Er du lur, lar du noen andre trykke på heisknappen for deg. Eller vasker hendene etter å ha vært i kontakt med denne skitne knappen.  Foto: Colourbox.com
Er du lur, lar du noen andre trykke på heisknappen for deg. Eller vasker hendene etter å ha vært i kontakt med denne skitne knappen. Foto: Colourbox.com Vis mer

Bakterier

Den ekleste knappen

Den er ikke på toalettet. Men du tar på den hver eneste dag.

Publisert
Mange av oss kommer ingen vei uten å ta på denne. Heisknapper finnes nemlig overalt. På jobben. På flyplassen. På tannlegekontoret. I garasjeanlegget.

Finnes overalt

Og sjansen er stor for at du trykker på den hver dag. Det gjør mange andre mennesker også. Siden heisknappen er et sted som sjelden blir vasket, er den rett og slett et yndet sted for bakterier.

En vanlig heisknapp kan huse førti ganger så mange bakterier som et toalettsete på et offentlig toalett, melder Daily Mail.

Les også: Disse vil du ikke ha på badet

Gir infeksjoner

En studie utført på hoteller, restauranter, banker, kontorer og flyplasser avslørte at på hver kvadratcentimeter av heisknappen hadde 313 ulike bakteriekolonier. Det tilsvarende tallet for toalettseter var 40.

Også smitte som gir e-coli fantes på heisknappen. Dette er en tarmbakterie som kan forårsake både urinveisinfeksjon og svært ubehagelige mageinfeksjoner.

- Bakteriene bygger seg opp

- I en travel bygning kan denne knappen bli berørt av hundrevis av mennesker som har alle mulige bakterier på fingrene, sier Dr. Nicholas Moon ved University of Arizona til Daily Mail.

Og det hjelper ikke så godt å vaske her, ifølge forskeren.

- Selv om knappene blir rengjort regelmessig, er risikoen stor for at bakteriene bygger seg opp, sier Dr Nicholas Moon.

Les også: Ikke drikk vann her!

Trening med uhumskheter

Men heisen er ikke det eneste stedet du blir utsatt for en liten zoologisk hage av ekle, usynlige kryp.

Også på treningssenteret du du mange bakterier. Det er enkle måter å unngå smitte på, og det gjør du blant annet ved å vaske hendene dine før og etter trening. Enkelt og greit.

Du bør også rengjøre apparatene før du bruker dem og etterpå. Dette kan gjøres ved hjelp av et håndkle og håndsprit. Usikker på hvordan du bør oppføre deg? Her er 10 uskrevne regler på treningsstudioet.

Sminker du deg syk?


Visste du at gammel sminke kan gjøre deg syk? Klikk her og se hvor lang holdbarhetstid sminken din har. Du gjør altså lurt i å rydde opp i sminken din en gang i året.

KK.no har tidligere skrevet om hvordan du holder sminken din ren. I denne artikkelen får du gode tips som gjør sminken din bakteriefri!

Du bør også være obs på at enkelte drikkefontener og vanndispensere ofte kan være stappfulle av skjulte bakteriebomber. Faktisk er det så ille at du kan like gjerne drikke fra toalettet.


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer