Fett

Den beste treningsmaten

17 alternativer for optimal effekt.

Banan er bare 1 av 17 forskjellige matvarer som anbefales i forbindelse med trening.  Foto: All Over Press
Banan er bare 1 av 17 forskjellige matvarer som anbefales i forbindelse med trening. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Her er den beste maten kvinner bør huske på før og etter treningen:

1. Avokadoer

Avokadoen består av mye enumettet fett – som kan redusere mengden kolesterol i kroppen. Avokado er også rik på proteiner og inneholder E-, B- og C- vitaminer.

I en studie utført ved University of Buffalo i USA har forskere sett at kvinner som løper på konkurransenivå og som spiser mindre enn 20 prosent fett i løpet av en dag, har større risiko for å skade seg selv, enn de som har et inntak på 31 prosent. Det kan være fordi et kosthold som består av lite fett kan svekke muskler og ledd i kroppen.

- Spis noen skiver avokado hver dag - det er en fin måte å øke fettinntaket til kvinner som normalt prøver å styre unna fett, sier ekspertene.

2. En grov brødskive eller bagel

Glem Atkins og andre som skyr karbohydratene – for disse er den optimale treningsmaten. Men ikke de enkle karbohydratene, som finnes i kaker, fin ris og loff, fordi de fører bare til en rask økning av blodsukkeret og et like raskt fall igjen ett kort tid.

Sørg heller for naturlige langsomme karbohydrater som gir en jevnere blodsukkerstigning. Det kan være fullkornsbrød, fullkornspasta, brun ris og søtpotet. Disse matvarene inneholder mye fiber som gjør at fordøyelsen vil ta lengre tid – som igjen vil fordele energien over lang tid, og ikke bare gi det et plutselig og kortvarig energikick.

Defor bør du spise karbomat

3. Bananer

Er du ute etter å få energi på en rask måte, er bananen en løsning. Den er rik på kalium, som er viktig for syrebasebalansen i kroppen, og for at nerver, muskler og nyrer skal fungere normalt.

Studier viser at tap av salt kan bidra til muskelkramper. Kalium kan imidlertid forhindre dette.

En middels stor banan inneholder rundt 400 mg kalium og har cirka 29 gram karbohydrater – det vil si like mye som to skiver grovt brød.

Flott med frisk frukt og grønt

4. Bær

I lister over matvarer som inneholder flest antioksidanter, troner bær som oftest veldig høyt. Bare en håndfull med blåbær, bringebær eller solbær gir en god dose av de viktige næringsstoffene, som blant annet beskytter kroppen mot ødeleggende frie radikaler. Velg bær ut i fra fargen – jo mørkere jo sunnere!

Bæret som gjør magen mindre

5. Gulrøtter

Lukk øynene og nyt gulroten – den smaker jo nesten som noe knasende godteri! Gulrøtter inneholder karbohydrater som gir energi til musklene, samt kalium som kontrollerer blodtrykket og muskelsammentrekninger. Og gulroten er svært kalorifattig - nn normalt stor gulrot inneholder 27 kalorier.

Dette er billig og bra

6. Müsli

Nei, ikke corn flakes og honnikorn, men müsli med mye helkorn. De inneholder komplekse karbohydrater og tas langsomt opp i kroppen, og proteiner som bygger muskler. Spis en bolle müsli med melk en time før treningsøkten, er anbefalingen til ekspertene.

- Spiser du før treningen vil du ha mer energi under treningsøkten. Da kan du jobbe hardere og kanskje lengre. Og det er mindre sjanse for at du overspiser etterpå, sier ekspertene.

Frokosten som tar fettet

7. Kyllinglår

Jern og sink er også viktig for å få energi. En god kilde til begge deler er for eksempel saftige kyllinglår. Kylling har langt mindre fett enn rødt kjøtt, men inneholder like mye jern, sink og vitamin B som en kvinne har behov for, ifølge ekspertene.

8. Sjokolademelk

Og dette er ikke tull en gang! Sjokolademelk gir deg masse energi, men ikke så mange kalorier. Du får masse kalsium, vitaminer og mineraler gjennom melken, og med litt kakao sette du prikken over i-en: Studier viser nemlig at kakaoen er like effektiv på å restituere muskler som andre sportsdrinker, etter treningsøkten.

Kakao kickstarter hjernen

9. Cottage cheese

Den ser kanskje ikke så delikat ut, men den inneholder masse proteiner, kalsium og litt karbohydrater. Proteiner er viktig for å bygge opp muskulaturen igjen etter en treningsøkt. Dessuten er denne ostetypen svært kalorifattig.

Les også: Treningsmat som funker

10. Tranebær

Dette bæret er en god kilde til karbohydrater, og egner seg både før og etter en treningsøkt. I tillegg er det mange såkalte proanthocyanidiner i tranebær, som er et kjemikalie som forhindrer blærekatarr. Det å måtte tisse på trening hvert femte minutt er jo ikke særlig effektivt?!

11. Egg

Ikke glem egget i forbindelse med treningen! Egg er en god kilde til jern og stoffer som er bra for hjernen. Og hva har egentlig hjernen å gjøre med trening? Forsøk deg på en avansert aerobic-/dansetime eller en solhilsen uten hjernestyrke!

Derfor bør du elske egg

12. Linfrø

Linfrø er en god kilde til fiber, som gjør godt for fordøyelsen. Det er viktig med god fordøyelse under trening. Det er jo ikke noe å særlig å trene med en gåen mage? En daglig dose på cirka 1-2 spiseskjeer linfrø – for eksempel i müslien din, gjør susen.

Supermaten du ikke spiser

13. Hummus

Ikke alle er kjent med dette, men det er en kremet puré laget av kikerter, og dermed en god kilde til karbohydrater, proteiner og umettet fett - alle elementene som må til for å danne energi. Den er ofte laget med olivenolje som også inneholder sunt fett.

14. Appelsiner

Appelsiner er en god kilde til vitamin C, som bidrar til å reparere ødelagt muskulatur. En appelsin er alt som må til for å dekke det daglige vitamin C-behovet til en kvinne, som er på cirka 75 mg. Vitaminet er også med på å danne kollagen som er bindevevets viktigste protein, som bidrar til sterke bein.

15. Peanøtter

De er rike på vitamin B og E, samt sink og magnesium. Peanøtter er også rike på fett, som kan gjøre at du holder ut lenger ved å gi musklene energi til å jobbe, og da kan du spare glykogenlagrene til senere.

Derfor bør du spise nøtter

16. Poteter

En liten bakt potet med litt salt er en god måte å erstatte tapte elektrolytter (salter). Og sammen vil elektrolyttene, salter og kaliumet, som poteten er rik på, opprettholde væskebalansen i og rundt cellene i kroppen, som er viktig for at musklene skal kunne trekke seg sammen.

17. Laks

Ikke bare en den godt for hjertet, men nyere studier viser at de enumettede fettsyrene i laks, samt omega 3-fettsyrer, kan redusere mengden magefett. Er du ute etter å redusere fettet rundt den såkalte kjernemuskulaturen, kan laks altså være tingen.

Kilde: Womens Health Magazine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer