Hvor komplekst maten lukter påvirker hvor mett du blir av den, viser ny forskning. Foto: colourbox.com
Hvor komplekst maten lukter påvirker hvor mett du blir av den, viser ny forskning. Foto: colourbox.com Vis mer

Metthetsfølelse

Denne maten metter best

Lukten avgjør.

Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke noe nytt at det finnes mat som metter bedre enn annen mat, men denne gangen dreier det seg verken om proteiner eller fiber. Matens aroma, eller hvordan maten lukter, påvirker nemlig også hvor mett du føler deg etter et måltid.

Mat med sammensatt lukt metter best

Nederlandske forskere ved Nizo Food Research i Ede har undersøkt hvilken effekt ulike lukter har på metthetsfølelsen, og har avdekket at mat med såkalt kompleks aroma, altså sammensatt lukt, metter best, melder New Scientist.

Les også: Blir du raskere mett når du spiser sakte?

De 41 studiedeltakerne fikk to yoghurtbegre hver. Den ene yoghurten var tilsatt en jordbæraroma som var laget av ett enkelt kjemikalie, mens den andre var tilsatt en mer kompleks jordbæraroma som bestod av hele 15 ulike kjemikalier. For en utrent nese luktet de to yoghurtene likevel helt likt.

Samtlige studiedeltakere rapporterte om at de følte seg betydelig mettere etter å ha spist yoghurten med den sammensatte lukten. Dette gjaldt både rett etter at de hadde spist yoghurten og 10-15 minutter senere.

Les også: Lur deg selv mett

- Kan like gjerne skyldes smaken

Forsker Martin Lersch synes at funnene er spennende, men mener at man bør være forsiktig med å trekke konklusjoner.

- Mange faktorer spiller inn her, og metthet er jo en svært subjektiv følelse som er vanskelig å måle, sier han til forskning.no.

Lersch tror at dette like gjerne kan ha sammenheng med hvordan yoghurtene smakte.

- Yoghurten med den sammensatte lukten smakte antakeligvis best.

Les også: Gap opp for dette i 2010

Lersch mener også at det ville ha vært enda mer interessant å ha sammenlignet den enkle jordbæraromaen med naturlig jordbæraroma, som kan inneholde opptil 100 ulike luktkomponenter.

- Selv med 15 komponenter er man langt unna den naturlige jordbæraromaen, sier han.

Lukten bare én faktor

I en annen studie avdekket studieleder Rianne Ruijschop at deltakerne spiste like mye av de to yoghurttypene når de fikk spise så mye de ville av dem.

Ifølge Jennifer Coelho, som jobber som klinisk psykolog ved Universitetet i Maastricht i Nederland, er dette imidlertid ikke overraskende, da vi mennesker ikke nødvendigvis slutter å spise selv om vi blir mette.

Les også: Derfor overspiser du

Ruijschop understreker derfor at lukten bare er én av faktorene som bidrar til hvor mettende mat føles, og hun håper å kunne eksperimentere videre med teksturen i yoghurt, slik at man på sikt kan utvikle mettende mat som gjør det lettere for overvektige å spise mindre.

Studien er publisert i tidsskriftet Chemical Senses.

Les også: Derfor bør du velge rug framfor hvete

Kilder: New Scientist, Chemical Senses, forskning.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer