Dietter

Den mest hjertevennlige dietten

Hva er best for hjertet – fettfattig kost, Atkins-dietten eller middelhavsdietten?

Publisert
Sist oppdatert
Atkins-dietten, middelhavsdietten og et fettfattig kosthold er blant de mest kjente metodene for å gå ned i vekt og få en sunn kropp, men debatten raser om hvilken av de tre som er den sunneste og mest effektive.Tilhengere av Atkins-dietten mener at et fettfattig kosthold med større mengder karbohydrater er som gift for kroppen, mens dem som sverger til et kosthold med lite fett mener at Atkins-dietten med sine minimale mengder av karbohydrater umulig kan være sunn. Og så har vi middelhavsdietten da, som en slags middelvei.Les også: Tidenes verste slankekurer

Like effektive

Nå har man én gang for alle avdekket hvor hjertevennlige disse diettene er – og resultatet vil kanskje overraske noen. Ifølge israelske forskere er nemlig de tre diettene like effektive når det gjelder å reduserer åreforkalkning, melder BBC News.Åreforkalkning er en tilstand hvor blodårene blir tildekket av fettavleriringer, noe som øker risikoen for hjerteinfarkt og slag.Les også: Spis deg skjønn, smart og sunnI løpet av de to årene studien varte ble veggene i blodårene hos studiedeltakerne redusert med fem prosent, uavhengig av hvilken diett de gikk på.- Det er svært interessant å se at disse svært ulike diettene har så lik effekt, sier studieleder Iris Shai til BBC News.- Noen mener jo at lavkarbodietter øker risikoen for tilstoppede blodårer, men det så ikke vi noe til.Les også: Dette bør du vite om lavkarbokostForskerne tror at reduksjonen i åreforkalkning kan ha sammenheng med at kostholdsendringene gir lavere blodtrykk.

Åreforkalkning kan reverseres

Charles Knight, som er overlege i kardiologi, mener at studien er svært interessant, selv om den var relativt liten og ikke fulgte opp deltakerne for å se hvem som til slutt fikk hjerteinfarkt eller slag. Knight mener at studien er et godt bidrag til den stadig voksende mengden av forskning som viser at åreforkalkning er en påvirkelig tilstand.For 10-15 år siden trodde man nemlig at opphopningen av fettavleiringer i blodårene ikke kunne reverseres, men siden den gang har flere medikamentstudier vist at denne fettopphopningen kan minskes.Les også: Dette forlenger livet- Denne nye studien viser at det er mulig å redusere denne opphopningen selv uten piller, sier Knight.Knight understreker imidlertid at reduksjonen var relativt liten, og at kostholdsendringer ikke er noen magisk kur – selv om det kan være et fint hjelpemiddel.

Om studien

Studien ble utført for å undersøke om åreforkalkning, som er en naturlig del av aldringsprosessen, kunne reverseres ved hjelp av ulike dietter. 140 overvektige personer mellom 40 og 65 år, hovedsakelig menn, deltok i studien.TEST: Må du slanke deg?Forskerne målte volumet av veggen i deltakernes halsarterie, som er den som sender blod til hjernen, ved starten av studien, og studiedeltakerne holdt seg så til enten Atkins-dietten, middelhavsdietten eller et fettfattig kosthold i to år. Etter det ble volumet av veggen i halsarterien målt på nytt.Studien ble utført av israelske forskere ved Universitet i Ben-Gurion, i samarbeid med amerikanske, kanadiske og tyske forskere, og er publisert i tidsskriftet Circulation.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.