GJØRE DET SLUTT: Ønsker du å bryte ut av parforholdet? Da er det et par metoder du bør unngå å bruke.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
GJØRE DET SLUTT: Ønsker du å bryte ut av parforholdet? Da er det et par metoder du bør unngå å bruke. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over PressVis mer

Samlivsbrudd

Den beste måten å gjøre det slutt

- Si det som det er, råder eksperten. Slik unngår dere krangling og bråk.

Å avslutte et parforhold kan være svært vanskelig, da det dessverre ikke finnes noen enkel måte å fortelle noen du har tilbragt mye tid sammen med at du ønsker å gå videre.

Har du planer om å gjøre det slutt med partneren din?

Da bør du være obs på måten du gjør det på - ikke minst for å unngå ubehagelige konfrontasjoner eller forårsake ekstra smerte for den andre parten. 

LES OGSÅ: Slik takler du et vondt brudd

Ikke kom med unnskyldninger

På samme måte som det finnes regler som sikrer deg et godt forhold, finnes det også regler som sikrer deg et smertefritt brudd.

EKSPERTEN: Peder Kjøs er KKs faste sex- og samlivsekspert.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs er KKs faste sex- og samlivsekspert. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Siril Jensen, som er sexologisk rådgiver, forteller til KK.no at hun synes det er viktig å være ærlig i forhold til hvorfor man ønsker å bryte ut av parforholdet.  

- Det er viktig å gjøre det slutt på en saklig måte - forsøk å unngå krangling og unødvendige ufine utsagn. Det jeg synes er svært viktig er å ikke gi partneren din skylden for at du gjør det slutt, med mindre han/hun for eksempel har vært utro. Du kan heller fortelle at personen har kvaliteter, holdninger eller verdier som du ikke kan leve med i et forhold, og at du derfor velger å gå videre.

- Dersom du ønsker å gjøre det slutt fordi du rett og slett ikke er forelsket i han lenger, så si det som det er. Uansett hva årsaken er, mener jeg det er viktig å si den underliggende årsaken, sier hun.

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at han også mener det er viktig å fortelle sannheten når man skal gjøre det slutt med noen.

- Det er jo greiest å si det som det er, slik at den andre kan få en realistisk forståelse av hva som virkelig er problemet. Men hovedpoenget mener jeg er å få sagt tydelig ifra at det er slutt – nøyaktig hva du sier er ikke alltid så viktig.

SI SANNHETEN: Når du skal gjøre det slutt er det viktig at du ikke skylder på partneren din. Si det heller som det er.
SI SANNHETEN: Når du skal gjøre det slutt er det viktig at du ikke skylder på partneren din. Si det heller som det er. Vis mer

LES OGSÅ: Klar for å date igjen etter bruddet?

Ta det ansikt til ansikt

Videre forteller Jensen at du også bør unngå å bryte ut av forholdet over telefon, på sosiale medier eller rett og slett slutte å ta kontakt – dette til tross for at det der og da kan være svært fristende å velge den enkleste utveien.

- Å gjøre det slutt på SMS, over telefon, på sosiale medier eller i sosiale lag bør du helst unngå. Dette er fordi et brudd ofte er vanskelig å forholde seg til - kanskje for begge parter, og det vil være naturlig at en del følelser kommer; sinne, skuffelse, tristhet, sårbarhet, tårer og så videre.

- Da er det realt å kunne ta dette på tomannshånd hvor det er rom for dialog, sier hun.

LES OGSÅ: Vil du tilbake til eksen?

Skap et så rent brudd som mulig

Så hvordan skal man gjør det slutt? Kjøs forteller at det er vanskelig å gi et fasitsvar på dette, da det er veldig individuelt, men at det hvert fall er viktig at du viser litt forståelse for at det er vondt for den andre.

- Det er jo vanlig høflighet å behandle folk bra, også når man gjør det slutt, men det kommer litt an på hva som er årsaken til bruddet.

BRYT KONTAKTEN: Når du har gjort det slutt er det viktig at du viser han at du mener alvor. Derfor kan det være lurt å bryte all kontakt med ham en periode.  Foto: Andrey_Arkusha - Fotolia
BRYT KONTAKTEN: Når du har gjort det slutt er det viktig at du viser han at du mener alvor. Derfor kan det være lurt å bryte all kontakt med ham en periode. Foto: Andrey_Arkusha - Fotolia Vis mer

- Det må for eksempel være lov til å være uvennlig hvis årsaken er at den andre har vært utro eller har slått deg. Men vanligvis er det ålreit å prøve å vise litt forståelse for at det er vondt og leit for den andre.
Hvordan skal man forholde seg til hverandre etter bruddet?

- Det er mange måter å takle dette på, men det viktigste prinsippet er at det må være slutt når det er slutt. Det er ikke særlig gunstig å fortsette å møtes, å prate en masse om hvorfor og hva, ha stadige runder med «forsøk», lange telefonsamtaler eller å ha sex – alt sånt forlenger smerten for begge parter.

- Når du har gjort det slutt er det viktig at du viser at du mener det du sier. Unngå å ringe han, og svar kort dersom han ringer deg.

- Hvis det er slik at han stadig prøver å ta kontakt med deg så anbefaler jeg deg å ikke ta telefonen og ikke svare på SMS slik at han forstår at du mener alvor, sier Kjøs.  

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: