Gynekolog

Den beste tiden å ta celleprøven

Både infeksjoner i skjeden og menstruasjonssyklusen har noe å si.

GYNEKOLOG: Alle seksuelt aktive kvinner over 25 bør få tatt en celleprøve hvert tredje år. Men visste du at enkelte faktorer kan gjøre prøve vanskeligere å analysere? Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
GYNEKOLOG: Alle seksuelt aktive kvinner over 25 bør få tatt en celleprøve hvert tredje år. Men visste du at enkelte faktorer kan gjøre prøve vanskeligere å analysere? Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå til gynekologen er kanskje ikke det morsomste en kvinne kan gjøre. Bare tanken på å ligge med beina i været, totalt eksponert foran et fremmed menneske kan være nok til å få en hver kvinne til å vri seg av ubehag.

Likevel er dette noe vi alle bør gjøre med jevne mellomrom, for å undersøke at alt er som det skal «der nede».

Og det er ikke bare for å sjekke deg for kjønnssykdommer og soppinfeksjoner. Det er også svært viktig å få tatt celleprøver for å undersøke om du har celleforandringer i livmorhalsen. Slike celleforandringer kan nemlig føre til kreft.

Men visste du at hvor du er i syklusen din kan ha noe å si for celleprøven?

LES OGSÅ: Nesten 1 av 3 har dette viruset

MENSEN: Å ta en celleprøve under menstruasjonen kan være vanskelig, fordi blod gir dårligere prøver. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
MENSEN: Å ta en celleprøve under menstruasjonen kan være vanskelig, fordi blod gir dårligere prøver. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Reduserer risikoen for kreft

– Kvinner i alderen 25-69 år anbefales å ta celleprøve hvert tredje år for å avdekke forstadier til kreft (celleforandringer) som kan behandles før kreft utvikles.

- Ved å behandle slike forstadier vil vi redusere risikoen for kreft med 90 prosent, sier Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til KK.no.

Dersom man ikke tar celleprøve og ikke oppsøker lege før man har symptomer på livmorhalskreft, som blødning, smerte, og oppfylning, vil så mange som én av tre dø av denne kreftsykdommen.

Hvert år er det 300 kvinner i Norge som utvikler livmorhalskreft og 80-100 kvinner dør.

– Uten Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft ville trolig over 600 kvinner utviklet livmorhalskreft hvert år, og mer enn 200 kvinner ville dødd. Noen tror at livmorhalskreft ikke er et stort problem i Norge, men i dag er det flere kvinner som dør av livmorhalskreft enn kvinner som blir drept i trafikkulykker, forklarer han.

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil

Ikke celleprøve ved menstruasjon

Hvert år blir 3000 kvinner i Norge behandlet for slike forstadier til kreft. Uten screening ville 2,3 prosent av alle kvinner utviklet livmorhalskreft før 75 års alder, men med gjennomsnittlig oppmøte til screening vil tallet synke helt ned til 0,9 prosent.

Det er med andre ord svært viktig å få tatt celleprøver, men ifølge Norsk Helseinformatikk egner det seg best å ta disse prøvene den siste uken før menstruasjon.

VIKTIG KONTROLL: Det er i dag flere kvinner som dør av livmorhalskreft enn kvinner som blir drept i trafikkulykker. Det er derfor viktig at alle kvinner mellom 25 og 70 år tar celleprøve hvert tredje år for å avdekke forstadier til livmorhalskreft. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
VIKTIG KONTROLL: Det er i dag flere kvinner som dør av livmorhalskreft enn kvinner som blir drept i trafikkulykker. Det er derfor viktig at alle kvinner mellom 25 og 70 år tar celleprøve hvert tredje år for å avdekke forstadier til livmorhalskreft. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

– Det kan ha noe med hormonpåvirkning å gjøre. Celleprøver bør ikke tas under menstruasjon fordi blod gir dårligere prøver (flere uegnede prøver). Noen anbefaler også at man ikke skal ta celleprøver under graviditet. Jeg tror ikke dette er så viktig.

– Vi mottar celleprøver fra kvinner i hele syklusen, men helst ikke under menstruasjon. Vi klarer stort sett å se forskjell på celleforandringer som skyldes graviditet og celleforandringer som skyldes HPV, forteller han.

Dersom man er i tvil om en celleprøve er normal eller unormal er det også mulig å gjøre en HPV-test, forteller Sørbye. Ved negativ test er det sjelden det foreligger alvorlige celleforandringer.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha færre sex-partnere

UBALANSE I SKJEDEN? Skjedekatarr eller betennelser i livmorhalsen kan påvirke celleprøven, og bør derfor behandles først. Foto: Greg Blomberg / Alamy/All Over Press
UBALANSE I SKJEDEN? Skjedekatarr eller betennelser i livmorhalsen kan påvirke celleprøven, og bør derfor behandles først. Foto: Greg Blomberg / Alamy/All Over Press Vis mer

Skjedekatarr bør behandles først

Professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, Mette Haase Moen, påpeker at en celleprøve bare er en test for forstadier til livmorhalskreft, men at den ikke vil kunne si noe om andre typer av underlivskreft.

Testen er også dårlig til å påvise fullt utviklet livmorhalskreft. Her vil en vevsprøve (biopsi) være bedre.

– Det er viktig for alle kvinner mellom 25 og 70 år å få tatt celleprøve hvert tredje år. Også de som er vaksinert for HPV, sier hun til KK.no.

I likhet med Sørbye mener også Moen at å ta en celleprøve under menstruasjonen kan være vanskelig, men bortsett fra det spiller ikke syklusen din så stor rolle. Og at det derfor ikke er så viktig å ta celleprøven akkurat siste uken før menstruasjon.

Har du derimot skjedekatarr eller betennelse i livmorhalsen kan dette gjøre det vanskelig å tolke forandringene som ses i mikroskopet, og disse tilstandene bør derfor helst behandles først.

– Hvis det er tegn på infeksjon i prøven blir det gitt beskjed om ny kontroll etter litt tid, verre er det ikke, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer