Atopisk Eksem

Den verste årstiden for atopisk eksem

Kulden gjør tilstanden mye verre.

ATOPISK EKSEM: Mange som sliter med atopisk eksem blir verre om vinteren fordi huden skiller ut mindre fettstoffer i kulden.  Foto: allesalltag / Alamy/All Over Press
ATOPISK EKSEM: Mange som sliter med atopisk eksem blir verre om vinteren fordi huden skiller ut mindre fettstoffer i kulden. Foto: allesalltag / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – 15-30 prosent av barn har atopisk eksem. De fleste vokser av seg de verste plagene, men vil ofte være litt mer sensitive og tørr i huden resten av livet.

- Blant voksne er det 2-10 prosent som har atopisk eksem, sier hudlege Ole Martin Rørdam til KK.no

Rørdam jobber privat i Trondheim på Dermatologi.no, og som hudlege og forsker på Universitetet i Madrid.

LES OGSÅ: Derfor får du eksem

Huden mangler fettstoffer

Atopisk eksem er ikke noe du plutselig kan få uten at du har hatt det som liten. Så og si alle som forsetter å ha atopisk eksem som voksen har også hatt det som barn.

I ULIKE GRADER: Eksem kommer i ulike grader og former, atopisk eksem er en av disse, og kan være svært plagsomt.  Foto: Nebojsa Rozgic / Alamy/All Over Press
I ULIKE GRADER: Eksem kommer i ulike grader og former, atopisk eksem er en av disse, og kan være svært plagsomt. Foto: Nebojsa Rozgic / Alamy/All Over Press Vis mer

Ifølge hudlegen er det ofte en dårlig idé å velge en jobb der man utsettes for kjemikalier, som for eksempel frisør, hvis man har hatt atopisk eksem som barn.

– Det fører ofte til håndeksem som gjør at de må slutte og finne en ny jobb. Dette fordi huden mangler fettstoffer som friske personer har mer av slik at de tåler slik eksponering bedre, forteller Rørdam.

LES OGSÅ: Derfor klør du i huden

Eksemen blir verre på vinteren

Atopisk eksem kan være utbredt på hele kroppen, men hos spedbarn har de ofte utslett i ansiktet. 

– Etterhvert som barn blir større finner man det ofte i bøyefurer, som er baksiden av kne, innsiden av albuer og rundt øyelokk, siden huden er ekstra tynn der, forklarer Rørdam.

Eksemen kan ofte bli verre på vinteren enn ellers i året.

– Når det blir kaldt svetter man mindre og skiller da også ut mindre fettstoffer, derfor er det veldig vanlig at de med atopisk eksem blir verre om vinteren. Mange blir bedre om sommeren når det er sol, fordi sol også virker antiinflammatorisk og demper eksem - og også psoriasis i huden, sier Rørdam.

Han forteller at Norge har et behandlingssenter på Gran Canaria der personer med psoriasis og atopisk eksem kan reise om vinteren, som er forbeholdt til dem med meget alvorlig sykdom.

ATOPISK VS. PSORIASIS: Hos voksne er det 2-10 prosent som har atopisk eksem og 2-3 prosent som har psoriasis. - Det som er likt for disse sykdommene er at behandlingen som vanligvis foreskrives i første omgang er kortisonkremer som effektivt demper inflammasjonen i huden, sier hudlege Ole Martin Rørdam. Foto: Fotolia
ATOPISK VS. PSORIASIS: Hos voksne er det 2-10 prosent som har atopisk eksem og 2-3 prosent som har psoriasis. - Det som er likt for disse sykdommene er at behandlingen som vanligvis foreskrives i første omgang er kortisonkremer som effektivt demper inflammasjonen i huden, sier hudlege Ole Martin Rørdam. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Såpe og varmt vann tørker ut huden

Lysbehandling i stedet for kortison

Men, alle med atopisk eksem eller psoriasis kan ikke dra til Gran Canaria for behandling. Heldigvis finnes det andre gode råd til deg som sliter med dette. I tillegg til kortisonholdig krem og salver, virker også lysbehandling effektivt.

EKSEMEN KAN KOMME OVER ALT: Atopisk eksem kan være utbredt på hele kroppen, men er vanligst hvor huden er ekstra tynn. Lysbehandling kan virke effektivt spesielt på steder hvor det er vanskelig å smøre huden selv, som for eksempel på ryggen.  Foto: Fotolia
EKSEMEN KAN KOMME OVER ALT: Atopisk eksem kan være utbredt på hele kroppen, men er vanligst hvor huden er ekstra tynn. Lysbehandling kan virke effektivt spesielt på steder hvor det er vanskelig å smøre huden selv, som for eksempel på ryggen. Foto: Fotolia Vis mer

– Hvis det er utbredt sykdom kan det være en fin behandling, da det kan være slitsomt og klissete å smøre hele kroppen flere ganger om dagen med kremer og slave, opplyser hudlegen.

– Det har også kommet det man kaller biologisk behandling, der man gir antistoffer som spesifikt hemmer betennelseprossesen som styrer psoriasis sykdommen. Den type behandling er nå også på vei inn for atopisk eksem, forteller Rørdam.

LES OGSÅ: Ta vare på huden i kulden

God medisinsk utvikling

De siste ti årene har medisinsk forståelse og behandling for både atopisk eksem og psoriasis hatt en stor utvikling.

Det betyr at sykdommene kan behandles mer spesifikt for den immunologiske overreaksjonen som oppstår.

– Tidligere var det stort sett lysbehandling og kortisonkremer alt man hadde å tilby, men nå er utvalget av behandlingsmuligheter blitt fantastisk mye bedre. Mange av dem som tidligere var verst plaget har fått ett helt nytt og bedre liv med disse nye medisinene som er innenfor dermatologisk behandling, sier hudlegen.

Mer informasjon om atopisk eksem finner du også på NHI.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer