Hårfjerning

Den store hårfjerningsguiden

Slik finner du en metode du blir fornøyd med.

ULIKE BEHOV: Les vår guide til ulike hårfjerningsmetoder, og finn den metoden som passer best for deg. Foto: Imagesource/All Over Press
ULIKE BEHOV: Les vår guide til ulike hårfjerningsmetoder, og finn den metoden som passer best for deg. Foto: Imagesource/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Temperaturen kryper oppover. Og med bikinisesongen nært forestående kan det være en idé å finne en hårfjerningsmetode som passer for deg.

Fordeler og ulemper

Kanskje gjør gamle vaner at du bruker samme metode som da du var 16, selv om det egentlig ikke er ideelt for deg og din livsstil? Da kan det være på tide å sette seg inn i hva de andre metodene går ut på.

LES OGSÅ: Kun 3 prosent dropper dette

Alle hårfjerningsmetoder har sine fordeler og ulemper.

Voksing kan for eksempel være litt smertefullt. Men på den annen side trenger du ikke å gjøre det så ofte. Barbering med høvel er smertefritt, men må gjøres nesten hver dag.

Vi guider deg gjennom de ulike alternativene her:

Hårfjerningskrem:

Metode: Etser bort håret ved hudoverflaten
Hvor: Leggene, armene, bikinikanten
Gjør slik: Hårfjerningskremer inneholder sterke virkestoffer som noen kan være allergiske mot. Husk derfor å teste en liten mengde krem på et lite hudområde for å sjekke at du ikke får en allergisk reaksjon. Les bruksanvisningen nøye, og følg den! Hvor virksomt produktet er avhenger av hvordan hårfoliklene dine reagerer på kremen. På noen kan en krem virke veldig bra, på andre nesten ikke i det hele tatt.
Hvor lang tid tar det? ca 45 minutter
Hvor lenge varer det? 1-2 uker
Fordel: Smertefritt og lett. Myk ettervekst
Ulempe: Noen kan få hudirritasjon av hårfjerningskrem, og det kan svi litt på huden.

Barberhøvel

Metode: Skjærer av håret ved hudoverflaten
Hvor: leggene, i armhulene, bikinikanten.
Gjør slik: Forbered huden med et lett antiseptisk middel, som bacimycin, pyrisept eller klorhexidin, eller barber deg i dusjen. Varmt vann bidrar til at hårene blir lettere å fjerne. Sørg for at bladene på høvelen er skarpe. Sløve blader kan nemlig gi irritert og sår hud. Har du noen hår som er ekstra strie å fjerne, bruk litt barberskum i tillegg. Avslutt gjerne med å lukke portene med kaldt vann og smøre deg med fuktighetskrem.
Hvor lang tid tar det? ca 20 minutter
Hvor lenge varer det? 2-4 dager
Fordeler: Enkelt, billig og greit. Engangshøvler er et ok alternativ når du er på ferie. Du trenger ikke vente på at hårene skal vokse seg lange for å fjerne dem.
Ulemper: Stiv ettervekst, og hårene vokser raskt ut igjen, så du må barbere ofte. Du kan risikere å få rifter, sår, nupper og inngrodde hår.

LES OGSÅ: Hårete menn? Nei takk

Voksing:

Metode: River ut hårene ved roten
Hvor: På leggene, bikinilinjen, armene, overleppen.
Gjør slik: Voksing kan gjøres både hjemme og i salong. Kaldvoks på strips er enklest, så har du ikke vokset før, er dette den beste nybegynnermetoden på hjemmebane. Varm voks må varmes opp, for eksempel i vannbad eller mikro. Denne voksen bidrar til å utvide porene, slik at hårene blir lettere å fjerne. Huden bør være skikkelig avfettet og ren før du begynner. Noen kan reagere allergisk på stoffer i voksen, så test gjerne på et lite hudområde først. På leggene påføres voksen med hårets vekstretning og strykes nedover langs huden med fingeren. Riv av mot hårets vekstretning.
Hvor lang tid tar det? 45-55 minutter
Hvor lenge varer det?Varighet: 2- 3 uker
Fordeler: Lang varighet og myk ettervekst
Ulemper: Smertefullt. Du er også nødt til å holde ut med ukelange hårstubber, før hårene blir lange nok til å vokses igjen.

LES OGSÅ:
 • Nå tar også barn brazilian
 • ABC i brasiliansk hårfjerning

 • Epilator:

  Metode: En epilator er et elektrisk apparat som består av mange små pinsetter som trekker ut ett og ett hår med roten.
  Hvor: leggene, bikinilinjen, armene
  Gjør slik: Ta alltid en varm dusj eller bad på forhånd, slik at porene åpner seg, men sørg for at huden er helt tørr når du begynner. Epilatoren skal føres over huden i 90 graders vinkel i jevn, lav hastighet. Velg gjerne en variant som masserer huden. Det kan bidra til å minske smertene. Du kan også forsøke å kjøle ned huden med isposer før du begynner.
  Hvor lang tid tar det?ca 80 minutter
  Hvor lenge varer det? 3-4 uker
  Fordel: Lang varighet og myk ettervekst
  Ulempe: Ganske smertefullt. Hårene må være minimum 0,5 mm. Metoden må læres. Kan irritere huden.

  Laser:

  Metode: En laser trenger inn i huden. Varmen ledes over i hårsekkens vegger og bunn, som brennes og ødelegges.
  Hvor: Stort sett overalt
  Slik gjør du: Oppsøk en god klinikk eller salong. Sørg for å ikke barbere området du vil behandle den siste uken før besøket. Man bør heller ikke nappe eller vokse de siste fire ukene før behandling. Unngå soling minst seks uker før behandlingen. Dette er fordi pigmentet i huden vil redusere effekten av behandlingen, og risikoen for brannskade øker også.
  Hvor lang tid tar det?En bikinilinje tar ca 10-20 minutter, bena noe lenger tid. Som oftest trengs 2- 5 behandlinger.
  Hvor lenge varer det? For alltid! Laserfjerning fjerner hårene permanent
  Fordeler: Hårene kommer ikke tilbake!
  Ulemper: Dyrt. Du trenger flere behandlinger. Og det er ikke sikkert du får fjernet alle hårene.

  En type laser-behandling kan også utføres hjemme, nemlig hårfjerningsmetoden IPL, som baserer seg på lysbasert energi. Slik behandling må gå over tid, og vil først gi merkbare resultater etter flere behandlinger. I Norge selges IPL-apparatet Silk'n SensEpil hos Elkjøp for omlag 4000 kroner. På Internett kan varianten Tria Laser kjøpes for omlag 3200 kroner.


  HAR DU DET TRAVELT: Veet kommer denne sesongen med en egen hårfjerningskrem man kan bruke i dusjen. Virketiden er ca tre minutter. Kommer med essensielle oljer og rose (135 ml kr 95, Veet).
  HAR DU DET TRAVELT: Veet kommer denne sesongen med en egen hårfjerningskrem man kan bruke i dusjen. Virketiden er ca tre minutter. Kommer med essensielle oljer og rose (135 ml kr 95, Veet). Vis mer
  VARER LENGE: Epilering gjør gjerne litt vondt. Men det har lang varighet og gir myk ettervekst. Satin Perect er en epilator med keramiske plater som skal fjerne alt hår i ett drag. Den har en vibrerende funksjon som løfter liggende hårstrå og masserer huden (kr 1099, Philips).
  VARER LENGE: Epilering gjør gjerne litt vondt. Men det har lang varighet og gir myk ettervekst. Satin Perect er en epilator med keramiske plater som skal fjerne alt hår i ett drag. Den har en vibrerende funksjon som løfter liggende hårstrå og masserer huden (kr 1099, Philips). Vis mer
  ENKELT: Barbering med høvel er enkelt og smertefritt, men må gjøres ofte (høvel fra Gillette, ca kr 100).
  ENKELT: Barbering med høvel er enkelt og smertefritt, men må gjøres ofte (høvel fra Gillette, ca kr 100). Vis mer
  LASER: Hårfjerning med laser fjerner hår permanent, men det må gjerne flere behandlinger til.
  LASER: Hårfjerning med laser fjerner hår permanent, men det må gjerne flere behandlinger til. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer