Vektnedgang

Den beste slankekuren er kjapp

Sier forskerne - stikk i strid med tidligere anbefalinger.

Forskere ved universitetet i Florida har funnet ut at nøkkelen til varig vekttap og vedlikehold av den nye vekten, er å gå ned fort - og ikke gradvis - i begynnelsen av slankeperioden.
Forskere ved universitetet i Florida har funnet ut at nøkkelen til varig vekttap og vedlikehold av den nye vekten, er å gå ned fort - og ikke gradvis - i begynnelsen av slankeperioden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Trodde du at den beste måten å gå ned i vekt på - og holde den der, var å gå ned sakte, men sikkert? Da må du tro om igjen. Går du hurtig ned i vekt, er det lettere å beholde resultatet, skriver Alpha Galilieo. Forskere ved universitetet i Florida har funnet ut at nøkkelen til varig vekttap og vedlikehold av den nye vekten, er å gå ned fort - og ikke gradvis - i begynnelsen av slankeperioden. Funnene er publisert i Springer's International Journal of Behavioral Medicine. Les også: Hemmeligheten bak vekttap

Fort eller sakte?

Et vellykket vekttap hos overvektige mennesker er definert som et tap av ti prosent eller mer av startvekten, og at man klarer å holde seg der i minst ett år. Men det er fremdeles ikke enighet om hvor fort man bør gå ned i vekt i begynnelsen.På den ene siden finnes bevis for at å gå sakte ned i vekt gjør at vekten holder seg nede, at risikoen for at man legger på seg igjen er mindre, og at kiloene holder seg vekk over lang tid. På den andre siden er det også vist at jo flere kilo man går ned i begynnelsen, jo større er det totale vekttapet over tid. Les også:Når vektnedgangen stopper

Kalorier og aktivitet

Forskerne ved universitetet i Florida så på sammenhengen mellom forholdsvis rask og rolig vektnedgang, og varig vektreduksjon. 262 kvinner i studien fulgte et seks måneder langt livsstilsprogram, som oppfordret dem til å redusere kaloriinntaket, og å øke den fysiske aktiviteten for å oppnå et vekttap på 450 gram i uken. Deretter ble de obsververt og fulgt opp i ett år. Forskerne delte kvinnene i tre grupper etter hvor mye de gikk ned den første måneden.

Rask livsstilsendring

De fant ut at det på lang sikt var fordeler ved å gå ned fort i begynnelsen. Faktisk hadde kvinnene som i gjennomsnitt gikk ned 680 gram i uken, fem ganger så stor sjanse for å nå målet, altså ned de ti prosentene av startvekten innen 18 måneder, enn de som gikk ned mindre enn 230 gram i uken. Kvinnene som havnet mellom disse gruppene hadde tre ganger så stor sjanse for å lykkes, som de som gikk ned minst den første måneden. De som gikk ned mye i starten, gikk faktisk mest ned, de beholdt den nye vekten lenger, og hadde ikke større sannsynlighet for at de skulle legge på seg igjen. - Når overvektige skal få hjelp til å endre livsstil, viser funnene våre at det bør fokuseres på store endringer i livsførselen i løpet av de første ukene av behandlingen, sier forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer