Hudormer

Den beste metoden for å fjerne hudormer

Gir deg renere hud med én gang, og på sikt.

RENSE HUDEN: Noe av det viktigste du gjør, er å forebygge med riktig hudpleie, samt å ha en sunn livsstil.  Foto: NTB Scanpix
RENSE HUDEN: Noe av det viktigste du gjør, er å forebygge med riktig hudpleie, samt å ha en sunn livsstil. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste er plaget med urenheter i huden fra tid til annen.

Det kan komme av flere årsaker - for eksempel stress og det du spiser. En annen vanlig årsak er feil hudpleierutiner, og da spesielt feil du gjør når du forsøker å rense huden og klemme ut hudormer.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om hormonene dine

Kan i verste fall gi betennelser

RIKTIG RENS: Er alfa og omega for å få bukt med urenheter.  Foto: Scanpix
RIKTIG RENS: Er alfa og omega for å få bukt med urenheter. Foto: Scanpix Vis mer

Skal du klemme hudormer, er det viktig å sørge for at hendene dine er helt rene, og at du i tillegg renser ansiktet ordentlig. Julia Bergstrøm, hudpleieterapeut og daglig leder ved Beauty Secrets i Oslo, forteller at hun alltid eksfolierer huden i ansiktet før hun klemmer ut hudormer.

- Hvis du ikke har rengjort tilstrekkelig på forhånd, så sprekker ofte huden fordi den er tørr. I tillegg er det lett å klemme for hardt. Resultatet er at nye hudceller kommer til for å reparere skaden og tetter porene på nytt, sier Bergstrøm.

Grethe Marie Grimen, rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, kan fortelle at utklemming i verste fall kan føre til betennelser, samt at det kommer mer urenheter.

- Den beste metoden for å fjerne hudormer, er først og fremst å forebygge, sier hun.

LES OGSÅ: Dette mener gutter om intimbarbering

Produkter med syre er effektivt på sikt

En av de beste måtene å forebygge på, er ved å sørge for at du renser huden riktig. For eksempel kan det være lurt å bruke et produkt som inneholder salisylsyre. 

- Det kan hjelpe til med å løse opp talget. I tillegg kan leirmasker trekke ut overflødig talg. Det finnes også behandlinger med og uten apparater i hudpleieklinikkene som fungerer veldig bra, sier Grimen.

Også Bergstrøm trekker frem syrer som et svært effektivt alternativ for å bli kvitt urenheter på lang sikt.

- Syrene eksfolierer huden innenfra. Glykolsyre, salisylsyre og melkesyre er de vanligste variantene. De er veldig effektive for å rense porene og minske dem. Husk at porene gjerne blir større i begynnelsen siden alt da kommer ut, men at de blir mindre etter hvert. 

SYREPRODUKTER: Disse produktene har den effekten at de renser huden fra innsiden.  Foto: Voyagerix - Fotolia
SYREPRODUKTER: Disse produktene har den effekten at de renser huden fra innsiden. Foto: Voyagerix - Fotolia Vis mer

Hun forklarer at det finnes mange ulike produkter med syrer - både rimeligere varianter og dyrere.

- Ved bruk av syreprodukter så er det viktig at du får fjernet urenhetene som oppstår. Det er ikke alt som kommer ut av seg selv, og noe kan bli tilstoppet, forteller hun.

LES OGSÅ: Så mange bakterier har du på huden din

Vær nøye med rens, fuktighet og skrubb

Bergstrøm kan fortelle at den vanligste årsaken til at hudormer og urenheter dukker opp, er at du ikke renser godt nok eller bruker sminke som tetter igjen porene.

- Dette gjelder spesielt unge jenter, som ofte kjøper billig sminke. Mineralsminke er derfor veldig fint, for det lar huden puste, sier hudpleieterapeuten.

Uren hud og hudormer kan også skyldes at du har et litt for usunt kosthold, at du røyker, drikker en del alkohol eller stresser mye.

I tillegg til å forsøke å endre livsstil, vil gode hudpleierutiner hjelpe.

- Vær alltid nøye med rens morgen og kveld, tilfør fuktighet og bruk en skrubb. Ikke nødvendigvis med korn, en skrub kan også inneholde syre. Skrubben kan du bruke 1-2 ganger i uken, det er viktig at det ikke blir for ofte, sier Bergstrøm.

HUDPLEIERUTINER: Det beste du kan gjøre for å unngå urenheter er å forebygge - det gjelder rens morgen og kveld, tilføring av fuktighet og en god skrubb 1-2 ganger i uken. Foto: Agence DER - Fotolia
HUDPLEIERUTINER: Det beste du kan gjøre for å unngå urenheter er å forebygge - det gjelder rens morgen og kveld, tilføring av fuktighet og en god skrubb 1-2 ganger i uken. Foto: Agence DER - Fotolia Vis mer

Men hvorfor er det slik at noen oftere får urenheter enn andre?

- Noen har genetisk høyere talgproduksjon. I tillegg kan du ha en tykkere form for talg, som gjør at det tilstopper seg lettere, forklarer Grimen.

- Noen har også svake eller manglende hår i hårsekkene, og ettersom håret fungerer som en veke for talgen, kan det føre til at den ikke kommer seg like lett opp til hudoverflaten. En kombinasjon av disse faktorene kan føre til mer sorte prikker, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer