<strong>IKKE FARLIG:</strong> Kusma er i utgangspunktet ikke farlig, og gir i de fleste tilfeller ikke flere symptomer enn feber og hovne spyttkjertler. Betennelsen i spyttkjertlene kan imidlertid spre seg til testiklene hos menn, og derfor inngår kusmavaksine i vaksinasjonsprogrammet i Norge.  Foto: Scanpix
IKKE FARLIG: Kusma er i utgangspunktet ikke farlig, og gir i de fleste tilfeller ikke flere symptomer enn feber og hovne spyttkjertler. Betennelsen i spyttkjertlene kan imidlertid spre seg til testiklene hos menn, og derfor inngår kusmavaksine i vaksinasjonsprogrammet i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

Kusma

De vanligste symptomene på kusma

Derfor blir flere smittet nå.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Den siste tiden er det meldt om en rekke tilfeller av kusma blant studenter i Trondheim.

Ifølge smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommuner 40 personer mistenkt smittet, mens 32 av disse hittil har fått påvist smitte. 

LES OGSÅ: Feber kan noen ganger være bra

20-30 blir smittet årlig 

I Norge inngår kusmavaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, men likevel blir altså noen smittet av viruset. Grunnen til det kan være flere, forteller spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge. 

<strong>DEL AV VAKSINASJONSPROGRAMMET:</strong> Vaksine mot kusma er del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Derfor er sykdommen relativt uvanlig.  Foto: NTB scanpix
DEL AV VAKSINASJONSPROGRAMMET: Vaksine mot kusma er del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Derfor er sykdommen relativt uvanlig. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det kan være at komponenten som skal beskytte mot kusma ikke har like langvarig effekt som de andre komponentene i MMR-vaksinen, sier hun. 

MMR-vaksinen består av vaksine mot kusma, røde hunder og meslinger. 

En annen grunn kan være at noen ikke er like mottakelige mot vaksinen og ikke får immunitet selv om de har tatt vaksine. 

- Det er sånn med en del vaksiner at ikke alle får immunitet.

- Vi startet med vaksine mot kusma i 1983 og etter det er det ikke mange som har fått sykdommen. Vi har nå rundt 20-30 tilfeller i året, så vaksinen er effektiv, sier Hauge. 

Det er også noen som kun er delvis vaksinert. MMR-vaksinen får du en gang når du er rundt 15 måneder, og en gang igjen i sjette klasse på barneskolen. Noen av de smittede har altså kun fått vaksinen én gang. 

I et tett miljø slik som et studentmiljø, kan dermed kusma, som smitter ved dråpesmitte, smitte likevel. 

LES OGSÅ: Den beste måten å styrke immunforsvaret på 

Kan gi sterilitet hos menn

Takket være vaksinasjonsprogrammet er ikke kusma en kjent sykdom i Norge. Det er heller ikke slik at kusma er en dødelig sykdom.

De vanligste symptomene er feber og hovne spyttkjertler, og som regel er du frisk igjen etter en uke. Noen får kun feber. Inkubasjonstiden er rundt to til tre uker. 

<strong>GIR FEBER:</strong> De vanligste symptomet på kusma er feber og hevelser i spyttkjertlene. Dette kan også være tegn på en rekke andre sykdommer, så det er viktig å komme seg til legen og sjekke hva det er du har.  Foto: Scanpix
GIR FEBER: De vanligste symptomet på kusma er feber og hevelser i spyttkjertlene. Dette kan også være tegn på en rekke andre sykdommer, så det er viktig å komme seg til legen og sjekke hva det er du har. Foto: Scanpix Vis mer

Symptomene på kusma kan være til stede ved en rekke andre sykdommer og det er derfor viktig at du kommer deg til lege og får sjekket hva det er. 

Det er imidlertid også tilfeller der sykdommen gir mer alvorlige symptomer, og sykdommen er spesielt farlig for menn. 

- I utgangspunktet er ikke kusma en veldig farlig sykdom. Grunnen til at man gir vaksine er at den i noen tilfeller kan føre til nedsatt fruktbarhet hos menn, da den kan gi en betennelse i testiklene. 

Hos rundt en av fire voksne menn som får kusma kan betennelsen fra spyttkjertlene nemlig også spre seg til i testiklene, og denne betennelsen kan igjen gi nedsatt fertilitet. 

Rundt 10 prosent kan også få en godartet hjernehinnebetennelse, 

Gravide som får kusma i løpet av de første 12 svangerskapsukene har også økt risiko for spontanabort, ifølge smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik. 

Noen får også et forbigående hørselstap. I sjeldne tilfeller kan hørselstapet bli værende. 

- Symptomer på bukspyttkjertelbetennelse kan også forekomme med magesmerter, kvalme og brekninger, forteller Sagvik. 

LES OGSÅ: Derfor er det svært viktig at du tar regelmessige celleprøver

Pass på hygienen

Ifølge Sagvik er du smittsom i omtrent en uke før og en uke etter at du har hatt hevelse i spyttkjertlene.

Det anbefales altså at du holder deg hjemme og unngår kontakt med andre i syv dager etter at du har fått de første symptomene på hevelser i spyttkjertlene. 

- For å unngå å bli smittet er det viktig med god hoste – og håndhygiene. Det er viktig å holde hendene rene og å unngå å hoste og nyse på andre. Et annet viktig råd er å ikke dele flasker eller glass, sier hun. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer