REGLER Å FØLGE: Ikke alltid like snill mot huden din? Noen skjønnhetssynder bør du helst unngå. Se hvilke. Foto: Colourbox
REGLER Å FØLGE: Ikke alltid like snill mot huden din? Noen skjønnhetssynder bør du helst unngå. Se hvilke. Foto: Colourbox
Skjønnhetstips

De verste skjønnhets-syndene

Og slik bryter du uvanene.

Tror du at du har styr på skjønnhetsvanene dine?

Da må du muligens tro om igjen.

For sannsynligheten er stor for at du begår flere skjønnhetssynder hver eneste dag.

Her lister vi opp fem feil og hva du kan gjøre for å bryte den dårlige vanen.

FEIL 1: Du bruker gamle produkter

Kanskje har du gått amok i taxfreen og kjøpt tre eksemplarer av favorittmascaraen. Eller du har hatt leppestiften liggende litt vel lenge i vesken. Det kan skje den beste. Men har du noen gang tenkt over at kosmetikk og kremer egentlig er en form for ferskvare? Produktene inneholder blant annet vann og fettstoffer, som kan gi grobunn for bakterievekst. Når kremer og kosmetikk blir gamle vil det skje en naturlig prosess hvor vannet og fettet i produktet kan skille seg, og noen av fettstoffene kan harskne. Hvis det begynner å vokse bakterier i produktet, vil dette fremskynde prosessen – og det kan også representere en helsefare. Allergiske reaksjoner, øyeinfeksjoner og kontakteksem er de vanligste problemene.

LØS PROBLEMET: Forhold deg til produktets holdbarhetstid. Som regel har produktene et krukkesymbol på beholderen eller emballasjen. Her kan det stå for eksempel seks måneder eller 12 måneder. Har du en krem eller et kosmetisk produkt som begynner å lukte vondt eller skifter konsistens og farge, bør du også kaste det.

LES OGSÅ: Skjønnhetsrådene du slipper å følge

FEIL 2: Jo mer fuktighetskrem, dess bedre

Smører du på dagkrem og nattkrem i tykke lag, i håp om at huden skal bli fantastisk og rynkefri?
Slutt med det. For mye fuktighetskrem kan tvert i mot få huden i ansiktet til å se blank og fet ut. Hvis du tar på for mye er det heller ikke sikkert at all kremen får trekt inn i huden, og du går dermed glipp av de aktive ingrediensene som skulle pleiet den. En tredje ulempe er at for mye krem gjør det vanskeligere å få sminken til å sitte godt.
LØS PROBLEMET: Bli kjent med huden din. Har du normal hud, blandingshud, eller kanskje fet hud? Det er for eksempel ikke sikkert at huden din trenger like mye fuktighet overalt. Kanskje trenger du ikke så mye fukt i T-sonen som i resten av ansiktet?

FEIL 3: Du fusker med mascaraen

Det er lett å jukse litt når man er stresset om morgenen. Men det å bare sveive over vippene med mascaraen kan fort straffe seg. Produktet blir ujevnt fordelt og vil lettere klumpe seg. Du får i alle fall ikke drømmeblikket med lange, jevne vipper.
LØS PROBLEMET: Hvor lang tid vil det egentlig ta deg å påføre mascaraen nøyaktig? Et minutt? Lettest gjør du det ved å holde børsten vertikalt og påføre i sikksakkbevegelser fra røttene og ut. Er du superstresset, så kutt heller ned på resten av «morgenmasken». Det er tross alt forskjell på dag- og kveldsmakeup, og en lett dagsminke trenger ikke bestå av mer enn mascara, litt gloss og et hudprodukt etter eget ønske.

LES OGSÅ: Smink deg våken

FEIL 4: Du bruker for mørk foundation

Etter en lang og kald vinter har du sannsynligvis ikke mye av fjorårets brunfarge igjen. Likevel kan det være fristende å bruke opp foundationen du kjøpte da du var på ditt bruneste, eller kjøre på med en nyanse mørkere rett og slett fordi du gjerne kunne ønske deg litt mer glød enn det din gustne vinterhud gir inntrykk av. Varsko her! Nordisk hud er gjerne helt lys. Og det vil neppe se naturlig ut om ansiktet ditt er gyldenbrunt mens halsen, håret og resten av kroppen er helt lys.
LØS PROBLEMET: Vil du absolutt bli mørkere, finn et godt selvbruningsprodukt for ansiktet, eller gå for en solkysset look med litt solpudder i pannen og på kinnene.

LES OGSÅ: Slik får du strålende hud

FEIL 5: For mye balsam

Å dynke håret i balsam vil verken får håret sterkere eller friskere. Har du stadig flatt og fett hår, kan det rett og slett være fordi du bruker for mye balsam, eller en balsam som er for kraftig. Overforbruk av balsam får gjerne håret til å kjennes både tungt og fett, snarere enn lett og glansfullt.
LØS PROBLEMET: Du trenger ikke bruke balsam i hele håret og hodebunnen. Hodebunnens naturlige «klima» sørger selv for fukt, så det viktigste du kan gjøre er å bruke balsam i nedre del av håret, særlig tuppene. Husk også å skylle produktet ordentlig ut.

FEIL 5: Du fjerner ikke makeup når du legger deg.

Det er mange av oss som slurver med hudrensen. Når vi kommer trøtte hjem fra fest, eller har hatt en lang og slitsom arbeidsdag, så er det mildt sagt fristende å stupe rett til sengs uten å rense huden og gjøre ansiktet klart for natten. Det er imidlertid ingen god idé. Sminken kan stenge igjen porene og bidra til urenheter. I tillegg får du ikke fjernet smuss, forurensning og svette som har lagt seg på huden i løpet av dagen.
LØS PROBLEMET: Det tar faktisk ikke mer enn i overkant av halvannet minutt å rense huden, ta på toner og påføre fuktighetskrem. Flere av redaksjonsmedlemmene i KK.no har tatt tiden på sitt hudpleierituale hjemme, og det tok oss mellom 90 og 110 sekunder.
Til forsiden