Forkjølelse

Den beste kuren mot sår hals

Ny studie viser at det verken er hostesaft eller halspastiller.

SÅR HALS: En ny studie viser at aspirin oppløst i vann er en effektiv kur mot sår hals.  Foto: dalaprod - Fotolia
SÅR HALS: En ny studie viser at aspirin oppløst i vann er en effektiv kur mot sår hals. Foto: dalaprod - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vondt i halsen kan oppleves som svært ubehagelig, men det er som oftest helt ufarlig og symptomene kan lett lindres ved hjelp av noen gode råd og hjelpemidler.

Det viser seg imidlertid at det beste trikset ikke nødvendigvis er hostesaft og halspastiller.

En ny studie viser at den mest effektive kuren mot sår hals er de smertestillende tablettene aspirin.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt sår hals

ASPIRIN:Aspirin oppløst i varmt vann skal kunne redusere smertene i halsen i løpet av to timer.   Foto: Dmitry Lobanov - Fotolia
ASPIRIN:Aspirin oppløst i varmt vann skal kunne redusere smertene i halsen i løpet av to timer. Foto: Dmitry Lobanov - Fotolia Vis mer

Gurgle Aspirin

Aspirin er et reseptfritt legemiddel som inneholder acetylsalisylsyre og blir brukt ved blant annet hodepine, tannpine og menstruasjonssmerter – og nå også sår hals.

Dersom du løser opp to tabletter i vann og gurgler det uten å svelge, vil dette kunne redusere smertenivået du har i halsen i løpet av to timer, og effekten vil vare i over seks timer, viser en studie gjort ved University of Cardiff.

Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitusapotek, forteller at aspirin godt kan ha en positiv effekt på sår hals, men at hun sjeldent, eller aldri, anbefaler Aspirin som førstevalg av reseptfri, smertestillende medisin.

– Dette er fordi det er knyttet langt flere forsiktighetsregler og bivirkninger til aspirin enn det er til paracetamol, forklarer hun til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor blir du forkjølet nå

SALT: Å gurgle varmt vann med salt i skal kunne lindre sår hals.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SALT: Å gurgle varmt vann med salt i skal kunne lindre sår hals. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

En annen kultur

Ifølge Storfjell-Olven ligger det litt i nordmenns kulter å skulle «lide» seg gjennom en forkjølelse fremfor å ty til alle mulige behandlinger.

– Andre land fokuserer i langt større grad på behandling av smerte og ubehag i forbindelse med forkjølelse. Jeg tror vi kanskje er litt mer «hardbarka» - forkjølelse er jo vanligere i kaldt vær, så kanskje vi er litt mer vant til det enn andre.

Hun tror likevel folk nå i større grad er interessert i å ha så lite ubehag som mulig i forbindelse med forkjølelse.

– Selv om det beste rådet i de fleste tilfeller er så enkelt som å legge seg ned og gi kroppen ro til å bli bedre, er det mange som rett og slett ikke kan, eller ønsker å ta seg tid til det, og vil vite hva de kan gjøre med forkjølelsen sin. Da er det sånn at vi ikke har noe som fjerner forkjølelsen fortere, men man kan lindre symptomene.

– Dersom du har vondt i halsen kan du bruke halstabletter for å ha noe i munnen, og gjerne noen med varmende eller kjølende effekt, da det oppleves lindrende. Vond hals er det ikke så ofte man behandler med annet enn halstabletter, men smertestillende tabletter med for eksempel paracetamol. Det er jo smertestillende for hele kroppen og vil kunne dempe halssmerter noe, forklarer hun.

LES OGSÅ: Vitamin C kan beskytte mot forkjølelse

Saltvann lindrer sår hals

Det er ikke bare aspirin som viser seg å ha en positiv effekt på sår hals. Storfjell-Olven forteller at det å gurgle varmt saltvann opptil flere ganger om dagen også kan være gunstig.

– Kok opp én liter vann og tilsett én teskje salt. Gurgle dette så ofte du har anledning mens du har vondt hals.

– Jeg har ikke sett noen studier på at dette forkorter sykdomsperioden, men bakterier «liker ikke» salt, så hvis litt saltrester blir liggende på slimhinnene i halsen ved hver gurgling, kan det gjøre miljøet litt mindre gunstig for bakterier. I tillegg til den fysiske skyllingen som også kan bidra til å fjerne noen bakterier. Dette hjelper imidlertid ikke på halssmertene, forteller hun.

Dersom du synes saltsmaken er på grensen til ubehagelig, har KK.no tidligere skrevet at du kan prøver å tilsette litt honning for en søtere smak.

Men i likhet med aspirin oppløst i vann, må du for all del huske å spytte ut blandingen etter du har gurglet den.

LES OGSÅ: Brygger du på noe? Unngå at det bryter ut!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer