Matforgiftning

Den vanligste årsaken til matforgiftning

Det kan være at du er i kontakt med synderen flere ganger i uken.

MATFORGIFTNING: En ny studie hevder at saften fra rå kylling kan være årsaken til matforgiftning, da den gir perfekte omgivelser for bakterien campylobacter.  Foto: serdarerenlere - Fotolia
MATFORGIFTNING: En ny studie hevder at saften fra rå kylling kan være årsaken til matforgiftning, da den gir perfekte omgivelser for bakterien campylobacter. Foto: serdarerenlere - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du opplevd matforgiftning vil du nødig oppleve det igjen, for vi er vel alle enige i at kvalme, oppkast, magesmerter og diaré ikke er noe særlig behagelig.

Dersom du ønsker å unngå en ny runde med grusomheten, bør du være ekstra forsiktig med saften fra rå kylling. Denne kan nemlig være en skikkelig bakteriebombe, hevder en ny forskningsrapport. 

LES OGSÅ: Derfor bør du steke burgeren din godt nok

Bakteriene trives i saften fra rå kylling

I studien, som er utført av Institute of Food Research (les mer her!) viser nemlig at organisk materiale i saften fra rå kylling gir bakterien campylobacter, som forårsaker matforgiftning, perfekte omgivelser til å leve og formere seg i.

Forskerne undersøkte væsken fra tint kylling, og fant ut at denne gjorde det lettere for bakterien å feste seg til kyllingens overflate og senere danne biofilm på den – en biologisk hinne eller et «samfunn» av mikroorganismer og ekstracellulære polymerer.

Campylobacter er egentlig ikke en hardbarket bakterieart, noe som har fått forskerne til å se nærmere på hvordan den klarer å overleve utenfor dens vanlige habitat, som opprinnelig er i tarmkanalen til fjærkre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer