Alkohol

Den beste kuren mot fyllesyken

En ny studie viser at du bør droppe burgeren til fordel for nuddelsuppe.

HJELPER DEG DAGEN DERPÅ: Nuddelsuppe inneholder en perfekt blanding av salter, proteiner, karbohydrater og mikronæringsstoffer for å bli kvitt fyllesyken. Foto: Thinkstick.com
HJELPER DEG DAGEN DERPÅ: Nuddelsuppe inneholder en perfekt blanding av salter, proteiner, karbohydrater og mikronæringsstoffer for å bli kvitt fyllesyken. Foto: Thinkstick.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ligger du på sofaen i fosterstilling, igjen? Ofte faller planen om en hvit uke i grus kort tid etter at helgen har begynt, og atter en gang ender du opp med skallebank og frynsete nerver.

Hvis du også er blant dem som tar deg en røyk på fest, ja, da er sannsynligheten stor for at formen blir enda dårligere.

Spørsmålet er om det faktisk finnes noe du kan gjøre for å komme raskere over den kjipe formen dagen derpå?

Ja, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Frøene du ikke bør spise for mye av

Start dagen med nuddelsuppe

Selv om du kanskje har mest lyst på en saftig hamburger det sekundet du våkner, er det - ifølge forskere, mye bedre å velge en nuddelsuppe.

Det kan kanskje høres litt sært ut, men suppen - bedre kjent som Yaka-mein, er en rett som ofte serveres på kinesiske kjøkken, og skal visstnok ha kurert hodepine og frynsete nerver etter fuktige kvelder i en årrekke.

Selv om oppskriften gjerne vil variere fra restaurant til restaurant, er suppen typisk basert på salt oksekjøtt og en kraft med soyasaus, servert med nudler, egg og løk - eventuelt med kylling eller scampi.

Professor Alyson Mitchell ved Universitetet i California, kan fortelle at suppen inneholder en perfekt blanding av salter, proteiner, karbohydrater og mikronæringsstoffer for å bli kvitt fyllesyken.

Hvis formen er dårlig, kan det derfor være lurt å prøve denne suppen.

LES OGSÅ: Her er den ultimate middagen

SE OPP FOR MØRKE ALKOHOL-DRIKKER: Rødvin og brunt brennevin som brandy og whisky inneholder mer kongener - som bidrar til å gjøre deg fyllesyk. Foto: Thinkstock.com
SE OPP FOR MØRKE ALKOHOL-DRIKKER: Rødvin og brunt brennevin som brandy og whisky inneholder mer kongener - som bidrar til å gjøre deg fyllesyk. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Mørke drikker gjør deg mest fyllesyk

Fyllesyken oppstår når du drikker mer alkohol enn det kroppen din klarer å takle.

Høye nivåer av etanol - ingrediensen som gjør deg beruset - sammen med dehydrering og den giftige effekten som oppstår når kroppen bryter ned alkoholen til etanal, i tillegg til andre stoffer som kongener - et biprodukt ved gjæring og lagring av alkohol, skaper ifølge Mitchell en såkalt «metabolsk storm».

Typiske tegn på fyllesyke er derfor hodepine, kvalme, tretthet, smerter i kroppen og slapphet.

– Drinker med høyere konsentrasjoner av kongener vil generelt gi sterkere symptomer, sier Mitchell.

– Rødvin og mørkt brennevin som brandy og whisky inneholder høyere nivåer av kongener enn hvitvin og klart brennevin som vodka. Kullsyre vil også gjøre at alkoholen går raskere inn i kroppen.

Du bør med andre ord styre unna disse alkoholvariantene (rødvin, mørkt brennevin), om du ønsker å føle deg litt bedre dagen derpå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Ha egg på menyen i dag

Slik virker ingrediensene på kroppen din

Mitchell, som presenterte studien under et møte hos American Chemical Society, forklarte også hvorfor hver av ingrediensene i den kinesiske suppen har en motvirkende effekt på fyllesyken.

Blant annet inneholder egg en amninosyre kalt cystein (byggestein for proteiner) som fjerner etanal fra kroppen.

Saltet i suppen erstatter det store tapet av natrium og kaliumi urinen, som er gått bort som følge av den dehydrerende effekten til alkoholen.

Innholdet av vitamin B1 og tiamin i kjøtt og fisk kan også forebygge oppbyggingen av glutarsyre - et stoff som er koblet til den klassiske hodepinen du får dagen etter en ganske fuktig fest.

Hun understreker likevel at den beste måten å unngå fyllesyken, er naturligvis å unngå at du drikker for mye i utgangspunktet.

LES OGSÅ: Spisevaner kan avsløre sexlivet ditt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer