Brus

Denne bør du droppe

Vil du bli slankere, rikere og mer miljøvennlig? Start med å skru igjen bruskorken. Her er 10 gode grunner.

Denne bør du droppe
Publisert
Sist oppdatert
Forbruket av mineralvann er doblet de siste 20 årene, og nordmenn ligger på verdenstoppen i brusdrikking. Men hvor skadelig er egentlig brus for helsa?
 • Eksperten svarer: Kalorifattig drikke
 • Helseekspertene på Quality Health.com har funnet de ti fremste årsakene til at du bør droppe brusen.

  1. Du legger på deg

  Drikker du to flasker brus om dagen øker du sjansen for å bli tykk eller overvektig med 33 prosent, ifølge en studie fra 2005, utført ved The University of Texas Health Science Center. Dersom du tror sukkerfri brus, såkalt lettbrus, er et bedre alternativ, tro om igjen: De samme forskerne fant at de som drakk en til to flasker sukkerfri brus faktisk hadde enda høyere risiko for å bli overvektige, hele 55 prosent.

  2. Du kan få diabetes og hjertesykdommer

  Drikker du brus hver dag øker du risikoen for å få hjertesykdommer og diabetes med 44 prosent, også om du spiser sunt. Dette kommer frem av en tung studie av 2007 som pågikk over fire år, og kan leses i sin helhet i tidsskriftet Circulation.

  3. Du får ikke i deg noe næring

  En halvliter brus tilsvarer 250 kalorier. En flaske inneholder nemlig sukker tilsvarende 25 sukkerbiter, masse koffein og en del tomme karbohydrater. Men sjekker du innholdsdeklarasjonen vil du se at dette også er alt du får i deg. Brus inneholder så godt som ingen vitaminer eller mineraler, noe som gjør brus til sukkervann og mer usunt enn en halvliter øl.

  4. Du slukker ikke tørsten

  Den beste tørstedrikken også den sunneste, nemlig vann. På en delt andreplass har vi urtete og fruktjuice. Brus derimot gjør deg bare mer tørst fordi koffeinet i brusen er vanndrivende og sukker gjør det vanskeligere for kroppen å absorbere væske.

  5. Du får problemer med fordøyelsen

  I hvilken grad brus er skadelig for fordøyelsen er en stadig aktuell debatt. Men vi vet at kullsyreholdige drikker som cola og annen brus gir luft i magen og noen hevder at brus på grunn av sitt syreinnhold kan gi mage/tarm-problemer på lik linje med hvete, sukker, gjær, alkohol og syreholdige matvareer.

  6. Du blir avhengig

  Det er en grunn til at brus inneholder så mye koffein, nemlig at produsenten vil gjøre kundene avhengige av leskedrikken, ifølge en studie i 2000, publisert i The Archives of Family Medicine. Koffein virker nemlig sånn at så snart du er avhengig, så kan det å gå uten gjøre deg både trøtt, deppa og irritabel. Du kan også få hodepine og begynne å skjelve.

  7. Skadelig for miljøet

  Tro det eller ei, fremdeles er verden full av mennesker som ikke panter brusflaskene sine. Man anslår at så mange som 50 milliarder aluminiums – og plastbeholdere som har inneholdt leskedrikker havner på dynga hvert år, i stedet for å gå til gjenvinning. Og selv om du leverer dine til gjenvinning, så er disse beholderne energikrevende både å utvinne, produsere og gjenvinne.

  8. Skadelig for tenner og skjelett

  Surhetsgraden i cola og annen brus skader tennene dine og hindrer kroppen i å absorbere kalsium, ifølge henholdsvis en fersk studie ved Tufts University og en studie fra 2006, publisert i det tannmedisinske tidsskriftet General Dentistry.

  9. Øker risikoen for å få kreft

  Selv om dette fremdeles anses for å være en litt kontroversiell påstand, så hevder flere forskere at brus er kreftfremkallende. Så sent som i 2006 støttet forskere ved Karolinska Institutet i Sverige denne teorien. Deltakerne som drakk et høyt kvanta syreholdig drikke minimum to ganger daglig hadde 90 prosent høyere risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen enn dem som ikke gjorde det.

  10. Koster penger

  Sammenlignet med juice og melk virker kanskje brus billig, men dersom du ser innholdet næringsstoffer, hva får du egentlig for pengene? Og har du nå lest alle ovennevnte ni punkter, da fremstår brus som en bløff. LES OGSÅ:
 • Dropp sukkerbrusen
 • Så usunt drikker du
 • Flytende kalorier
 • Drikk deg sunn
 • Søt kontroll
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer