STRØMBRUDD: Etter en lang periode med strømbrudd, kan du fortsatt spise maten i kjøleskapet?  Foto: Getty Images/iStockphoto
STRØMBRUDD: Etter en lang periode med strømbrudd, kan du fortsatt spise maten i kjøleskapet? Foto: Getty Images/iStockphotoVis mer

Holdbarhet

Denne maten kan du kaste og beholde

Kjøleskapet har vært uten strøm i flere timer. Hva gjør du med maten?

Fra tid til annen opplever vi alle at strømmen går.

Noen ganger forsvinner den over lengre tid, som blant annet amerikanerne i New York nylig fikk erfare - etter at orkanen Sandy hadde herjet.

For å bevare maten i kjøleskapet lengst mulig, er det viktigste du gjør å holde døren til kjøleskapet og fryseboksen lukket, ifølge FoodSafety.gov.

Er dørene lukket, kan kjøleskapet holde maten kald i cirka fire timer. En full fryser klarer å holde seg kald i cirka 48 timer, og 24 timer hvis den er halvfull.

LES OGSÅ: Dette kan du trygt spise etter utgått dato

Lav temperatur hindrer bakterievekst

Ifølge Mattilsynet er de vanligste årsakene til matforgiftning følgende:

  • Utilstrekkelig oppvarming
  • For sen nedkjøling
  • Lagring ved for høy kjøleskapstemperatur
  • Slurv med renhold

  • Temperaturen i kjøleskapet bør være fire grader eller lavere, da lav temperatur hindrer bakterievekst i matvarene.

    Bakterier elsker varme temperaturer og formerer seg raskt mellom 10 og 50 grader. De aller fleste bakteriene dør når du varmer maten over 70 grader.

    LES OGSÅ: Når kan du ignorere datostemplingen?

    To timer i over 4,4 grader?

    Under lengre strømbrudd - hva slags matvarer kan du fortsatt beholde og hva bør du kaste? Huffington Post laget en oversikt over hvilke matvarer du kan kaste og beholde.

    Den generelle tommelfingerregelen er å kaste ferskvarer som har stått lagret i en temperatur over 4,4 grader for mer enn to timer, ifølge FoodSafety.gov. Det spiller ingen rolle hvordan maten ser ut eller lukter - og du bør heller aldri smake på maten.

    – Er du i tvil - kast det, sier Toby Smithson, grunnlegger av DiabetesEveryDay.com og talsperson for Academy of Nutrition and Dietetics, til Huffington post.

    LES OGSÅ: La tomaten ligge alene

    Kast og behold dette

    Her er en oversikt over maten du kan beholde eller kaste med etter et langvarig strømbrudd:

    Kjøtt, fjærkre og sjømat:
    Alle matvarer innenfor denne kategorien, som har stått lagret i en temperatur over 4,4 grader i mer enn to timer, bør du kvitte deg med.

    Dette gjelder rått kjøtt, tunfisk- og eggesalat, åpnede bokser med kjøtt eller sjømat, kjøttpålegg, matvarer som er tilberedt med kjøtt - som gryteretter, supper, stuinger og pizza.

    Ost:
    Skill mellom hard og myk ost. Hard ost som Jarslberg, sveitserost, edamer, emmentaler og parmesan kan du trygt beholde, mens myke oster som brie, mozzarella, ricotta og cottage cheese bør du kaste.

    Kast revet ost, selv om det stammer fra en hard ost.

    Meieriprodukter:
    Behold smør og margarin, men kast melk, rømme, yoghurt og morsmelkerstatning.

    Egg:
    Kast alle egg og eggprodukter.

    LES OGSÅ: Så fort blir du matforgiftet

    Frukt og grønnsaker:
    Frukt kan beholdes, med mindre den er delt opp. Rå grønnsaker og urter kan du trygt beholde, mens kokte grønnsaksrester bør kastes.

    Kast også grønnsaker som er ferdig oppkuttet, vasket og pakket, gryteretter, supper, bakt poteter, potetsalat eller åpne pakker med grønnsaksjuice.

    Sauser, smørepålegg og syltetøy:
    Peanøttsmør, syltetøy, sennep, ketchup og smakstilsetninger kan du trygt beholde. Det samme gjelder for eddikbaserte dressinger og sauser, som soyasaus og grillsaus.

    Kast åpne tomatsauser, rømmebaserte dressinger, fiskesauser, majones, pepperrot som har vært oppbevart i over ti grader for mer enn åtte timer.

    Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: