Pute

Den ekle sannheten om puten din

Kan du gjette hvor ofte den bør bytte ut?

EN GOD NATTS SØVN: Puten har mye å si for hvordan vi sover, men visste du at du bør bytte den ut hver sjette måned? Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia
EN GOD NATTS SØVN: Puten har mye å si for hvordan vi sover, men visste du at du bør bytte den ut hver sjette måned? Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle har litt ulike vaner når det kommer til å skifte på senga. Det kan være vanskelig å vite hva som er ofte nok.

Ekspertene anbefaler at du vasker sengetøyet cirka annen hver uke

Men, så er det atter en gang slik, at sengetøy ikke er det eneste i sengen som bør skiftes ut eller vaskes. Både dyne, overmadrass og pute er det lurt å holde et lite øye med. 

Det skal litt til før sengen din utgjør noen stor helserisiko, men når du sover svetter du og kroppen avgir døde hudceller og hår. Mange glemmer nok bort akkurat hvor mye av vår egen skitt vi legger oss i hver kveld.

- Feilen de fleste av oss gjør, er at vi beholder favorittputen altfor lenge, sier Robert Oexman, som er direktør ved Sleep to Live Institute i Joplin til Huffington Post.

Du tenker kanskje ikke over det, men puten din er full av ting du aller helst bør holde unna ansiktet ditt.

- Faktisk, så bør den skiftes ut to ganger i året, sier han. 

LES OGSÅ: Veggedyr kan bo i sengen din

BAKTERIEBOMBE: Sengen din er full av bakterier. Det finnes ting du kan gjøre for å holde det til et minimum! Foto: oliavlasenko - Fotolia
BAKTERIEBOMBE: Sengen din er full av bakterier. Det finnes ting du kan gjøre for å holde det til et minimum! Foto: oliavlasenko - Fotolia Vis mer

Fulle av skitt

Puten din har altså ikke så lang levetid som du tror. 

- Det står i sterk kontrast til levetiden til en tradisjonell madrass, som er på rundt fem til ti år. Mange prater om hvor ekle madrasser blir, men de ser ut til å glemme bort hvor skitne putene blir. 

En billig madrass mister gjerne støtten til ryggen etter rundt fem år. Putene kan definitivt støtte nakken din som seg hør og bør lenger enn i seks måneder, men det er ikke der hovedproblemet ligger. 

- I motsetning til med madrasser, så er det ikke mangel på støtte og komfort som er hovedproblemet med putene. De er rett og slett bare så fulle av midd, hud og svette at du ikke bør ha noe utbredt ønske om å være i nærheten av dem i mer enn seks måneder. 

Sliter du med uren hud, kan det også være lurt å se til puten for å få bukt med det.

- Skitt, olje og hudceller samler seg fort opp i puta du legger deg på hver kveld. Dette kan føre til kviseutbrudd. 

LES OGSÅ: Så mange bakterier har du på huden din

VASK DETTE OGSÅ: Både pute og dyne har godt av en runde i vaskemaskinen av og til! Foto: STUDIO12 - Fotolia
VASK DETTE OGSÅ: Både pute og dyne har godt av en runde i vaskemaskinen av og til! Foto: STUDIO12 - Fotolia Vis mer

Astmatiker eller allergiker?

Foruten å forestille seg det noe forstyrrende bildet av at støvmidd, som faktisk er en del av edderkoppfamilien, boltrer seg fritt i sengen din, kan du også risikere å bli syk av det. Dette er særlig alvorlig for de av oss som er allergiske mot støvmidd. 

Hvis du er allergisk, vil du merke symptomene spesielt sterkt tidlig om morgenen. Da er det en god sjanse for at det er nettopp puten din som er hovedproblemet. Det er også lurt å få sjekket seg dersom symptomene vedvarer hele året, ikke bare i allergisesongen. 

De gode nyhetene er at støvmidd ikke er til noen fare for de som ikke har allergi eller astma. Og de sprer heller ingen form for sykdom. Likevel betyr ikke det at du bør synes det er greit å sove blant hundretusener av dem.  

Lufttett sengetøy til madrass og pute kan hjelpe litt, og så må du huske at det er lurt å vaske både pute og dyne i vaskemaskinen jevnlig, ikke bare sengetøyet. Dette hjelper i alle fall litt!

Går ikke tingene i maskinen, så kan også rens på et renseri være et greit alternativ innimellom. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer