De fleste av oss er opptatt av å ha et sunt kosthold. Og du har helt sikkert lært at salaten er en sunnhetsbombe, og at sjokolade og potetchips ikke kan nytes hver eneste dag.Men når sportsdrikker plutselig er like usunt som brus, og studier viser at melkesjokolade kan senke risikoen for slag, er det lett å bli forvirret. Hvilke sunne saker bør du egentlig prioritere å ha på kjøkkenet? Ifølge ernæringsekspertene på helsenettstedet Health.com bør du hvert fall spise mer av dette:LES OGSÅ: Slik klarer du å motstå fristelsene
Svart pepper
Svart pepper er et krydder fremstilt av fermenterte, tørkede og umodne røde bær, kalt pepperkorn, fra planten Piper nigrum.Det er tidligere blitt funnet sammenheng mellom svart pepper og helsefordeler som at den kan bekjempe bakterier og hjelpe fordøyelsessystemet. En fersk studie publisert i en utgave av «Agricultural and Food Chemistry» viser også at piperin - stoffet som gir den sterke smaken - kan påvirke produksjonen av fettceller i kroppen. (Artikkelen fortsetter under bildet)Svart ris
Det er slett ikke uten grunn at svart ris blir ansett som den nye supermaten. I likhet med brun ris er den proppfull av jern og fiber. Grunnen til at denne risen inneholder mer næringstoffer skyldes at det næringsrike skallet ikke er fjernet, slik som det er på hvit eller polert ris. Den mørkere versjonen har også mer vitamin E og inneholder faktisk mer antioksidanter enn blåbær. LES OGSÅ: Frukfrøene du bør spise masse avBasilikum
Denne urten, som er proppfull av jern, er spesielt mye brukt i det italienske og thailandske kjøkken. Men den smaker ikke bare godt. Det har nemlig vist seg at basilikum blant annet har egenskaper som å dempe angst og bekjempe bakterier som fører til kviser når du bruker den på huden. Som om ikke dét var nok, så har tidligere studier vist at den også er betennelsesdempende og smertestillende, i tillegg til at den kan senke blodtrykket og beskytte leveren. (Artikkelen fortsetter under bildet)Aprikoser
Denne søte og smakfulle frukten inneholder masse kalium, fiber, vitamin A og C, i tillegg til store mengder betakaroten og lycopen. Du kan også finne enda større mengder kalium i den tørkede varianten av frukten. Prøv imidlertid å styre unna den som ligger på hermetikk, ettersom den ofte inneholder store mengder sukker. Frukten er også proppfull av vitamin E, og forskning har vist at aprikos kan bidra til å senke risikoen for leverkreft. LES OGSÅ: Dette bør du ha i smoothien din i dagLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger