Karbohydrater

Den sunneste ferdiggrøten

Vi har sammenliknet risengrynsgrøt fra pose og kjøledisk.

RISENGRYNSGRØT: Kaloriinnholdet i ferdiggrøter varierer, men det viktigste er selvfølgelig å velge den du synes smaker best!
RISENGRYNSGRØT: Kaloriinnholdet i ferdiggrøter varierer, men det viktigste er selvfølgelig å velge den du synes smaker best! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Risengrynsgrøt, risengrøt eller risgrøt - kjært barn har mange navn og nå i fjørjulstiden er den søte middagen fast tradisjon for mange.

Men, som du sikkert er klar over kan risengrynsgrøt være svært kaloririkt.

Derfor kan det være lurt å velge «riktig» ferdiggrøt - spesielt om det også blir mye annen kaloririk mat og du gjerne vil holde vekten.

LES OGSÅ: Frokosten som hjelper deg ned i vekt





FRA POSE OG KARTONG: Grøtris fra Ming, risengrøt fra Toro og grøtris fra Geisha.  Foto: KK.no
FRA POSE OG KARTONG: Grøtris fra Ming, risengrøt fra Toro og grøtris fra Geisha. Foto: KK.no Vis mer

Pose eller rett i mikroen?

Risengrynsgrøt består først og fremst av et høyt innhold karbohydrater, som kommer fra riskorn og melk.

Flere av sortene inneholder mellom 15 og 20 gram karbohydrater per 100 gram.

Det er med andre ord ingen middag for deg som sverger til lavkarbo.

– Risengrynsgrøt er dessuten ganske ensidig mat. Det er helt fritt for grønnsaker og inneholder lite fiber, forteller ernæringsfysiolog Lise von Krogh, som blant annet er ernæringsfaglig konsulent og ekspert på Bramat.no.

Hun mener likevel at du fint kan spise risengrynsgrøt innimellom, spesielt hvis du også er aktiv.

– Risengrynsgrøt er for eksempel perfekt for restitusjonen etter en lang skitur.

De ferdige grøtene kan deles inn i to hvovedkategorier:
1. Grøt fra kjøledisken som kun skal varmes opp i mikro eller i kjele på komfyr.

2. Grøt fra pose eller kartong, som skal tilsettes væske og koke i alt fra fem til 45 minutter.

LES OGSÅ: Bakepapir kan inneholde gift





Grøt fra pose og kartong

Generelt sett kan man si at ferdiggrøt fra pose og kartong inneholder færre kalorier enn grøten fra kjøledisk.

For eksempel så gir grøtris fra Geisha kun 95 kcal per 100 gram ferdig tilberedt grøt, mens Toro risengrøt fra kjøledisk inneholder 132 kcal per 100 gram.

– Fordelen med grøt fra pose og kartong, er at du lettere kan styre kaloriinnholdet, forteller von Krogh.

Grunnen er at kaloriinnholdet i ferdiggrøt fra pose og kartong, som oftest er beregnet utfra at du bruker lettmelk.

Velger du imidlertid å lage grøten med helmelk i stedet, blir måltidet straks noe mer kaloririkt (men enda mer smakfullt!).

Toro Risengrøt fra pose er også snill på kaloriene, og inneholder kun 97 kcal per 100 gram ferdig grøt.

Et unntak blant pose- og kartonggrøtene er Grøtris fra merket Ming. Den inneholder 123 kcal per 100 gram ferdig grøt.

LES OGSÅ: Ingrediensene du alltid bør ha i skapet

FRA KJØLEDISK: Risgrøt fra First Price, risengrøt fra Toro og risgrøt fra Fjordland. Foto: KK.no
FRA KJØLEDISK: Risgrøt fra First Price, risengrøt fra Toro og risgrøt fra Fjordland. Foto: KK.no Vis mer

Grøt fra kjøledisken

I tillegg til å sammenligne kaloriinnholdet, er det tre andre ting det er lurt å merke seg på innholdslisten.

– Sjekk hvor mye sukker som eventuelt er tilsatt, og i tillegg hvor mye fett og salt grøten inneholder, råder von Krogh.

I tillegg kan det vært lurt å velge den grøten som har høyest proteininnhold.

Selv om ferdiggrøt fra kjøledisk oftest inneholder flere kalorier enn grøt fra pose og kartong, så finnes det unntak.

Risgrøt fra First Price inneholder kun 88 kcal per 100 gram ferdig grøt, og er dermed den av grøtene KK.no omtaler her som gir færreste kalorier.

Til sammenlikning inneholder Fjordland risgrøt fra kjøledisk 106 kcal per 100 gram.

Når risengrynsgrøten står på middagsbordet, er det imidlertid ikke alltid at det er grøten i seg selv som gjør måltidet kaloririkt.

– Vær klar over at det straks blir mange flere kalorier hvis du strør rikelig med sukker på og i tillegg har på en solid smørkladd, sier von Krogh.

LES OGSÅ: Like mye sukker i saft som i brus





DEN SUNNESTE: Byggrynsgrøt fra Fjordland.  Foto: KK.no
DEN SUNNESTE: Byggrynsgrøt fra Fjordland. Foto: KK.no Vis mer

Byggrynsgrøt fra Fjordland

Er du er litt ekstra opptatt av å spise sunt, så forteller von Krogh at du i kjøledisken finner en ekstra næringsrik grøt.





– Grøten er laget på norsk byggkorn og inneholder mer proteiner og fiber enn de vanlige risengrynsgrøtene.

Byggrynsgrøten er fra Fjordland og inneholder 94 kcal per 100 gram, og er med andre ord like kalorifattig som de «snilleste» risengrynsgrøtene.

Ulempen med all ferdigmat, er at det er vanskelig å ha full kontroll over nøyaktig hva den består av - selv om produsentene er pliktet til å oppgi spesifisert innholdsliste.

– Det som er veldig positivt med risgrøter generelt, er de stort sett kun inneholder melk, ris og salt, sier von Krogh.

Vil du vite presis hva grøten inneholder av næringsstoffer og tilsetningsstoffer, kan du lage den fra bunn.

– Mange synes den hjemmelagde grøten er best, men er du raus med helmelken, smøret og sukkeret? Vær klar over at den kan bli mer kaloririk enn ferdiggrøtene, sier Lise von Krogh.

– Men av og til er det helt ok!

LES OGSÅ: Er du på pepperkake-kjøret?

GRØT: Ingen førjulstid uten risengrynsgrøt. Dryss godt med kanel på, da blir måltidet ekstra sunt. Foto: Thinkstock.com
GRØT: Ingen førjulstid uten risengrynsgrøt. Dryss godt med kanel på, da blir måltidet ekstra sunt. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer