Tyggegummi

Den ekle sannheten om tyggis

Du kan faktisk tygge på deg kjeveproblemer.

TYGGIS: Tyggis har en rekke gode fordeler som blant annet at det fjerner dårlig ånde og demper søtsug, men visste du at det også kan skade kjeven din? Foto: Igor Mojzes - Fotolia
TYGGIS: Tyggis har en rekke gode fordeler som blant annet at det fjerner dårlig ånde og demper søtsug, men visste du at det også kan skade kjeven din? Foto: Igor Mojzes - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tyggis er noe mange er helt avhengig av å ha i munnen når vi jobber, sitter på bussen eller rett og slett bare kjeder oss.

Det er mange gode grunner til å ta en sukkerfri tyggis. Blant annet kan det fjerne dårlig ånde og det skal kunne beskytte tennene våre mot hull, da det øker spyttproduksjonen i munnen.

Men visste du at tyggis ikke bare har positive effekter?

LES OGSÅ: Dette skjer egentlig når du svelger en tyggis

SØPPELMAT: Forskning viser at tyggis med mintsmak gjør at du velger søppelmat fremfor frukt og grønt.  Foto: Syda Productions - Fotolia
SØPPELMAT: Forskning viser at tyggis med mintsmak gjør at du velger søppelmat fremfor frukt og grønt. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

Du får lyst på mer søppelmat

Det sies at det å tygge en tyggis i forkant av et måltid skal kunne redusere sultfølelsen og gjøre at du spiser mindre, men ifølge Fox News har en ny studie som er publisert i tidsskriftet Eating Behaviors, fastslått at dette dessverre er rent oppspinn.

Studien viste at tyggegummi ikke hadde noe som helst effekt på hvor mange kalorier man inntok.

I tillegg viste det seg at tyggis med mintsmak reduserte inntaket av sunn mat - som frukt og grønnsaker, og økte sannsynligheten for at man ville spise søppelmat - som for eksempel potetgull og godterier.

Forskerne tror denne effekten kan skyldes at mintsmaken til tyggisen gir frukt og grønnsaker en bitter smak.

LES OGSÅ: Sure oppstøt? Ta en tyggis etter måltidet

Kan ødelegge kjeven din

Det å tygge tyggis kan faktisk gi symptomer på kjeveleddlidelsen TMJ, Temporomandibular Joint Dysfunction, som kan føre til kraftige smerter og bevegelseshemning i tyggemusklene og leddet som binder underkjeven til hodeskallen.

– Bruker du disse musklene og leddene overdrevent mye kan det føre til smerter og problemer i kjeven, har Don Atkins, som er tannlege i Long Beach i California, fortalt til Fox News.

Så neste gang du føler et behov for å tygge på noe, bør du kanskje vurdere å bytte ut tyggisen med for eksempel et eple. Dette tilfredsstiller trangen til å tygge og er mye sunnere.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om tyggis

Ikke bra for syreskadde tenner

Dersom du har syreskader på tennene bør du unngå å tygge store mengder sukkerfri tyggis. Dette kan nemlig gjøre vondt verre.

– Hvis du allerede har syreskader på tennene, gjør det vondt verre å tygge mye tyggis. Og med mye tyggis mener jeg en hel pakke om dagen, har Kha Duong, tannlege ved Tannpaleet i Kristiansand, tidligere fortalt til KK.no.

Grunnen til at tyggis gjør vondt verre, er at de med syreskader allerede har tynnslitte tenner. Hvis tennene utsettes for stadig «gnissing» med tyggis kan tannhelsen forverres, ifølge tannlegen.

LUFT I MAGEN: Sukkerfrie tyggiser inneholder kunstige søtningsmidler som kan gi luft i magen.  Foto: Fotolia
LUFT I MAGEN: Sukkerfrie tyggiser inneholder kunstige søtningsmidler som kan gi luft i magen. Foto: Fotolia Vis mer

Gir luft i magen

Tyggegummi er kanskje bra for ånden, men visste du at det ofte er dårlig nytt for magen?

Når du tygger tyggis svelger du samtidig masse luft, som får magen til å rumle. Tyggegummiens sukkeralkoholer gjør deg dessuten oppblåst.

Kunstige søtningsmidler som sorbitol og mannitol finnes i en rekke sukkerfrie produkter, og kan gi gassdannelse.

Da er det ikke sikkert det hjelper at du har god ånde.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til luftsmerter

Svelger kvikksølv

Er du en av dem som har sølvfyllinger i tennene? Vel da bør du kanskje revurdere å tygge tyggis.

Sølvfyllinger består av en kombinasjon av kvikksølv, sølv og tinn, og forskninger viser at tyggis kan slippe kvikksølvet fra fyllingene løs i systemet ditt.

Ulempen med dette er at høye nivåer av kvikksølv i kroppen kan føre til nevrologiske problemer, samt kroniske sykdommer og psykiske lidelser.

– Heldigvis er ikke den lille mengden som slippes løs fra fyllinger i stand til å gjøre noen skade, har Patrick Takahashi, som er sjef for gastroenterologi avdelingen ved St. Vincent Medical Center i Los Angeles, fortalt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer