene tørre.
  • Riktig skotøy: Det er viktig at skoen er lang nok, bred nok og høy nok på tåkappa 
  • Klipp neglene riktig og ikke for korte i kantene.
  • Sommeren er en ypperlig årstid til å bruke gode sandaler som sitter godt på foten, har god såle og åpen foran ved tærne. 
     

LES OGSÅ: Hold deg unna slike speil

Til forsiden