Immunforsvar

Den beste måten å styrke immunforsvaret på

To ting er spesielt viktig. Og sjekk hva du antagelig gjør som kan ha motsatt effekt!

C-VITAMIN OG SOLHATT: Er faktisk ikke det beste for å styrke immunforsvaret, ifølge ekspert.  Foto: NTB scanpix
C-VITAMIN OG SOLHATT: Er faktisk ikke det beste for å styrke immunforsvaret, ifølge ekspert. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Prøver du iherdig å styrke immunforsvaret nå som årets forkjølelse- og influensasesong er i gang?

Du kaster deg over alle råd du kommer over og propper i deg c-vitaminer, drikker solhatt og tran, eller sørger for å få i deg nok sink – alt dette sies jo å hjelpe.

Men gjør det egentlig det?

– Dette er kanskje et av de spørsmålene som irriterer meg mest; «hva kan man gjøre for å styrke immunforsvaret?» Det hjelper ikke å bare ta en pille, sier professor i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland til KK.no.

Hun driver i tillegg en blogg om immunforsvaret for folk flest på immunglimt.no.

– Folk vil gjerne være friske, men det finnes andre måter det kan gjøres på enn å ta solhatt og c-vitaminer, legger hun til.

Å være nøye med håndhygienen påpeker hun som langt mer effektivt.

Dette vil ikke gi deg et sterkere immunforsvar, men du vil lettere unngå å bli smittet.

HJELPER IKKE: Blir du utsatt for et forkjølelsesvirus så har det lite å si hvor mye c-vitaminer og solhatt du har fått i deg. Foto: StockFood
HJELPER IKKE: Blir du utsatt for et forkjølelsesvirus så har det lite å si hvor mye c-vitaminer og solhatt du har fått i deg. Foto: StockFood Vis mer

– Den beste måten å styrke immunforsvaret på, er å ta de vaksinene som finnes, og å være flink til å vaske hendene.

- Men ikke vær for flink, for å utsettes for litt bakterier kan være bra for oss, forteller professoren.

LES OGSÅ: Derfor blir du aldri frisk

Vi bør ikke strebe etter et for sterkt immunforsvar

Når det er sagt er det faktisk noen bakdeler ved å ha et for sterkt immunforsvar. Prisen å betale for et «sterkt» immunforsvar er at forsvaret kan bli rettet mot kroppen selv 

– Blir immunforsvaret for sterkt så vil vi rett og slett bli syke, sier hun og legger til:

– Et godt immunforsvar er det som beskytter mot infeksjoner uten samtidig å gjøre deg syk. Begrepet «sterkt» passer ikke spesielt godt på immunforsvaret. Begrepet «smart» hadde vært atskillig mer passende. 

Som med så mange andre ting i livet handler det nemlig om en balansegang.

– Immunforsvaret må være smart nok til å skille på hva som er fremmed og hva som er eget. For de fleste av oss er immunforsvaret tilstrekkelig smart, og vi holder oss derfor friske, forklarer Spurkland.

Også professor og overlege Vibeke Videm, som forsker på immunologi og betennelser ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim, sier til KK.no at det beste er å ha et immunforsvar som er akkurat passe sterkt.

– Vi ønsker et immunforsvar som skal kunne bekjempe sykdommer vi utsettes for, som forkjølelser og influensa, men ikke et som er så hissig at det reagerer på ting det ikke burde reagere på, sier hun.

LES OGSÅ: 6 sykdommer alle kvinner bør vite om

SMÅSYK: Et hissig immunforsvar kan gå til angrep på din egen kropp og føre til autoimmune sykdommer eller betennelsestilstander i kroppen. Så en forkjølelse nå og da er kanskje et bedre alternativ. Foto: Image Source
SMÅSYK: Et hissig immunforsvar kan gå til angrep på din egen kropp og føre til autoimmune sykdommer eller betennelsestilstander i kroppen. Så en forkjølelse nå og da er kanskje et bedre alternativ. Foto: Image Source Vis mer

Når immunforsvaret blir for hissig kan det som sagt føre til at det går til angrep på din egen kropp, ved at immunsystemet feilaktig angriper friske celler, og ødelegger disse og det vevet de tilhører.

Dette kalles for autoimmune sykdommer. Leddgikt, psoriasis, cøliaki og diabetes type 1 er bare noen eksempler hvor feilregulering av immunsystemet er en av flere faktorer som fører til sykdom.

Men et hissig immunforsvar kan også føre til betennelsestilstander i kroppen.

– Et typisk eksempel på dette er hjerte- og karsykdommer. Dette er en kronisk betennelsestilstand i karveggene, som henger sammen med at immunforsvaret er for aktivt, forklarer forskeren.

Immunforsvaret må trenes opp

Å få en og annen forkjølelse fra tid til annen kan faktisk være bra for immunforsvaret ditt. Slike ufarlige sykdommer setter nemlig i gang immunforsvaret, slik at det får «trent» litt, og dermed er bedre rustet til neste gang.

Ironisk nok kan det å bli syk altså gjøre det lettere å holde seg frisk i ettertid.

– Særlig i barndommen er det en fordel å ha litt kontakt med smitte, slik at man får bygget opp en såkalt immunologisk hukommelse, forteller Videm.

LES OGSÅ: Derfor blir du syk av å være kald

NØDVENDIG: Immunforsvaret må læres opp for at det skal kunne gjøre jobben sin. Særlig i barndommen er det en fordel å ha litt kontakt med smitte slik at det blir lettere å holde seg frisk i ettertid.
 Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
NØDVENDIG: Immunforsvaret må læres opp for at det skal kunne gjøre jobben sin. Særlig i barndommen er det en fordel å ha litt kontakt med smitte slik at det blir lettere å holde seg frisk i ettertid. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Også Spurkland påpeker at immunforsvaret må læres opp for at det skal kunne gjøre jobben sin. Kroppen må derfor igjennom en del infeksjoner før du har et fungerende immunforsvar. 

– Når du for eksempel har vært forkjølet vil du være immun mot det viruset som kroppen har bekjempet. Men du kan fortsatt bli syk av et nytt virus, sier hun.

Vi utsettes jo stadig vekk for forkjølelsesvirus, og siden det finnes så mange ulike typer av dem, er det ofte at immunforsvaret ikke er «trent» til å reagere på det aktuelle viruset. Det er dette som gjør at vi kan bli forkjølet igjen og igjen.

– Det er få av oss som ikke tåler å være litt syk. Det beste er å huske på god håndhygiene, og ut over det får man bare la det stå til, sier Spurkland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer