Kalorier

Den «beste» brusen du kan velge

Solo og Noisy kommer best ut ifølge ekspertene.

<strong>DROPP LETTBRUS:</strong> Ifølge kostholdsekspertene er Solo og Noisy de "beste" brusvariantene du kan drikke. Hold deg unna lettbrus og brus med store mengder sukker.  Foto: Colourbox
DROPP LETTBRUS: Ifølge kostholdsekspertene er Solo og Noisy de "beste" brusvariantene du kan drikke. Hold deg unna lettbrus og brus med store mengder sukker. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brus er noe vi drikker mye av her til lands. Men uansett om du velger den lette, eller den sukkerholdige varianten, er det ikke spesielt gunstig for helsen - eller vekten din.

Likevel klarer vi altså ikke å holde oss unna de leskende mineralvann-variantene, og særlig i helgene er det mange av oss som koser seg litt ekstra med et glass brus.

Ifølge kostholds- og ernæringsekspertene er det helt greit å unne seg litt brus av og til, men dersom du lurer på hva som faktisk er «best» å drikke av de ulike variantene, er det ikke lettbrusen som troner øverst på lista.

LES OGSÅ: Dette gjør lettbrus med kroppen din

Anbefaler Solo og Noisy

Ernæringsterapeut Gunn-Turi Ådnegard Bennerholt er en av dem som mener man bør unngå brus for alt det er verdt.

Hun ser ikke poenget i å tilføre kroppen noe som gjør mer skade enn det gjør godt. Likevel kan hun anbefale én variant.

- Tine har kommet med et brusalternativ som heter «Noisy» - helt fritt for tilsatt sukker. Disse drikkene inneholder mer kalorier enn lett-brusene, men mindre enn vanlig brus, har hun tidligere uttalt til KK.no:

<strong>BEST I TEST BLANT EKSPERTENE:</strong> Tine Noisy er en blanding av boblevann og juice. Den inneholder mer sukker og kalorier enn lettbrus, men den er sunnere for kroppen da tilsetningsstoffene er naturlige.  Foto: Produsenten
BEST I TEST BLANT EKSPERTENE: Tine Noisy er en blanding av boblevann og juice. Den inneholder mer sukker og kalorier enn lettbrus, men den er sunnere for kroppen da tilsetningsstoffene er naturlige. Foto: Produsenten Vis mer

- De er ikke tilsatt potensielt skadelige kjemiske tilsetningsstoffer og i tillegg tilfører de noen gode plantestoffer. De er lett tilgjengelig i matbutikker og kiosker. Det gamle trikset med å blande økologisk juice eller saft sammen med kullsyreholdig vann duger også fremdeles.

Litt sukker er bedre

Hun mener altså at du bør skeie ut med brus så sjeldent som mulig, men skal du først velge en, bør du kjøpe en variant med littsukker og kalorier - rett og slett fordi det er lettere for kroppen å ta inn og bedre enn kunstige tilsetningsstoffer.

- Om en da skulle velge å drikke brus, er det faktisk bedre å legge kaloritellingen til side og nyte ett glass med brus basert på sukker, har Ådnegard Bennerholt tidligere forklart:

- Og selv om det ikke er sunt, er sukker noe kroppen gjenkjenner lettere enn syntetiske stoffer. Og om en kan kalle noe innenfor denne sjangeren «sunnest», så vil det være Solo. Dette er fordi åtte prosent av brusen består av naturlig juice fra appelsiner.

LES OGSÅ: Trodde du dette var sunnere?

Unngå de kjente lettbrusmerkene

De fleste av oss tyr til lettvariantene til Cola, Pepsi og Fanta når vi vil ha noe søtt. Dette er lettbrusene du bør styre unna:

- Disse inneholder kjemiske søtningsmidler som det er satt store spørsmålstegn ved. Dette gjelder spesielt tilsetningsstoffet «asparatam», selv om det er godkjent av myndighetene. Bivirkningen av for stort inntak av stoffetkan være hodepine og svimmelhet, sier Ådnegard Bennerholt.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen, som er daglig leder av Somebody.no, er enig.

- Jeg håper vi en dag kan le av at vi en gang drakk sukkervann. Akkurat som vi nå stusser over at det var lov å røyke inne. Det som er mye bedre enn brus, er å blande juice med kullsyreholdig vann, forteller Andersen til KK.no

Les på etiketten!

De kunstige, søtende tilsetningsstoffene er med andre ord ikke særlig bra for kroppen.

Skal du slanke deg, bør du drikke vann eller kose deg med en begrenset mengde av vanlig, sukkerholdig brus.

Disse ordene bør ikke stå på brusetiketten:

  • Sakkarin og sakkarinater (E954) - 300-500 ganger søtere enn sukker
  • Cyklaminsyre og cyklamater (E952) - 30-35 ganger søtere enn sukker
  • Acesulfam K (E950) - 130-180 ganger søtere enn sukker
  • Aspartam (E951) - 150–200 ganger søtere enn sukker
  • Sukralose (E955) - Cirka 600 ganger søtere enn sukkeR

    Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, og er hentet frem igjen til glede for nye lesere!


  •  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer