Stoffskifte

De vanligste symptomene på høyt stoffskifte

Rammer flere kvinner enn menn.

KJERTEL I HALSEN: Høyt stoffskifte er en sykdom som skyldes at skjoldbruskkjertelen produserer for mye av hormonene T4 og T3, slik at kroppen går på høygir. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
KJERTEL I HALSEN: Høyt stoffskifte er en sykdom som skyldes at skjoldbruskkjertelen produserer for mye av hormonene T4 og T3, slik at kroppen går på høygir. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Stoffskifteproblemer er noe som stadig får mer oppmerksomhet i media, og det er spesielt lavt stoffskifte som har stått mest i fokus.

Dette skyldes at de fleste som sliter med stoffskiftet har nettopp lavt stoffskifte.  Men dette er ikke den eneste formen for stoffskifteproblem du kan rammes av.

Høyt stoffskifte er også et vanlig problem, og rammer langt flere kvinner enn menn.

LES OGSÅ: Hold deg unna stoffskiftedietten

Kroppen går på høygir

- Høyt stoffskifte er mindre vanlig enn lavt stoffskifte. Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK.no.

Han har en spesiell interesse for endokrinologi, og sitter også i faglig råd i Norsk Thyroidea Forbund.

Det er skjoldbruskkjertelen som har ansvaret for å produsere stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) i kroppen vår.

HJERTEBANK: Skjelvinger, svetting, rask puls og hjertebank er alle typiske tegn på høyt stoffskifte. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
HJERTEBANK: Skjelvinger, svetting, rask puls og hjertebank er alle typiske tegn på høyt stoffskifte. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Denne sommerfuglformede kjertelen ligger rett nedenfor strupehodet foran på halsen, og selv om den bare veier 20-30 gram, er den kroppens største hormonproduserende kjertel.

T4 og T3 er to av de viktigste hormonene denne kjertelen produserer, og disse hormonene regulerer funksjonen i alle cellene i kroppen og er livsnødvendige for oss.

LES OGSÅ: Kulene du bør ta på alvor

Kan gi mange ulike symptomer

Ved høyt stoffskifte – også kalt hypertyreose, produserer skjoldbruskkjertelen for mye av disse hormonene, og resultatet er at kroppen går på høygir, skriver Norsk Thyreoidea Forbund på sine nettsider.

Dette betyr at alle kroppens funksjoner går raskere, og du vil kunne oppleve symptomer fra flere av kroppens organer samtidig.

- De typiske symptomene ved høyt stoffskifte, som skyldes for mye av stoffskiftehormonene T4 og T3 i kroppen, er «adrenerge», og har altså med adrenalin-aktivitet å gjøre, sier han.

SULTEN: Et vanlig symptom er vektnedgang, på tross av økt appetitt. Foto: Leila Cutler / Alamy/All Over Press
SULTEN: Et vanlig symptom er vektnedgang, på tross av økt appetitt. Foto: Leila Cutler / Alamy/All Over Press Vis mer

Dette gir symptomer som hjertebank, rask puls, skjelving (tremor), og en dirrende følelse i kroppen eller i brystet. I tillegg til søvnvansker, indre uro, stressfølelse, og psykiske symptomer som angst og engstelse.

Du kan også føle deg konstant utslitt, varm og klam, få løs mage og vektnedgang til tross for økt appetitt og matinntak.

- En del utvikler struma – en hevelse nederst på halsen. Og cirka halvparten av de med Graves kan få mer eller mindre uttalt affeksjon av øynene – såkalt orbitopati – der øynene kan bli presset fremover i øyehulene og gi utstående øyne.

Denne øyesykdommen er ofte ledsaget av hevelse og irritasjon i vevet rundt øynene, ubehagelig press og trykkfølelse, og noen ganger synsforstyrrelser.

LES OGSÅ: Slik kutter du risikoen for livstilsdiabetes

Kvinner oftere rammet

Sykdommen oppstår ofte i mellom 20 og 40-årene, og rammer flere kvinner enn menn. Men årsakene til at den oppstår kan være en av flere ting.

- Vanligste årsak til høyt stoffskifte er Graves sykdom, en autoimmun tilstand der immunsystemet lager TRAS-antistoffer som overstimulerer skjoldbruskkjertelen til å lage for mye stoffskiftehormoner – T4 og T3. Graves sykdom.

- Andre årsaker til høyt stoffskifte er såkalte «varme knuter» (adenomer, knutestruma). Man har fortsatt ikke forstått alle årsakene til at kvinner er mer rammet enn menn, men autoimmun stoffskifte sykdom har en tendens til å dukke opp i etterkant av svangerskap.

Det kan også forårsakes av enkelte legemidler, eller en overdosering av hormonet T4. Ifølge Norsk Helseinformatikk kan også et overdrevent inntak av jod, for eksempel fra helsekostprodukter, føre til høyt stoffskifte.

KONTROLL: Mistenker du at det kan være noe galt med stoffskiftet ditt kan det være lurt å oppsøke en lege for å få satt en diagnose, og for å få en passende behandling. Foto: allesalltag / Alamy/All Over Press
KONTROLL: Mistenker du at det kan være noe galt med stoffskiftet ditt kan det være lurt å oppsøke en lege for å få satt en diagnose, og for å få en passende behandling. Foto: allesalltag / Alamy/All Over Press Vis mer

Tre behandlingsmetoder

Siden det er flere mulige årsaker til høyt stoffskifte, vil også tilstandens forløp kunne variere fra person til person. Det er uansett viktig at man oppsøker en lege for å få satt en diagnose, og for å få en passende behandling.

- Høyt stoffskifte må behandles av spesialister – endokrinologer, som fastlegen må henvise til. Første behandlingsvalg er vanligvis medikamentell, og Neo-Mercazol er mest brukt i Norge. Men det er ganske vanlig at tilstanden kan komme tilbake, og en må senere gå videre med behandling med radioaktivt jod eller kirurgi, forklarer Omdal.

Ved bestråling eller kirurgi vil det i de fleste tilfeller ende med at skjoldkjertelen blir ødelagt, og derfor produserer for lite hormon.

- En vil da i etterkant av dette få lavt stoffskifte som må behandles med stoffskiftehormoner. Det er mulig det går an å påvirke immunsystemet ved Graves sykdom, men vi trenger mye mer forskning for å kunne si ting mer sikkert. Mulige stikkord er antioksidanter, selen, stress, og gluten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer