Kremer

Den dyreste fuktighetskremen er ikke alltid best

Selv om en litt dyrere krem vant stor test, var det en billigere krem som tilførte mest fuktighet.

TØRR HUD? En stor test viser at en av de rimeligste kremene faktisk tilfører huden mest fuktighet.  Foto: Thinkstock
TØRR HUD? En stor test viser at en av de rimeligste kremene faktisk tilfører huden mest fuktighet. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er Forbrukerrådet som melder at det svenske forbrukermagasinet Råd&Rön har testet elleve fuktighetskremer, eller bodylotions, som produsentene selv kaller dem.

Og de starter artikkelen om testresultatene med å si litt om terminologien som brukes:

«Vi har i denne artikkelen omtalt de testede produktene som «fuktighetskremer». Enkelte vil nok imidlertid oppfatte denne begrepsbruken som upresis.»

LES OGSÅ: Smør deg mens huden fortsatt er fuktig

Bodylotion, fuktighetskrem eller salve?

Produsentene selv bruker gjerne navn som «body lotion» eller «body milk», noe som antyder at produktet er ment å brukes på kroppen, ikke i ansiktet.

Utover det, er det litt vanskelig å si hva forskjellene på bodylotion, fuktighetskrem og salve faktisk er, men Forbrukerrådet gjør følgende forsøk:

Bodylotion har et høyere vanninnhold enn det vi kaller krem, altså for eksempel hudkrem og fuktighetskrem. I tillegg har den ofte også lavere oljeinnholden enn kremer. Kombinasjonen av disse to faktorene gjør at en bodylotion har en tynnere, mer flytende konsistens enn en krem. Den er derfor enklere å smøre på huden, trekker raskere inn og oppleves som mindre klissete, skriver Forbrukerrådet.

Kremer har altså gjerne høyere oljeinnhold og lavere vanninnhold, noe som gjør konsistensen tykkere og noe mer fettete. Det tar ofte litt lenger tid for kremer å trekke inn i hudne, og de kan oppleves noe klissete inntil de absorberes av huden.

Salver er i motsatt ende av skalaen fra bodylotion. Her er vanninnholdet lavere og oljeinnholdet høyere. Dette gjør salvene tykkere i konsistens, og de bruker lenger tid på å trekke inn i huden. Selv om de kan oppleves noe klissete og oljete på huden, gir faktisk det høye oljeinnholdet et «enda bedre grunnlag for god fuktgivende effekt», skriver Forbrukerrådet. De forklarer at dette er fordi oljelaget lager enn hinne som sørger for at fuktigheten du tilfører huden «sperres inne» i huden.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha olivenolje på badet

Her er vinnerne

Råd&Rön har gjort en grundig test. Kremenes fuktgivende effekt har vært testet objektivt i laboratorium. 20 testpersoners hud ble målt før og umiddelbart etter påføring av kremene. Deretter ble hudens fuktighet målt 24 timer senere. I tillegg ble langtidseffekten målt etter 15 dagers bruk, skriver Forbrukerrådet.

I tillegg har et blindtestpanel vurdert kremene subjektivt. Testpanelets deltakere har blant annet vurdert konsistens, absorbering, klebrighet, duftintensitet og opplevd fuktgivende effekt.

Gir mest fukt: Den rimelige HTH Original Lotion (40 kr for 200 ml) vant laboratorietestene sammenlagt og tilfører altså huden mest fuktighet, mer enn de dyrere produktene fra La Roche-Psay og BioTherm. Likevel ble det bare en bronseplass på den rimelige hudkremen fra HTH, og det var det det subjektive blindtestpanelet som sørget for.

LES OGSÅ: Dropp sterke såper når du dusjer

Gull og sølv: Til tross for dårligere laboratorieresultater, var det La Roche-Posay Lipikar Lait og BioTherm Oil Therapy som gikk av med de to beste plasseringene i testen. «Blant annet oppfattet testerne at Biotherm-kremen svært raskt ble absorbert av huden, og at den i svært liten grad etterlater et fettlag. La Roche-Posay-kremen ble oppfattet å være svært lite klebrig. I tillegg fikk begge kremene meget god karakter for sin konsistens», skriver Forbrukerrådet.


LES OGSÅ: Sjekk Forbrukerrådets app «Hormon-sjekk»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer