Flass

Den vanligste årsaken til flass

Kan ha sammenheng med hårvasken.

FLASS: Mange sliter med irriterende og ikke minst sjenerende flass som ofte legger seg på skuldrene. Heldigvis finnes det behandlinger for problemet.  Foto: (c) May/BSIP/Corbis/All Over Press
FLASS: Mange sliter med irriterende og ikke minst sjenerende flass som ofte legger seg på skuldrene. Heldigvis finnes det behandlinger for problemet. Foto: (c) May/BSIP/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opplever du stadig vekk at de sorte genserne dine blir tilgrisede av gråhvite korn som faller tett som haggel fra hodebunnen din?

Da sliter du da mest sannsynlig med med flass eller tørr hodebunn, forteller Marita Grønlund, som er kreativ leder hos frisørkjeden Nikita.

- Det er veldig mange som forveksler flass og tørr hodebunn. Forskjellen er at flass er fetere og drysser gjerne i større flak enn det tørr hodebunn gjør, sier hun til KK.no.  

LES OGSÅ: Så lenge kan du gå med uvasket hår

Flass skyldes fettspisende sopp

Dersom flakene som legger seg på skuldrene dine er fete og på størrelse med  et knappenålshode, så sliter du med flass.

Grønlund forteller at forekomsten av flass er forbundet med en bestemt sopptype som vi mennesker har i hodebunnen.

Det er slettes ikke sikkert denne soppen skaper problemer, men gjør den det, kan det synes ganske kraftig.

- Alle voksne og barn over 15 år har sopp i huden over hele kroppen. Denne soppen, som heter pityrosporum ovale, kan føre til flass hos noen.

- Flass skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på den.

FETTSPISENDE SOPP: Det er soppen pityrosporum ovale som fører til flass. Flassen skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på den.  Foto: roblan - Fotolia
FETTSPISENDE SOPP: Det er soppen pityrosporum ovale som fører til flass. Flassen skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på den. Foto: roblan - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ikke skrubb huden for ofte

Flere faktorer kan trigge flass

Som du sikkert vet er det helt vanlig at hudcellene våre dør og erstattes av friske celler. Dette er en prosess som vanligvis tar flere måneder og derfor synes flassingen knapt.

Ved en opphopning av soppen pityrosporum ovale skjer utskiftningen av hudceller veldig fort, helt ned i 11 døgn. Når svært mange hudceller dør og avstøtes samtidig, klumper cellene seg sammen med god hjelp av fett og hår fra hodebunnen, og avfallet blir dermed mer synlig for andre.

PSORIASIS: Kan føre til flassing.  Foto: Medical-on-Line / Alamy/All Over Press
PSORIASIS: Kan føre til flassing. Foto: Medical-on-Line / Alamy/All Over Press Vis mer

Åse Storfjell-Olven, farmasøyt i Vitusapotek, forteller til KK.no at årsaken til at noen får overvekst av pityrosporum ovale ikke er helt klarlagt, men at det finnes noen faktorer som trigge forekomsten av problemet.

- En rekke faktorer som potensielt kan forverre flassing er funnet. Blant disse finner vi blant annet svekket immunforsvar, hormonforandringer, fet hodebunn, for sjelden eller hyppig hårvask og lite luft til hodebunnen – tette hodeplagg, veldig tykt hår, overdreven bruk av stylingprodukter.

- Flass kan også forårsakes av en underliggende sykdom. Skyldes flassingen for eksempel seboreisk eksem eller psoriasis må disse tilstandene behandles for å få slutt på flassingen. Hvis seboreisk eksem er årsak til flassing er flakene ofte fete og har en gul eller hvit farge, sier hun.

SOPPDREPENDE SJAMPO: Dersom du sliter med flass kan du kontrollere problemet ved å bruke en soppdrepende sjampo.  Foto: Iurii Sokolov - Fotolia
SOPPDREPENDE SJAMPO: Dersom du sliter med flass kan du kontrollere problemet ved å bruke en soppdrepende sjampo. Foto: Iurii Sokolov - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Hårmasken du «lager» selv

Bruk en soppdrepende sjampo

Det er ingen grunn til panikk dersom du har flass. Storfjell-Olven forteller at du lett kan kontrollere problemet ved å bruke en antiflass-sjampo regelmessig.

- Flassjampoer inneholder soppdrepende middel som tar knekken på gjærsoppen som forårsaker flass, og hindrer dermed avflassingen av hudceller.

- De fleste flassjampoer er reseptfrie og kan kjøpes på apotek. Men husk; flassjampoer brukes ikke som en vanlig sjampo, derfor er det viktig å følge bruksanvisningen som følger med i pakken.

Grønlund forteller at det kan være en god idé å oppsøke en frisørsalong for en personlig konsultasjon dersom du sliter med flass.

- Da blir du anbefalt riktig produkt samtidig som du kan forsikre deg om at det flass og ikke tørr hodebunn du plages med. En spesialsjampo og et hodebunnserum er det som er mest vanlig å bruke dersom man har flass.

- Flass har lett for å komme tilbake, derfor er det også lurt å bruke sjampoen fra tid til annen etter flassen er borte. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer