MATFORGIFTNING: En ny studie hevder at saften fra rå kylling kan være årsaken til matforgiftning, da den gir perfekte omgivelser for bakterien campylobacter.  Foto: serdarerenlere - Fotolia
MATFORGIFTNING: En ny studie hevder at saften fra rå kylling kan være årsaken til matforgiftning, da den gir perfekte omgivelser for bakterien campylobacter. Foto: serdarerenlere - Fotolia
Matforgiftning

Den vanligste årsaken til matforgiftning

Det kan være at du er i kontakt med synderen flere ganger i uken.

KK.NO: Har du opplevd matforgiftning vil du nødig oppleve det igjen, for vi er vel alle enige i at kvalme, oppkast, magesmerter og diaré ikke er noe særlig behagelig.

Dersom du ønsker å unngå en ny runde med grusomheten, bør du være ekstra forsiktig med saften fra rå kylling. Denne kan nemlig være en skikkelig bakteriebombe, hevder en ny forskningsrapport. 

LES OGSÅ: Derfor bør du steke burgeren din godt nok

Bakteriene trives i saften fra rå kylling

I studien, som er utført av Institute of Food Research (les mer her!) viser nemlig at organisk materiale i saften fra rå kylling gir bakterien campylobacter, som forårsaker matforgiftning, perfekte omgivelser til å leve og formere seg i.

Forskerne undersøkte væsken fra tint kylling, og fant ut at denne gjorde det lettere for bakterien å feste seg til kyllingens overflate og senere danne biofilm på den – en biologisk hinne eller et «samfunn» av mikroorganismer og ekstracellulære polymerer.

Campylobacter er egentlig ikke en hardbarket bakterieart, noe som har fått forskerne til å se nærmere på hvordan den klarer å overleve utenfor dens vanlige habitat, som opprinnelig er i tarmkanalen til fjærkre.

- Denne typen bakterie er svært følsom for oksygen, og skal egentlig ikke klare seg utenfor sitt naturlige habitat. Årsaken til at den overlever er at den beskytter seg med et lag av slim under biofilmdannelsen på kyllingens overflate.

- Dette gjør den også mer resistent mot antimikrobielle midler og desinfeksjonsbehandlinger, har Helen Brown, som ledet studien, fortalt.

GOD HYIGENE ER VIKTIG: Det er viktig å vaske godt over alle overflater den rå kyllingen har vært i kontakt med, samt være nøye med håndvasken. Foto: fotek - Fotolia
GOD HYIGENE ER VIKTIG: Det er viktig å vaske godt over alle overflater den rå kyllingen har vært i kontakt med, samt være nøye med håndvasken. Foto: fotek - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Skyller du kjøttet før du tilbereder det?

Belyser viktigheten av å ha en god kjøkkenhygiene

Forskerne mener at disse funnene kan være med på å belyse viktigheten av å ha en god kjøkkenhygiene.

- Vi håper at dette vil bane vei for en ny og mer effektiv måte å rengjøre overflatene den rå kyllingen har vært i kontakt med, noe som kan redusere forekomsten av campylobacter, har Brown sagt.

Ørjan Olsvik, som er professor i klinisk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, forteller til KK.no at det stemmer at man kan bli matforgiftet av saften som stammer fra rå kylling.

- I Norge er det ikke vanlig å bli syk av varmebehandlet kylling, dette skjer kun hvis kjøttet inneholder farlige bakterier eller virus. Rå kylling er det derimot fort gjort å pådra seg en matforgiftning av dersom man ikke er nøye med hygienen under matlagingen.

Sett fjølen i maskinen

- Man kan bli matforgiftet av saften fra rå kylling dersom man ikke rengjør kjøkkenbenken, fjølen eller kniven skikkelig. Derfor anbefaler jeg folk å sette fjølen i oppvaskmaskinen like etter bruk, samt å vaske hendene skikkelig etter at de har vært i kontakt med det rå kjøttet, sier Olsvik.

Dine egne hender er nemlig den største smittekilden, så god, gammeldags håndhygiene er viktig når du står på kjøkkenet. Husk derfor alltid å vaske hendene grundig med såpe både før, under og etter du har vært i kontakt med rått kyllingkjøtt og annen mat for den saks skyld.

For å være helt sikker på at du ikke sprer bakterier med hendene, kan det også være lurt å tørke dem med tørkepapir fremfor et kjøkkenhåndkle.

Til forsiden