FRISK OG GOD: Ananas er en frisk og god frukt proppfull av sunne næringsstoffer, i tillegg er den svært kalorifattig og allsidig.  Foto: Getty Images/iStockphoto
FRISK OG GOD: Ananas er en frisk og god frukt proppfull av sunne næringsstoffer, i tillegg er den svært kalorifattig og allsidig. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Frukt

Den fettfrie frukten du bør spise mer av

Næringsrik, kalorifattig og bra for fordøyelsen.

Publisert
Det er ikke så mange frukter som er så rike på smak og sødme som ananasen. Den herlige gule frukten, som først kom til Europa med Columbus, er imidlertid ikke bare god, den er også næringsrik og ikke minst – kalorifattig.

LES OGSÅ: Blå og grønne druer er ikke like sunne

Rik på vitaminer og mineraler

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no – ekstern lenke) er ananas en super kilde til en rekke vitaminer og mineraler – deriblant vitamin A og C.

Vitamin A er blant annet viktig for synet og øynene dine, og er i tillegg med på å styre vekt og utvikling hos barn og unge, mens vitamin C, som er en antioksidant, er viktig for cellene dine, og beskytter kroppen mot skadelig nedbrytning.

Fruktkjøttet inneholder også fiber, mangan, og kalium.

LES OGSÅ: Dette bør du fråtse i

Null fett, lite kalorier

For de av oss som er opptatt av å passe vekta kan det også være greit å vite at du kan spise mye ananas med god samvittighet.

Frukten inneholder nemlig null prosent fett, og dermed svært lite kalorier, står det på helsenettstedet Livestrong.com (ekstern lenke).

Én moden ananas inneholder omkring 86 prosent vann, 12 g karbohydrater - og gir omkring 221 kJ per 100 gram spiselige vare.

Sist, men ikke minst, inneholder ananas et fordøyelsesfremmende enzym – bromelain, som er med på å stimulere og lette fordøyelsen av tung mat.

Ananas skal også kunne være med og hjelpe blodet til å koagulere, være betennelseshemmende, sårlegende, samt appetitt-skjerpende.

LES OGSÅ: Mer frukt og grønt gjør deg penere

Velg «riktig» frukt

En annen fordel med ananas er at den er tilgjengelig i butikkene omtrent hele året.

Ifølge Bama.no (ekstern lenke) varierer den i farge fra grønn til rødbrun, men det har ikke noe å si på kvalitet og smak. Ananasen er mest moden når den har en gulbrun farge. Den skal ikke være for myk, og det skal lukte frisk og god ananas fra stilkfestet.

Velg altså en frukt med fast skall, og husk at ananasen skal føles tung i forhold til størrelsen.

Frukten holder seg best i temperaturer på mellom ti og 15 grader, og holdbarheten er litt begrenset (maks tre-fire dager).

LES OGSÅ: Her er den nye superfrukten

God i varm og kald mat

Ananas er en svært allsidig frukt som smaker godt både naturell og som del av andre retter.

Frukten er for eksempel supergod på pizza, i salater, i smoothies og juicer, eller pai.

Du kan også dele ananasen opp i biter eller skiver og servere den med litt vaniljekesam som en god dessert eller et mellommåltid. Ristet kokos er også godt å strø oppå.

Ekstra tips: Mørt kjøtt med frukt
I Thailand brukes frukt til mørning av kjøtt. Papaya, mango og ananas egner seg best. Finhakk eller lag mos av frukten og smør over kjøttet. La det ligge i kjøleskapet noen dager. Det fremskynder mørningsprosessen og gir en fantastisk smak på kjøttet.

LES OGSÅ: Slik lurer du mer grønt i frokosten

Oppskrift på Krydderbakt ananas & chili

(Kilde: Bama.no – ekstern lenke)

Du trenger (til 4 porsjoner):

1 stk frisk ananas
1 stk chili

sukkerlake:
6 dl sukker
3 dl vann
vaniljestang
stjerneanis

Slik gjør du det:
Skjær bort skallet på ananasen og kutt den
i skiver. Lag sukkerlake av vann, sukker, stjerneanis og vaniljestang. Legg i skiver av ananas og chili. Kok opp, hell det over i en ildfast form og bak i ovnen på 180ºC i ca 40 minutter til ananasen er gyllen. Avkjøl i laken og server med en god vaniljeis.

LES OGSÅ: Frukten du bør spise masse av nå


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer