Tobakk

- Den er 100 % uforsvarlig

Verdens helseorganisasjon advarer mot el-sigaretten.

El-sigaretten er ikke så trygg som den framstilles. Foto: All Over Press
El-sigaretten er ikke så trygg som den framstilles. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
El-sigaretten ble lansert som et helsevennlig alternativ til tobakk, men den viser seg å kunne være svært giftig.

- Svært giftige stoffer

- Det er 100 prosent uforsvarlig å anbefale den som et middel til røykestopp, sa Douglas Bettcher, en av Verdens helseorganisasjons (WHO) anti tobakk-medarbeidere. Han siteres av pressebyrået AFP etter en pressekonferanse i dag.- Det er en rekke kjemiske tilsetningsstoffer i produktet som kan være svært giftige, fortsatte han.El-sigaretter er vanligvis laget av rustfritt stål og har et kammer med flytende nikotin av varierende konsentrasjon. Røykere bruker dem som vanlige sigaretter, men de skal ikke tennes. Istedet trekker man en svakt opphetet damp ned i lungene.
 • Her er el-sigaretten
 • Misbruker WHO

  WHO regerer på at el-røyken lanseres som et røykstopp-middel på linje med nikotinplaster, -tyggegummi og -pastiller.- Noen av produsentene av el-sigaretter har til og med tatt med logoen til WHO på nettsiden sin, i reklame eller i pakningsvedlegg, fortalte Bettcher til pressen.
 • Gjør det slutt med røyken
 • Hva skjer når du slutter
 • El-sigaretten ble først utviklet i Kina i 2004, og selges nå i en rekke land verden over.Bettcher oppfordrer produsentene til å utføre kliniske tester og giftanalyser av el-sigarettene, samt å operere innenfor gitte lover og regler.- Innen dette skjer kan ikke WHO anse el-sigaretten som et forsvarlig middel til nikotinerstatning, og WHO kan i aller høyeste grad ikke akseptere falske framstillinger om at organisasjonen går god for dette produktet, sa Bettcher.
 • Hjelp mot røyksuget
 • Huskeliste for sluttere
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer